Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δέσμευση Merkel - Hollande για ανοιχτά σύνορα απέσπασε ο Τσίπρας, εντός Σένγκεν η Ελλάδα - Τα συμπεράσματα της Συνόδου

Δέσμευση Merkel - Hollande για ανοιχτά σύνορα απέσπασε ο Τσίπρας, εντός Σένγκεν η Ελλάδα - Τα συμπεράσματα της Συνόδου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με Merkel, Hollande
(upd5) Ρητή δέσμευση για ανοικτά σύνορα, τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου 2016, όταν και θα πραγματοποιηθεί η μίνι - σύνοδος μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, απέσπασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel και τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα το πρωί.
Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα, πρωθυπουργός εξασφάλισε ότι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα περιλαμβάνεται ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, Γερμανία και Γαλλία στηρίζουν το ελληνικό αίτημα.
Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν επίσης να συμβάλλουν προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών γρήγορα στην Ελλάδα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Τσίπρας: Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι - Χωρίς αλληλεγγύη θα βρεθεί σε αδιέξοδο
Ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι χωρίς αλληλεγγύη θα βρεθεί σε αδιέξοδο προειδοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω λογαριασμού στο Twitter, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για τη Βρετανία και το προσφυγικό.
Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Αν συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «η ευρωπαϊκή πρόταση που μοιραζόμαστε με πολλούς εταίρους μας, είναι η επιμονή στην ενότητα, το συντονισμό, την εφαρμογή των συμφωνιών».

Open Europe: Η Ελλάδα απέσυρε τις απειλές της για veto – Οι ευρωπαίοι έβαλαν τον Τσίπρα στη θέση του
Πληροφορίες για απόσυρση της απειλής του veto από την ελληνική πλευρά μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το βρετανικό think tank Open Europe.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Open Europe, δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες προχωρούν σε δημοσιεύσεις στο twitter, ενημερώνοντας ότι το ζήτημα της απειλής veto από την πλευρά της Ελλάδας σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας με αντάλλαγμα υποχωρήσεις στο θέμα της Συνθήκης της Σένγκεν έχει επιλυθεί.
Σύμφωνα με το think tank αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Μάλιστα σημειώνει μία φράση της Λιθουανής προέδρου Dalia Grybauskaite, η οποία δήλωσε ότι «όλοι θα ζήσουν το δράμα τους και έπειτα τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν».
Τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων από τη μεριά της Βρετανίας και τη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη είναι πραγματικά δύσκολα, αλλά δεν θεωρείτο ποτέ πραγματικά πιθανό η Ελλάδα να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να δείξει τους μύες τους και, δίχως αμφιβολία, τον έβαλαν και πάλι στη θέση του, καταλήγει το κείμενο του Open Europe.

Το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό
Για την ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, κάνει λόγο το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Όπως σημειώνεται "οι ροές προς την Ελλάδα παραμένουν υπερβολικά υψηλές".
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο.

I. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
4. Ως ανταπόκριση στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο στόχος πρέπει να είναι η ταχεία αναχαίτιση των ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτής της ολοκληρωμένης προσέγγισης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αξιολόγησε, με βάση λεπτομερείς εκθέσεις της Προεδρίας και της Επιτροπής, την πρόοδο της εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο.
5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και καλεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν ενεργά το μέτρο αυτό.
Η ΕΕ και ιδίως ο FRONTEX θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με το ΝΑΤΟ.
6. Η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να αναχαιτισθούν οι μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και λαθρεμπόρων.
Η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση των σύρων προσφύγων στην τουρκική αγορά εργασίας και την ανταλλαγή δεδομένων με την ΕΕ. Ωστόσο, οι ροές των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές. Επιβάλλεται σημαντική και διαρκής μείωση του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε όσον αφορά τη διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ταχέως τα προγράμματα προτεραιότητας. Σημειώνει επίσης με ικανοποίηση την πρόοδο όσον αφορά την κατάρτιση αξιόπιστου εθελοντικού προγράμματος εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία.
7. Επιπλέον,
α) όσον αφορά τις σχέσεις με εμπλεκόμενες τρίτες χώρες, οι ολοκληρωμένες και ειδικά προσαρμοσμένες δέσμες κινήτρων που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να διασφαλίζονται αποτελεσματική επιστροφή και επανεισδοχή απαιτούν την πλήρη στήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή, την Ύπατη Εκπρόσωπο και τα κράτη μέλη να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν τυχόν παράγοντες που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μεταναστευτικές ροές•
β) η εφαρμογή και η επιχειρησιακή επακολούθηση της συνόδου της Βαλέτας, ιδίως του συμφωνηθέντος καταλόγου των 16 δράσεων προτεραιότητας, πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν•
γ) θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια στους σύρους πρόσφυγες και στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία. Πρόκειται για επείγουσα παγκόσμια ευθύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την έκβαση της διάσκεψης σχετικά με τη στήριξη προς τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο στις 4 Φεβρουαρίου, και καλεί την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και όλες τις άλλες συνεισφέρουσες χώρες να εφαρμόσουν ταχέως τις δεσμεύσεις τους•
δ) οι συνεχείς και επίμονες παράτυπες μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, απαιτώντας περαιτέρω συντονισμένη δράση και τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through), καθώς και της εφαρμογής μέτρων χωρίς συντονισμό κατά μήκος της οδού, λαμβανομένων υπόψη των ανθρωπιστικών επιπτώσεων για τα θιγόμενα κράτη μέλη. Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά ενδεχόμενες εξελίξεις σχετικές με άλλες οδούς, ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε ταχεία και συντονισμένη δράση•
ε) το Συμβούλιο ενέκρινε σύσταση στις 12 Φεβρουαρίου 2016. Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί με συντονισμένο τρόπο η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, με πλήρη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν και αρνούνται στα εξωτερικά σύνορα την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου μολονότι είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν, λαμβανομένης ταυτοχρόνως υπόψη της ιδιομορφίας των θαλάσσιων συνόρων, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας•
στ) με τη βοήθεια της ΕΕ, η σύσταση και η λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής βελτιώνονται σταδιακά όσον αφορά την ταυτοποίηση, την καταγραφή, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τους ελέγχους ασφαλείας επί προσώπων και ταξιδιωτικών εγγράφων• ωστόσο, πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν, ιδίως να καταστούν πλήρως λειτουργικά τα κέντρα πρώτης υποδοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισόδων σε ποσοστό 100% (συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ελέγχων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, ιδίως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, όπως απαιτείται από το ενωσιακό δίκαιο), να εφαρμοστεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης, να αναχαιτισθούν οι δευτερεύουσες ροές παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο και να παρασχεθούν οι σημαντικές εγκαταστάσεις υποδοχής που απαιτούνται για τη φιλοξενία των μεταναστών υπό ανθρώπινες συνθήκες μέχρι την αποσαφήνιση της κατάστασής τους. Οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο•
ζ) η ανθρωπιστική κατάσταση των μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων απαιτεί επείγουσα δράση, με χρήση όλων των διαθέσιμων ενωσιακών και εθνικών μέσων για τη βελτίωσή της. Προς τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητο να αποκτήσει η ΕΕ ικανότητα να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια εσωτερικώς, σε συνεργασία με οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε να στηριχθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, με βάση την εμπειρία της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις το συντομότερο δυνατόν•
η) όλα τα στοιχεία που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο θα πρέπει να εφαρμοσθούν γρήγορα, μεταξύ άλλων οι αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και μέτρα για τη διασφάλιση της επιστροφής και επανεισδοχής. Όσον αφορά την πρόταση για «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή», θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία κατά την Ολλανδική Προεδρία και να καταστεί το νέο σύστημα λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν•
θ) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναπτύξει με γοργούς ρυθμούς ιδέες, σε συνεργασία με την Επιτροπή, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην ανταπόκριση της ΕΕ.
8.Η συνολική στρατηγική που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο θα αποφέρει αποτελέσματα μόνον εάν όλα τα στοιχεία της επιδιώκονται από κοινού και εάν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη ενεργούν μαζί και με πλήρη συντονισμό. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πρόοδος προς τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος πλαισίου της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται ανθρώπινη και αποτελεσματική πολιτική ασύλου. Για τον σκοπό αυτό, μετά τη σημερινή διεξοδική συζήτηση θα ενταθούν οι προετοιμασίες ώστε να καταστεί δυνατή μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου, με βάση οριστικότερη αξιολόγηση, πρέπει να καθορισθούν περαιτέρω κατευθύνσεις και επιλογές.

Νωρίτερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι σε σχέση με το προσφυγικό η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει.
Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από την αναφορά που θα υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σέγκεν, γεγονός που, οπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τελος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν έκρυψε την ενόχληση της Ελλάδας από την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων στο ευρωπαικό επίπεδο.







Juncker: Η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα αλλά οι ροές προσφύγων προς την Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλές

Η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα αλλά οι ροές προσφύγων προς την Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλές.
Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, τονίζοντας ότι οι ηγέτες των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την αναζήτηση ευρωπαϊκής λύσης για την κρίση των προσφύγων.
«Έχουμε συμφωνήσει ομόφωνα ότι η προσέγγισή μας πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και ότι οι εθνικές προσπάθειες δεν είναι σκόπιμες», ανέφερε ο Juncker.
Ο Juncker υπογράμμισε επίσης τον καίριο ρόλο της Τουρκίας.
«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από μια καλή, έξυπνη και σωστή συνεργασία με την Τουρκία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την πλήρη και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία έκανε πρόσφατα σημαντικά βήματα, δίνοντας σε Σύρους πρόσφυγες πρόσβαση στην αγορά εργασίας της, αλλά οι ροές των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλές», πρόσθεσε ο Juncker.
Οι αρχηγοί κρατών επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που έχει προταθεί από την Επιτροπή.
Το καθεστώς αυτό προβλέπει μια δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακουφίζει μέρος της πίεσης στις χώρες που δέχονται περισσότερους πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής, η εφαρμογή ήταν αργή, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις εργασίες τους.

Tusk: Έκτακτη σύνοδος με την Τουρκίας τον Μάρτιο

Έκτακτη σύνοδο με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, σχεδιάζει η Ε.Ε. σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για στις αρχές Μαρτίου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας λήγουν σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Merkel τόνισε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Παρέμβαση Τσίπρα στην πρώτη ημέρα της Συνόδου

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Τόνισε επίσης οτι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ).
Επισήμανε, επίσης, ότι από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.
«Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή» σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσιπρας, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έλεγαν, επίσης, οτι παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της ΕΕ για το μεταναστευτικό κρίθηκαν άκρως ικανοποιητικές, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που αφορούσε τόσο το μεταναστευτικό όσο και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση ότι σε καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα κλείσουν τα σύνορα.
Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.
Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχεση με τον έλεγχο των συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνικη διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν οτι η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.
Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, οπως βεβαίωναν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Καλά πληροφορημένες πηγές, δεν κρύβουν ότι ο πρωθυπουργός ανησυχεί για το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου και κατά πόσον αυτό θα ικανοποιεί μια σειρά από ελληνικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων είναι:
  • Επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας.
  • Υλικοτεχνική υποστήριξη, ενίσχυσης εξειδικευμένου προσωπικό και ενεργότερη συμμετοχή της Frontex, πέρα από την επιχειρησιακή δράση της ΝΑΤΟικής δύναμης στα τουρκικά παράλια.
  • Απόλυτη εφαρμογή από όλες τις χώρες της συμφωνίας επανεισδοχής για ταυτοποιημένους πρόσφυγες σε χώρες τελικού προορισμού.
  • Τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Άγκυρας για επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών με ταυτοποίηση και επαναπροώθηση όσων δικαιούνται ασύλου κατευθείαν από τα τουρκικά παράλια στις ευρωπαϊκές χώρες.
  • Ρητή συμφωνία για να μην υπάρξει κλείσιμο συνόρων από χώρες, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.
Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, που βρίσκονται στην αποστολή, μιλούν ακόμα και για άσκηση βέτο (δικαίωμα αρνησικυρίας), με τον έλληνα πρωθυπουργό να εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει ακόμα σε συγκρούσεις.
Πάντως, είναι ξεκάθαρο από την ελληνική πλευρά πως το βάρος της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να πέφτει μόνο στις πλάτες της ελληνικής πλευράς και πως η λύση πρέπει να είναι συνολική, ευρωπαϊκή και να ξεκινά από την Τουρκία.
Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο και του δείπνου εργασίας των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο οποίο εξετάστηκε εκτός από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και το πώς προχωρά η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τον περιορισμένο των προσφυγικών ροών.
Κανονικά στη συζήτηση θα συμμετείχε και ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος όμως τελικά δεν μετέβη στις Βρυξέλλες μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης.
Μετά το τέλος του δείπνου, θα συνεχιστεί απευθείας η συζήτηση μεταξύ των ηγετών για το θέμα της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Μ. Βρετανίας η οποία, όπως τουλάχιστον μετέδιδε το BBC, αναμενόταν να διαρκέσει όσο χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος ακόμη και αν διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Merkel: Η Ε.Ε. υποστηρίζει το σχέδιο δράσης με την Τουρκία - Δεν επιθυμούμε Brexit αλλά υπάρχουν δυσκολίες

Οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, μετά το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας λήγουν σήμερα.
"Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας", σημείωσε, σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.
Η Merkel τόνισε πως και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της.
"Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι", είπε η καγκελάριος.
Όσον αφορά το Brexit, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν την πολιτική βούληση να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση, πρόσθεσε ωστόσο ότι η σύναψη μιας συμφωνίας θα είναι δύσκολη για πολλές χώρες.

Τι μετέδιδε στις 17/2/2016 το bankingnews.gr: 

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και το Brexit πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 18 και 19 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, με τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Βρετανίας να αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο η γερμανίδα καγκελάρτιος Angela Merkel δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ αναφορικά με το προσφυγικό σημείωσε ότι αποτελεί κρίσιμο θέμα η φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε.
Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, κατά την είσοδό του, ότι «πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι» και ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία».
Παράλληλα, σημείωσε με νόημα ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι κανόνες για κάποιες χώρες και a la carte για άλλους.
Σημειώνεται ότι η μίνι Σύνοδος Κορυφής των 11 χωρών με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό ακυρώθηκε, μετά τη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, που κόστισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη 61.

Τσίπρας: Οι μονομερείς ενέργειες χωρών στο προσφυγικό δεν συνάδουν με το δόγμα μεγαλύτερης πολιτικής ενότητας στην ΕΕ
Την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «Εver closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.
Δεύτερον, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

family_photo.jpg

Τσίπρας σε Sobotka (Τσεχία) για πρόσφυγες: Αν θέλετε να τους πνίγουμε, ξεχάστε το
«Αν θέλετε να τους πνιγούμε, ξεχάστε το», τόνισε ό έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον τσέχο ομόλογό του, Bohuslav Sobotka.
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να δοθεί το περιθώριο να εφαρμοστεί η αποφασισμένη, συμφωνημένη ευρωπαϊκή πολιτική.
Φέρεται, δε, να αποκάλεσε «μη φιλική ενέργεια», την αποστολή στρατού η χωροφυλακής στα σύνορα της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο Sobotka υποστήριξε πως η Τσεχία επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «θα βοηθήσουμε όλους κι εσάς».
Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα, Πέμπτη 18/2, και αύριο, Παρασκευή 19/2, έπειτα από αίτημα του Sobotka.

Merkel: Προς το συμφέρον της Γερμανίας η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ - Κρίσιμο θέμα η φύλαξη των συνόρων της ΕΕ
«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας» να παραμείνει η Μ. Βρετανία μέλος της ΕΕ τόνισε εισερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Συμπλήρωσε ότι τελικά είναι μια απόφαση που θα λάβουν οι ίδιοι οι Βρετανοί αλλά επανέλαβε ότι όλοι θέλουν να κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι η Βρετανία μπορεί να παραμείνει στην ΕΕ. 
Όπως είπε θα συζητήσει το θέμα ξεχωριστά τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, του οποίου η χώρα κατέχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, αν και υπογράμμισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί και από τους 28. 
Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν θα παρευρεθεί στη Σύνοδο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να συζητηθεί η πρόοδος της συνεργασίας για την προσφυγική κρίση.
Προσέθεσε, όμως, ότι «το σημαντικότερο ζήτημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η καταπολέμηση του δουλεμπόριου.
Πρέπει να βρούμε μεθόδους για το πώς, ιδιαίτερα οι πρόσφυγες από τη Συρία, θα μπορούν με νόμιμο τρόπο να έρχονται στην Ε.Ε.»
Στάθηκε τέλος στην ανάγκη η λύση η οποία θα δοθεί στο προσφυγικό να είναι λύση στην οποία θα συμφωνήσουν και οι 28 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην Τουρκία για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην πρωτεύουσά της.

Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι - Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις παράλληλα - την οικονομική, την προσφυγική και το ζήτημα της ασφάλειας, σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι.
Η λύση του προσφυγικού προβλήματος δεν είναι να δεχτούμε τον ρατσισμό.
Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που δεν αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις Ε.Ε. - Βρετανίας που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι στόχοι Τσίπρα στη Σύνοδο

Ο έλληνας πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη στη διήμερη Σύνοδο, υπό την πίεση των χωρών της κεντρικής Ευρώπης να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με FYROM και Βουλγαρία.
O πρωθυπουργός αναμένεται να αιτηθεί περαιτέρω βοήθειας σε προσωπικό και μηχανήματα, ενώ θα επαναλάβει την ανάγκη να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται θα έχει σύμμαχό του την Καγκελάριο Merkel η οποία έχει δηλώσει την κατηγορηματική της αντίθεση στις προτάσεις για κλείσιμο των συνόρων, όπως και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker. 
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα αλλάζει τα δεδομένα της Συνόδου όσον αφορά το προσφυγικό, καθώς δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglou. 
Σημειώνεται για σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί η  τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία ακυρώθηκε.
Υπό αυτό το πρίσμα το ζήτημα της Βρετανίας και η απειλή ενός Brexit , αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο. 
«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ.
Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. 
O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκετα από χθες στη βελγική πρωτεύουσα, όπου έχει σειρά επαφών με  Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αύριο Παρασκευή, θα λάβει μέρος και στη δεύτερη συνεδρίαση.



Η χθεσινή συνάντηση με τον Juncker
Ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν συμφώνησαν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, στο πλαίσιο της σημερινής (17/2) συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο, βέβαια, βρέθηκε η προσφυγική κρίση, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να συγχαίρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. 
Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.
Επίσης, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων. 
 
Τσίπρας: Να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο και όχι να κλείσουν τα σύνορα που είναι κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών
«Στο Συμβούλιο κορυφής εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια την Ευρώπη του ανθρωπισμού, που έσωσε ένα εκατομμύριο ζωές το 2015» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker κατά την οποία κυριάρχησε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, η πορεία της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών καθώς και η πρόοδος της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή των υποχρεώσεών της.
«Εκπροσωπούμε την Ελλάδα που αγκαλιάζει τους κατατρεγμένους του πολέμου, εκπροσωπούμε τους νησιώτες που σώζουν παιδιά με αυταπάρνηση, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 
Και σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι πνιγμοί στον Αιγαίο κι όχι να κλείσουν τα σύνορα καθώς τα ανοιχτά σύνορα είναι κατάκτηση των Ευρωπαϊκών λαών. 
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τις αρχικές του δηλώσεις τονίζοντας ότι «μαζί θα κρατήσουμε ασφαλή και ανοικτή την δημοκρατική Ευρώπη στην οποία ελπίζουν οι κατατρεγμένοι για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς».
Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ελλάδα κάνει καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση και να συνεχίσει κατά τον τρόπο αυτό.

(πρώτη ενημέρωση 18 Φεβρουαρίου 2016, 14:16)
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης