Τελευταία Νέα
Πολιτική

Verhofstadt στο bankingnews: Ανεξέλεγκτο το προσφυγικό - Αναμένουμε νέες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα

tags :
Verhofstadt στο bankingnews: Ανεξέλεγκτο το προσφυγικό - Αναμένουμε νέες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα
Η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν, “δεν είναι μόνο η αρχή του τέλους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά και μία κακή οικονομική πολιτική”, υπογραμμίζει με συνέντευξή του στο bankingnews.gr ο Guy Verhofstadt


Λίγα 24ωρα πριν επισκεφτεί την Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού», ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Guy Verhofstadt και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, μιλά στο bankingnews.gr, για το προσφυγικό, την ευρωπαϊκή οικονομία, την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο βέλγος πολιτικός υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να αναθεωρηθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού, λέγοντας χαρακτηριστικά θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους πρόσφυγες η επιλογή να παραμείνουν στα κέντρα προσφύγων στην Τουρκία.
Τάσσεται, επίσης, υπέρ των πρωτοβουλιών και των κινήτρων στους πρόσφυγες προκειμένου να παραμένουν στα κέντρα και ζητά να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος των χρημάτων που θα δοθούν στην τουρκική κυβέρνηση για το προσφυγικό μέσα από τη δραστηριοποίηση των κατάλληλων θεσμικών οργάνων και της Ύπατης Αρμοστείας.
Αφήνει δε αιχμές για απόλυτη έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ με σαφή τρόπο εναντιώνεται σε οποιοδήποτε σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
“Δεν είναι μόνο η αρχή του τέλους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά και μία κακή οικονομική πολιτική”, αναφέρει.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Verhofstadt τονίζει την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και της πιστής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως είναι ο μόνος δρόμος για την επιστροφή της ανάπτυξης στη χώρα μας.
Όσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε εντολή από τον λαό για να αλλάξει ριζικά την Ελλάδα.
“Απαιτείται σκληρή δουλειά, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι ο Τσίπρας θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις πολλές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα”, καταλήγει.

- Κύριε Φερχόφσταντ, είστε αφοσιωμένος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Με ποιο τρόπο μπορούν να συνεργαστούν τα ευρωπαϊκά κράτη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης; Ποια κοινή πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί με τρόπο όμως που να εξισορροπεί την εθνική και την ανθρώπινη ασφάλεια;


Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή της τη δεκαετία του ’50.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι συνηθισμένη.
Έτσι, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ακόμα πιο ριζοσπαστικές λύσεις.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, παρουσίασα πρόσφατα μια νέα ριζοσπαστική προσέγγιση για να ανταπεξέλθουμε αυτή την κρίση.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι απόλυτη προτεραιότητα να διασφαλίσουμε τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αποστέλλοντας μία ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης 2.000 απεσταλμένων από όλα τα κράτη μέλη.
Αυτή η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης θα πρέπει να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στην διαχείριση των συνόρων, την καταγραφή των μεταναστών και τη διαχείριση των κέντρων υποδοχής.
Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους πρόσφυγες η επιλογή να παραμείνουν στα κέντρα προσφύγων στην Τουρκία.
Αντί να ζητούμε από τους Τούρκους να τους αναγκάζει να μένουν εκεί, πρέπει να τους παρέχουμε τα μέσα για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Γι 'αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία.
Αντί να δοθούν τρία δισεκατομμύρια στην Τουρκία κατευθείαν στις τουρκικές αρχές, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δύο δισεκατομμύρια για την άμεση οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού και το ένα δισεκατομμύριο να δοθεί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, που θα διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία.

- Υπάρχουν σημάδια που να αποδεικνύουν την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.;
Και αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό, κατά τη γνώμη σας;

Υπάρχει απόλυτη έλλειψη συνεργασίας.
Όλες οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.
Και επειδή δεν καταφέρνουμε καν να συνεργαστούμε για να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τα κράτη-μέλη έχουν επιλέξει να εφαρμόσουν ξανά τους συνοριακούς ελέγχους εντός της Σένγκεν. Δεν είναι μόνο η αρχή του τέλους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά και μία κακή οικονομική πολιτική.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάργηση της Σένγκεν θα κόστιζε το 0,8% του ΑΕΠ μας.
Σε μια περίοδο που μόλις μετά βίας καταγράφουμε ανάπτυξης 1,5% - 2%, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη συνέχιση των εθνικιστικών πολιτικών.
Η έλλειψη συνεργασίας έχει οδηγήσει επίσης σε πολιτικές με τις οποίες τα κράτη-μέλη πρόσθεσαν βάρος στους ώμους των γειτονικών τους χωρών αντί να εφαρμόσουν ένα ανθρώπινο καθεστώς ασύλου.
Η καθοδική κούρσα εν μέσω της οποίας οι πολιτικοί ηγέτες πασχίζουν να καταστήσουν τις χώρες τους όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικούς προορισμούς για τους πρόσφυγες είναι ντροπή και έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.
Ο φόβος μου είναι ότι η έλλειψη αλληλεγγύης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να βρεθούν κοινές λύσεις μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της Σένγκεν και ακόμα χειρότερα, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Πώς σχεδιάζει η Ε.Ε. να πείσει τις ελληνικές αρχές να συνεργαστεί για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων;
Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδα να δεχθεί την ευρωπαϊκή βοήθεια.
Σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει μόνη της τη μαζική εισροή.
Πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος στην οικονομία.
Θεωρώ πως είναι πολύ φυσιολογικό ότι η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια.
Το επιχείρημα ότι η βοήθεια έρχεται με αντάλλαγμα την κυριαρχία της Ελλάδας είναι ψευδές, κατά τη γνώμη μου.
Τα ελληνικά σύνορα είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και με αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ελληνικά σύνορα είναι γερμανικά σύνορα, ή ολλανδικά σύνορα ή και σουηδικά σύνορα.
Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να συνεργαστούν αν θέλουμε να επιβιώσει το ευρωπαϊκό σχέδιο.

- Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από τη Σένγκεν.
Ποια είναι η δική σας θέση σε αυτό το ζήτημα;

Κάθε μέρα, χιλιάδες μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου αν δεν λάβουμε άμεση δράση.
Δεν πιστεύω σε μια λύση σύμφωνα με την οποία θα κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Κάτι τέτοιο θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα μεγάλο κέντρο προσφύγων.
Ας δεχτούμε ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να διαχειριστεί μόνη της αυτή την κρίση.
Θα πρέπει να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή βοήθεια και τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προθυμία να προσφέρουν βοήθεια.
Αυτές τις στιγμές, η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι ενωμένη. Κάτι τέτοιο λείπει μέχρι στιγμής.

- Η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετικά ταραχώδης για την ευρωζώνη.
Μπορείτε να κάνετε μία πρόβλεψη για το εάν βρίσκεται προ των πυλών μια νέα οικονομική αναταραχή;

Ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μία νέα οικονομική αναταραχή παρόμοια με εκείνες των τελευταίων ετών.
Αλλά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν ορθά τις μεταρρυθμίσεις.
Η κρίση των τελευταίων οκτώ ετών έχει δείξει ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που χρειάζεται τις μεταρρυθμίσεις, αλλά το σύνολο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης πρέπει να ανανεωθεί.
Αυτός είναι ο λόγος που ζητώ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης Χρέους, μιας πιο ισχυρής και πιο σταθερής διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης, καθώς και ένα ενιαίο ταμείο της ΕΕ.

- Το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό και μη βιώσιμο, όμως η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχθηκε τα νέα μέτρα λιτότητας περιμένοντας ως αντάλλαγμα μία μετριοπαθή διαγραφή χρέους.
Εσείς υπερασπίζεστε τις αιτιάσεις της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους;

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι Έλληνες δεσμεύτηκαν για πολλές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανέλθει η χώρα στη σωστή τροχιά. Ορισμένες από αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί, εξακολουθούμε να αναμένουμε κάποιες άλλες.
Δεν είμαι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς είναι μέρος μίας λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα αποτελεί μέρος μιας λύσης που αφορά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Προσωπικά, θεωρώ ότι πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της βαθύτερης οικονομικής ενοποίησης, συμφωνώντας από κοινού σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αμοιβαιοποίησης του χρέους και μίας πραγματικής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
Η αμοιβαιοποίηση του χρέους θα δώσει στις χώρες που συμμετέχουν (σ.σ. στον μηχανισμό αυτόν) περισσότερα περιθώρια για να επενδύσουν στην οικονομία τους, επειδή, χάρη στις αυξημένες εγγυήσεις (collaterals), τα επιτόκια των δανείων θα μειωθούν.

- Αφού η Ελλάδα έχει λάβει δισεκατομμύρια σε πακέτα διάσωσης, γιατί είναι αδύνατο να ξεπεράσει την κρίση;
Η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα, μόνο αν υλοιποιηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και αλλάξει η οικονομική “κουλτούρα”, αν δηλαδή, καταπολεμηθεί η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις, αν μειωθεί το κόστος της ελληνικής διοίκησης, αν ανοίξουν οι αγορές για τους επιχειρηματίες, αν τερματιστεί η κλειστή αγορά εργασίας και γενικά αν υλοποιηθούν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν και πάλι την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.
Η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ευκαιρία για να εφαρμοστεί ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, αντί με την εισαγωγή νέων φόρων για τους πολίτες.

- Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα;
Πήρε εντολή να αλλάξει τη χώρα του.
Το πελατειακό σύστημα δεκαετιών στην Ελλάδα υπήρξε επιζήμιο για την ελληνική οικονομία.
Τα χρόνια που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, η ελληνική οικονομία έχασε πολλά από την ανταγωνιστικότητά της.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν πάντα εύκολο να εφαρμοστούν, αλλά ήταν απολύτως αναγκαίες για την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα προς της ιδιωτικές εταιρείες και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι μέτρα που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα την ελληνική οικονομία.
Τα μέτρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας, προκειμένου να δοθούν στους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στους νέους, καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.
Απαιτείται σκληρή δουλειά, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι ο Τσίπρας θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις πολλές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης