Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχάρης: Το Ποτάμι δεν μπορεί να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του – Τι είπε για τον Θεοδωράκη

Θεοχάρης: Το Ποτάμι δεν μπορεί να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του – Τι είπε για τον Θεοδωράκη
«Το «Ποτάμι» δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του», ανέφερε ο βουλευτής Β’ Αθηνών του κόμματος, Χ. Θεοχάρης.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», σημείωσε ότι κοινός τόπος μετεκλογικά μπορεί να βρεθεί μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού, που εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως ανέφερε, «ο πολιτικός μας σχηματισμός έχει πράγματι τρεις δρόμους μπροστά του.
Οι διαφορετικής προσέγγισης δηλώσεις των τελευταίων μηνών μάς εμποδίζουν να δούμε ευθέως την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε.
Η προοπτική της αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια.
Το «Ποτάμι» δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του. Στην πραγματικότητα, βιώνουμε αυτή την περίοδο μια έντονη πάλη μεταξύ του ορθολογισμού και του λαϊκισμού.
Πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια προσπάθεια συνολικής ανασύνταξης στον χώρο του Κέντρου, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί αυτής της πόλωσης.
Χονδρικά, ο λαϊκισμός ευδοκιμεί στον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 100% και στη Ν.Δ. σε ποσοστό 50%.
Το ριζοσπαστικό Κέντρο για το οποίο έχω μιλήσει επανειλημμένως είναι σχεδόν χαμένο και οφείλει να ανασυνταχθεί στη βάση του ορθολογισμού, για να μπορέσει να συμμαχήσει με εκείνα τα κομμάτια του πολιτικού σκηνικού που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Εξάλλου, η ακραία πόλωση για την οποία σας μίλησα δεν επιτρέπει τη διατήρηση μικρότερων σχηματισμών.
Ενα μικρότερο κόμμα, με τις σημερινές συνθήκες, πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό της τάξης του 5% και άνω για να επιβιώσει και να παίξει σοβαρό κοινοβουλευτικό ρόλο.
Από κει και πέρα, εφόσον συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι αυτές οι συμμαχίες δεν μπορούν να προκύψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό που εκφράζει, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κοινός τόπος μετεκλογικά μπορεί να βρεθεί μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού, που εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν υπάρχει θέμα να διεκδικήσει την αρχηγία του «Ποταμιού» στο συνέδριο, καθώς «αποφάσισα ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, δεδομένου του γεγονότος ότι το «Ποτάμι», αλλά και συνολικά το πολιτικό σκηνικό είναι σε μια περίοδο αναταραχής».
Για την  πτωτική πορεία του Ποταμιού ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «θα εθελοτυφλούσε κάποιος αν δεν σημείωνε τα λάθη που έγιναν όλο αυτό το διάστημα και οδήγησαν στην πτώση των ποσοστών του «Ποταμιού» τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη δημοσκοπική κάμψη που ακολούθησε.
Είναι φανερό ότι στο εσωτερικό πεδίο, αλλά και σε σχέση με τη στάση μας έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις και κινήσεις.
Το «Ποτάμι» έδωσε την εντύπωση ότι, αν και δεν είχε ξεκαθαρίσει το στίγμα του αναφορικά με την κατάσταση της χώρας, ήταν διατεθειμένο να συγκυβερνήσει με όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ερχόταν πρώτο στις εκλογές».
Όπως είπε, «τον Σταύρο Θεοδωράκη τον εμπιστευτήκαμε και του δόθηκε χρόνος και χώρος να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες που επιθυμούσε.
Ως επικεφαλής, λοιπόν, χρεώνεται ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ουδέποτε υπονομεύτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το στελεχιακό δυναμικό».
Για την αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια αντισυνταγματική διαδικασία, με στόχο να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι και να κρατά ομήρους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όσους θέλουν να πάρουν τηλεοπτικές άδειες, αλλά και όσους φοβούνται μη χάσουν τα κανάλια τους.  
Σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα αντέξει ή θα οδηγηθούμε σε νέα σχήματα, ίσως και εκλογές, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι  «κλειδί» θα είναι να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Κατά τον ίδιο, «αν αυτό δεν σταθεί δυνατό, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι τόσο των δανειστών όσο και της κοινωνίας, τότε αυτό θα ήταν καλύτερο να γίνει από ένα ευρύτερο σχήμα.
Στην απευκταία περίπτωση που ούτε αυτή η προοπτική σταθεί δυνατή, λόγω μη ωρίμανσης των συνθηκών, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε εκλογές».
Τέλος, υπογράμμισε ότι το Σύνταγμά μας είναι κουρασμένο, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει συγκεντρώσει υπερεξουσίες, πέραν της λογικής ,αλλά και ότι με «την Προεδρική Δημοκρατία θα εξασφαλιζόταν η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, αφού οι εκλογές θα διενεργούνταν σταθερά κάθε 5 χρόνια, κάτι που θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης