Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Απογοητευτική στο προσφυγικό η ΕΕ, απαράδεκτη η Αυστρία - Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών

Τσίπρας: Απογοητευτική στο προσφυγικό η ΕΕ, απαράδεκτη η Αυστρία - Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών
«Οι εταίροι να μας συμπεριφέρονται υπεύθυνα όπως συμπεριφερόμαστε και εμείς», διεμήνυσε ο έλληνας πρωθυπουργός
Σε μία ομιλία με άκρως αιχμηρό τόνο προχώρησε σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, ρίχνοντας ευθείες βολές, αποκαλώντας «απογοητευτική» την Ε.Ε. στη διαχείριση του προσφυγικού, «απαράδεκτη» την Αυστρία και καθιστώντας σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών».
Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αποδεχτεί αδύναμη στη διαχείριση της προσφυγική κρίσης, αδυναμία που χαρακτήρισε «απογοητευτική», ενώ αφήνοντας αιχμές, επεσήμανε ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κανόνες υπάρχουν για όλους ή για κανέναν, οι κοινές συμφωνίες ή τηρούνται από όλους ή δεν υπάρχουν».
Κάνοντας μνεία στο «καυτό» καλοκαίρι του 2015, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα, ξαφνικά, όμως, αποδεικνύεται πως η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν αφορά σε όλους».
«Αποφασίζουν οι ηγέτες και οι αποφάσεις αυτές ακυρώνονται από τις παρασυνάξεις κάποιων κρατών όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και μη μελών», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Προέβη, δε, και σε ένα ευθύ λάκτισμα προς την αυστριακή κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι η κίνησή της να συγκαλεί παρασυσκέψεις, χωρίς τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων χωρών, είναι «απαράδεκτη».
Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε σε έντονο ύφος ότι «η Ελλάδα θα απαιτήσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Δεν θα γίνουν αποδεκτά τα δύο μέτρα και τα δυο σταθμά», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαχωρισμός των βαρών στα κράτη-μέλη».
«Θα μιλήσω με γλώσσα υπεύθυνη, όπως κάθε ευρωπαίος ηγέτης που σέβεται τη λαϊκή κυριαρχία», τόνισε.
Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη μετατροπή της χώρας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών και να λειτουργούμε στην Ε.Ε. σα να μη συμβαίνει τίποτα», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος μεν στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας, δε, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Παράλληλα, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν την έκτακτη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.
«Θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού στην υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και το resettlement από όλες τις χώρες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα θα αντιδράσει.
Βρίσκουμε συμμαχίες.
Είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις για την Ευρώπη».
Σε καταδίκη του επεισοδίου στο Σχιστό προχώρησε, επίσης, ο πρωθυπουργός.
«Ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία, η άνοδος του εθνικισμού και οι φράκτες είναι γεγονότα που προαναγγέλλουν δυσάρεστες εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλεσε «ανόητους και θλιβερούς υπανθρώπους, πατριδοκάπηλους» όλους, όσοι συμμετείχαν στην επεισόδιο στο hot spot του Σχιστού.
Επανερχόμενος στο ζήτημα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι θα τους ενημερώσει για όλα.

«Ο αγροτικός τομέας πρέπει να γίνει προτεραιότητα, όμως, πρέπει να γίνει και δίκαιη διανομή των βαρών»

Σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης ευρωπαϊκής κρίσης, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ανέφερε, έπειτα ο πρωθυπουργός, αλλάζοντας θέμα στην ομιλία του.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σέβομαι και υπερασπίζομαι το δικαίωμα όλων των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα», συνέχισε, επισημαίνοντας πως «όταν κάποιοι μας απειλούν κουνώντας το δάχτυλο, δημιουργώντας συνωστισμό στα βόρεια σύνορά μας, κάποιοι τα κλείνουν από μόνοι του», σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
«Οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν μορφές που δεν επηρεάζουν τη χώρα», εκτίμησε, στέλνοντας ένα μήνυμα στα αγροτικά μπλόκα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των μπλόκων.
«Είπα στους αγρότες ότι έχουν δίκαιους λόγους να αγωνιούν και να διεκδικούν», σημείωσε.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αν δεν επανεκκινήσουμε την παραγωγή δεν βγαίνουμε από την κρίση», υπενθυμίζοντας ότι την ισχυρή μείωση του ΑΕΠ από το 2010 και έπειτα.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, για να επανεκκινήσει η παραγωγή, «ο αγροτικός τομέας πρέπει να γίνει προτεραιότητα», όμως «πρέπει να γίνει και δίκαιη διανομή των βαρών».
Όπως είπε: «Η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου δηλώνει πολύ χαμηλά εισοδήματα, με το 90% να δηλώνει έως 10.000 ευρώ.
Κατέθεσα στους αγρότες μία σειρά 25 προτάσεων για επανεκκίνηση της παραγωγής και δίκαιη αντιμετώπιση της οικονομικής στενότητας.
Οι προτάσεις μας ελαφρύνουν όλους τους αγρότες, οι οποίοι έχουν εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ.
Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ γλιτώνουν 1.000 ευρώ το χρόνο με το νέο σύστημα.
Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5% των αγροτών που έχουν υψηλά εισοδήματα».
«Να πουν επιτέλους την αλήθεια», κάλεσε τους αγρότες ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ότι «η εναλλακτική πρόταση των αγροτών ήταν για αφορολόγητο 24.000 ευρώ, 12.000 από το εισόδημα και 12.000 από τις επιδοτήσεις».
Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι αύριο θα συναντήσει τους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, τονίζοντας , «ξέρω ότι η έγνοια τους είναι οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες».
Ανέφερε, δε, πως «μία πολύ μικρή μειοψηφία αγροτών είναι αυτή που στήνει επαναστάσεις».
«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λαμόγια, αγωνιούν για το λαό», κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τα επεισόδια και τους προπηλακισμούς εναντίον βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος.

«Η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας - Οι δυσλειτουργίες μας αφορούν όλους»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο ήταν και το θέμα συζήτησης στη Βουλή.
Αρχικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, στον απόηχο των συλλήψεων των φερόμενων ως εκβιαστών, υπόθεση που έχει κλονίσει τον χώρο των ΜΜΕ.
«Κάτι έχει αρχίσει και κινείται στο σάπιο σύστημα.
Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών», είπε χαρακτηριστικά.
«Ξεκινάμε τη διοικητική μεταρρύθμιση με ένα νομοσχέδιο-τομή, ώστε να σταθεί το ελληνικό κράτος στα πόδια του», συνέχισε ο κ. Αλ. Τσίπρας.
Όπως διευκρίνισε, «θα υπάρχει θεσμική μνήμη σε κάθε υπουργείο.
Εισάγεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών», ενώ συμπλήρωσε ότι προωθείται ένα αντικειμενικό, νέο σύστημα αξιολόγησης για τα διοικητικά στελέχη και αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κυβερνόντος κόμματος, είναι να μπει μια διαχωριστική γραμμή στη λογική των κουμπάρων και των πελατειακών σχέσεων.
«Στόχος μας είναι να φέρουμε το ΑΣΕΠ παντού, σε κάθε θέση», τόνισε.

Βολές Αλ. Τσίπρα σε Κυρ. Μητσοτάκη και ΝΔ για Δημόσια Διοίκηση, μετακλητούς και λίστα Borjans

Βολές κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε, στο πλαίσιο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
«Σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο ο πρώην αρμόδιος υπ. Εσωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει», σχολίασε σκωπτικά, ενώ συνέχισε: «Δεν πήραμε απάντηση για το ποιο ήταν το μεγάλο όραμα του κ. Μητσοτάκη όταν αποφάσισε σε μία νύχτα την αλλαγή διευθυντών».
Παράλληλα, «απάντησε» και στις κατηγορίες για του μετακλητούς υπαλλήλους, που προσάπτονται στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Βερναρδάκης σήμερα έχει 3 μετακλητούς, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, από την ίδια θέση, είχε 50.
Αναφέρθηκε, δε, και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη λίστα Borjans.
«Από το γραφείο του πρωθυπουργού {σ.σ. Αντώνη Σαμαρά} είχε δοθεί η εντολή να μην παραλάβει τη λίστα Borjans o πρόξενός μας στη Γερμανία», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.
Πιο συγκεκριμένα έκανε μια «ιστορική αναδρομή» στο τι είχε γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ:
«Έλαβα επιστολή από τον κ. Borjans.
Είχε συναντήσει τότε τον πρόξενο κ. Πλεξίδα και του πρόσφερε τη λίστα, αλλά και τεχνική βοήθεια.
Ο κ. Πλεξίδας τότε είχε ενημερώσει το Μαξίμου και το Μαξίμου απέρριψε την πρόταση».
«Είναι σαφές τι σημαίνει αυτό», πρόσθεσε με νόημα, ενώ κατέληξε, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα αφήσει αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης