Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την πρώην κυβέρνηση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για τη μη παραλαβή της λίστας Βorjans το υπουργείο Εξωτερικών

Την πρώην κυβέρνηση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για τη μη παραλαβή της λίστας Βorjans το υπουργείο Εξωτερικών
Η «προσφορά» ήταν για 1000 Γερμανούς και όχι για Έλληνες φοροφυγάδες, απαντά η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού
Επιστολές του προξενείου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, που δείχνουν να είχε προταθεί το 2012 στην τότε κυβέρνηση να παραλάβει την λίστα Βorjans  διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την «λίστα Βοrjans» ο υπουργός διαβίβασε επιστολές του προξενείου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ προς τον κ. Κώστα Μπούρα, τότε διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που δείχνουν ότι ήδη από το 2012 είχε γίνει προταθεί στην τότε κυβέρνηση να πάρει την περίφημη λίστα Μπόργιανς.
Η «προσφορά» ήταν για 1000 Γερμανούς και όχι για Έλληνες φοροφυγάδες, απαντά η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

 H απάντηση του κ. Κοτζιά:

1. Ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σειρά αρχείων, βρέθηκε στα αρχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, έγγραφο με ημερομηνία 8.10.2012, στο οποίο ο τότε επικεφαλής της εν λόγω Αρχής καταγράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Δρ Νόρμπερντ Βάλτερ Μπόργιανς, του απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση, προκειμένου να συναντηθούν στις 22.10.2012 και να συζητήσουν περί «οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων»

2. Στη συνέχεια ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος απέστειλε το ως άνω έγγραφο στις Αρχές Αθηνών ενώ ταυτόχρονα αιτήθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο να του παρασχεθούν τυχόν οδηγίες και συμπληρωματικές πληροφορίες ενόψει της συνάντησής του με τον Δρ Βάλτερ Μπόργιανς. Δεν έχει ανευρεθεί, ακόμα, στο αρχείο του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ κάποια έγγραφη απάντηση με οδηγίες προς το Γενικό Προξενείο σε συνέχεια του αιτήματός του.

3. Η ανωτέρω συνάντηση έλαβε χώρα στις 22.10.2012 στο γραφείο του Δρ Βάλτερ Μπόργιανς. Μάλιστα, στις 14.11.2012, ο Δρ. Μπόργιανς απηύθυνε νέα επιστολή προς τον Έλληνα γενικό πρόξενο, ευχαριστώντας τον για την προαναφερόμενη συνάντηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση να επισκεφτούν Έλληνες αξιωματούχοι την υπηρεσία εσόδων της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανοικτή πρόσκληση και εκφράζοντας επίσης την ευχή να υπάρξει συναίνεση επ' αυτού εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

4. Από τα έγγραφα συνάγεται ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν αιτήθηκε όπως της περιέλθουν τα ως άνω στοιχεία.
5. Στις 19.11.2012 ο γενικός πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε  υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ενημερώνοντας ότι «στην συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών» που έλαβε από αρμόδιο στέλεχος του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού, ειδικότερα τον Διευθυντή του κ. Κώστα Μπούρα, απέρριψε την πρόταση του Δρ. Βάλτερ Μπόργιανς για ενδεχόμενη συνεργασία στο θέμα της οικονομικής κρίσεως και του CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων και αρνήθηκε την παραλαβή των ως άνω στοιχείων.

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης