Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δρίτσας (υπ. Ναυτιλίας): Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα

Δρίτσας (υπ. Ναυτιλίας): Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα
Την ανάγκη ν' αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως διεθνές - ευρωπαϊκό ζήτημα επεσήμαναν ο υπ.Ναυτιλίας και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν πρόσφυγες στην Ελλάδα επεσήμαναν από κοινού κατά την συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά όσα επιτάσσει η Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.
Οι δύο άνδρες κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν επίσης την σημασία που έχει ν' αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα και να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη δεδομένων και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.
Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στις προσπάθειες και ενέργειες του Λιμενικού Σώματος να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό και ανθρωπιστικό τρόπο στις νέες συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γνωστοποίησε ότι ήδη το Λιμενικό επιχειρεί σε πάνω από 25 νησιά και όχι μόνο στα πέντε μεγάλα, που διαθέτουν hotspots, και σημείωσε την μέγιστη συμβολή της υποστήριξης που δείχνουν στην όλη προσπάθεια οι τοπικές κοινωνίες στα ελληνικά νησιά.
Παρουσίασε, επίσης, σε αδρές γραμμές το πλαίσιο του συνολικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, κάνοντας αναφορά στα προαναχωρησιακά κέντρα που οργανώνονται, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, αλλά και στα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Grandi αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και ειδικότερα του Λιμενικού Σώματος, που, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος στη χθεσινή του επίσκεψη στη Λέσβο, «επιχειρεί με εξαιρετικό επαγγελματισμό και ανθρωπισμό στις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών».
Μετέφερε επίσης την πλήρη υποστήριξη του ΟΗΕ προς τις ελληνικές αρχές όσον αφορά στους τρόπους διαχείρισης της αυξημένης πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές,
Στη συνάντηση έλαβαν, επίσης, μέρος ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. και Περιφερειακός Συντονιστής για την Προσφυγική Κρίση κ. Vincent Cochetel, ο Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, η Επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας, Ενημέρωσης και Εκπρόσωπος Τύπου του Ύπατου Αρμοστή κα. Melissa Fleming, ο Ειδικός Βοηθός του Ύπατου Αρμοστή κ. Christian Baureder.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού κ. Γεράσιμος Δόντας, ο Κλαδάρχης Α΄ Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Καραγεωργόπουλος Ιωάννης και ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού κ. Οδυσσέας Καμπόλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης