Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα-Merkel-Hollande για το προσφυγικό αύριο 19/2 - Σκληρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, υπαινιγμοί για veto

Συνάντηση Τσίπρα-Merkel-Hollande για το προσφυγικό αύριο 19/2 - Σκληρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, υπαινιγμοί για veto
Ο πρωθυπουργός ανησυχεί για το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου και για το κατά πόσον αυτό θα ικανοποιεί μια σειρά από ελληνικά αιτήματα
Τριμερή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, της γερμανίδας καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τη συνάντηση επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη βελγική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ότι στην ατζέντα της συνάντησης θα κυριαρχήσει η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο ρόλος της Ελλάδας και η στάση συνολικά της Ευρώπης, ενώ ο πρωθυπουργός θα ανοίξει και το ζήτημα της επιτάχυνσης της πρώτης αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές, δεν κρύβουν ότι ο πρωθυπουργός ανησυχεί για το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου και για το κατά πόσον αυτό θα ικανοποιεί μια σειρά από ελληνικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων είναι:
  • Επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας.
  • Υλικοτεχνική υποστήριξη, ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό και ενεργότερη συμμετοχή της Frontex, πέρα από την επιχειρησιακή δράση της ΝΑΤΟικής δύναμης στα τουρκικά παράλια.
  • Απόλυτη εφαρμογή από όλες τις χώρες της συμφωνίας επανεισδοχής για ταυτοποιημένους πρόσφυγες σε χώρες τελικού προορισμού.
  • Τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Άγκυρας για επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών με ταυτοποίηση και επαναπροώθηση όσων δικαιούνται ασύλου κατευθείαν από τα τουρκικά παράλια στις ευρωπαϊκές χώρες.
  • Ρητή συμφωνία για να μην υπάρξει κλείσιμο συνόρων από χώρες, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.
Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, που βρίσκονται στην αποστολή, μιλούν ακόμα και για άσκηση veto (δικαίωμα αρνησικυρίας), με τον έλληνα πρωθυπουργό να εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει ακόμα και σε συγκρούσεις.
Πάντως, είναι ξεκάθαρο από την ελληνική πλευρά πως το βάρος της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να πέφτει μόνο στις πλάτες της ελληνικής πλευράς και πως η λύση πρέπει να είναι συνολική, ευρωπαϊκή και να ξεκινά από την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης