Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μουζάλας: Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αν τα Βαλκάνια κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες

Μουζάλας: Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αν τα Βαλκάνια κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες
«Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η εισροή των προσφύγων μακροπρόθεσμα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία», σημείωσε ο κ. Μουζάλας 
Για τον κίνδυνο μιας «σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης» στην Ελλάδα, σε περίπτωση που τα βαλκανικά κράτη αποφασίσουν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Ο υπουργός προχώρησε σε μια υπεράσπιση της Ελλάδας απέναντι στις κατηγορίες ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την παράνομη μετανάστευση, ενώ κατηγόρησε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ότι δεν στηρίζουν τις ελληνικές προσπάθειες.
Ότι η χώρα του έχει ζητήσει 1,8 χιλ. στελέχη της Frontex για να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειές της για διαφύλαξη των συνόρων της, ενώ έχουν σταλεί έως τώρα μόλις 700.
«Έως τώρα, δυστυχώς, οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν επιδείξει μεγάλο ενθουσιασμό για την αποστολή αυτών των επιπλέον αξιωματούχων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.
Ο έλληνας υπουργός αντιπρότεινε στο κλείσιμο των συνόρων μια διαδικασία, κατά την οποία οι πρόσφυγες θα αποχωρούν κατευθείαν από την Τουρκία και τα ελληνικά νησιά για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε..
Σημείωσε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από το διεθνές δίκαιο να δέχεται τους πρόσφυγες που φτάνουν μέσω θαλάσσης: «Έχουμε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο, τόσο στα σύνορα στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα».
Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που καταφθάνουν, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, είπε ο έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως «η ροή δεν θα σταματήσει».
«Οι πρόσφυγες που αναζητούν προστασία, επειδή η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι απελπισμένοι», ανέφερε, μάλιστα, ο κ. Μουζάλας, καταλήγοντας πως «ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η εισροή των προσφύγων μακροπρόθεσμα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης