Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στην Κεντροαριστερά – Αυτόνομες διαδρομές ή κοινή πορεία;

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στην Κεντροαριστερά – Αυτόνομες διαδρομές ή κοινή πορεία;
Κομβικής σημασίας η στάση του Ποταμιού
Η ώρα της αλήθειας για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πλησιάζει.
Μια και πολύ σύντομα θα κριθεί το κατά πόσο η πρόταση – πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά για τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα μπορεί να γίνει μπορεί πράξη.
Αναμφισβήτητα το εγχείρημα και κυρίως η δυναμική του θα καθοριστεί από το εάν σε αυτό θα συμμετάσχει Το Ποτάμι, το οποίο προχωρά σε συνέδριο στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου.
Εκεί θα κριθεί εν πολλοίς το κατά πόσο Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) μπορούν να συνυπάρξουν.
Όλοι δείχνουν να θέλουν.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ.Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ποταμιού στις διεργασίες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα, δίνοντας έμφαση στα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει.
Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν θετική, αναφέροντας πως στα όσα υποστήριξε ο κ.Θεοδωράκης υπάρχουν «σημαντικά σημεία στα οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν και προγραμματικές συγκλήσεις» και ότι «αχνοφαίνεται ότι οι δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς μπορούν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν τα μεγάλα θέματα, τα οποία δεν μπορούν να λύσουν ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Μητσοτάκης».
Η ΔΗΜΑΡ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με το Ποτάμι, ζητώντας από όλες τις πλευρές να κάνουν την υπέρβαση.
Το ερώτημα όμως είναι εάν μπορούν και βάσει ποιας πολιτικής βάσης να συνυπάρξουν.
Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις συμμετέχουσες δυνάμεις και τους επικεφαλής τους.
Από το πώς θα τοποθετηθούν, τι προσπάθειες θα αναλάβουν, τι ευελιξία θα δείξουν, τι υποχωρήσεις θα κάνουν και κυρίως τι πολιτικό σχέδιο θα ξεδιπλώσουν.
Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι μια κοινή πορεία θα ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο τόσο του Ποταμιού όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Διότι το εγχείρημα αυτό θα τους προσδώσει μια ισχυρή δυναμική, η οποία θα είναι ικανή να προσελκύσει όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που βρήκαν «πολιτική στέγη» στο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα νιώθουν απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα του.
Οι οποίοι πλέον είναι και η πλειοψηφία.
Ψηφοφόρους όμως η εν λόγω πολιτική κίνηση μπορεί να αντλήσει και από τα δεξιά της, εφόσον η πολιτική πρόταση της διαθέτει μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά με κοινωνικό πρόσημο.
Κάτι που η περίπτωση Μητσοτάκη δεν έχει πείσει ότι διαθέτει.
Ένας κοινός φορέας των πολιτικών αυτών δυνάμεων μπορεί να αναταράξει τις σημερινές ισορροπίες στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Παράλληλα προβάλλει ως η μόνη λύση για το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να βγουν από την αφάνεια και να αναλάβουν κεντρικό πολιτικό λόγο και ρόλο.
Διαφορετικά, στην περίπτωση εκείνη που Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη ακολουθήσουν αυτόνομες διαδρομές, το ρίσκο της πολιτικής τους επιβίωσης αυξάνεται.
Μια και θα δεχθούν έντονες πιέσεις τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, οι οποίες δεν αποκλείεται ακόμα και να τους συνθλίψουν πολιτικά.
Οι εξελίξεις και οι σημερινές συνθήκες ευνοούν πολιτικά εγχειρήματα, εφόσον αυτά διακρίνονται από συνεργασία, συνεννόηση και υπερβάσεις.
Είναι στο χέρι της κας.Γεννηματά και του κ.Θεοδωράκη να κάνουν το βήμα προς τα εμπρός.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης