Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Αναστασιάδη - Merkel για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Συνάντηση Αναστασιάδη - Merkel για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας
Αναστασιάδης και Merkel αντάλλαξαν απόψεις και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας
Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Angela Merkel είχε σήμερα, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκο Χριστοδουλίδη, να ενημερωθεί για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού και για την εξέλιξη των συνομιλιών με λεπτομέρειες.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε αυτό το πλαίσιο και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η A. Merkel ζήτησε να ενημερωθεί «για την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό».
Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία από τον Μάιο που έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα, τα θέματα που έχουν συζητηθεί και τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, καθώς και το ότι, πως μέσα από μια συνολική αξιολόγηση αφού συζητηθούν όλα τα κεφάλαια να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα αφήνει κενά ή τις όποιες εποικοδομητικές ή μη, ασάφειες.
Παράλληλα, Αναστασιάδης και Merkel αντάλλαξαν απόψεις και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας: «μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση πραγμάτων και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ έγινε και εκτενής συζήτηση για το προσφυγικό».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα πως «τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε δείχνουν μείωση στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ «την ίδια στιγμή θα πρέπει να δούμε και τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο αυτό και να βρεθούν λύσεις για τα αίτια αυτά»
«Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση στη Συρία δε βοηθά προς την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία.
«Είναι ξεκάθαρο και κοινή πεποίθηση ότι η Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη Βρετανία», δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης και ζήτησε όπως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βρεθεί εκείνη η ισορροπία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Λονδίνου και την ίδια στιγμή δε θα απειλεί σε καμία περίπτωση τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε θα υπάρχουν οι όποιες εκπτώσεις στις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης