Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοινή στάση για το προσφυγικό αποφάσισαν οι υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στην Σύνοδο της Βιέννης

Κοινή στάση για το προσφυγικό αποφάσισαν οι υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στην Σύνοδο της Βιέννης
Συμφώνησαν σε σειρά μέτρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών 
Στη διασφάλιση και ενίσχυση μιας «στενής συμμαχίας» προκειμένου να επιτευχθεί δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς τις χώρες τους συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών των εννιά χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Βαλκανίων, οι οποίοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη που οργάνωσε η Αυστρία στη Βιέννη αποκλείοντας από τη συμμετοχή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ολλανδική προεδρία της ΕΕ αλλά και την Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας των εργασιών από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Johanna Mikl-Leitner.
Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.
Όπως ανέφερε η Johanna Mikl-Leitner, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης προκειμένου να τηρήσουν μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.
Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, όπως κοινοποιήθηκε, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων».
Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής, όχι περιορισμού, των μεταναστευτικών ροών. Ανακοίνωσε, δε, ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη» της ΠΓΔΜ, προαναγγέλοντας, μάλιστα, ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ίδια, πάντα, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται.
Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι το ποιος δικαιούται να περάσει στην ΕΕ ως πρόσφυγας και ποιος όχι κρίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz τόνισε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης