Πολιτική

Τσαρουχά (υφ. Εσωτερικών): Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα φανεί η ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τις βαθιές τομές

Τσαρουχά (υφ. Εσωτερικών): Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα φανεί η ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τις βαθιές τομές
"Η Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια", τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
«Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα φανεί η δυνατότητα και η ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τις βαθιές τομές που απαιτούνται και η χρονιά που θα ξαναμπούμε σε θετική πορεία ανάπτυξης», τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Όπως η ίδια ανέφερε μιλώντας στο Συνέδριο “Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας”, που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Αναπτυξιακή Κοζάνης Α.Ε. και η Αστική Εταιρεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας Νομού Κοζάνης (ΑΕΠΕΚ), «αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας που πολύ σύντομα θα δούμε να επαληθεύεται».
Η υφυπουργός σημείωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς τελεί υπό το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.
Όπως είπε, «είναι προτεραιότητά μας η εφαρμογή ενός οικονομικού μοντέλου που θα της επιτρέψει να ξεφύγει από την αρνητική τροχιά που βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες.
Ένα μοντέλο που θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να μπει δηλαδή σ’ αυτό που ονομάζουμε “τροχιά ανάπτυξης”.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς είναι η μοναδική που δεν βρέχεται από Θάλασσα και συνορεύει με χώρες μικρής οικονομίας, έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών και οι δραστηριότητές της έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, πρόκειται για μια περιοχή που έχει τη δυνατότητα, και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, για να μετατραπεί σε κέντρο οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας».
Κάνοντας αναφορά στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η ανυπαρξία πραγματικής αναπτυξιακής πολιτικής, και η προσωρινή “λύση” που έδιναν σε όλα τα προβλήματα, με τον δανεισμό, βλέπουμε ότι οδήγησε τις παραγωγικές μας μονάδες, σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο εδώ, στο μαρασμό».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την άποψη υπέρ της Λιτότητας, αλλά και ότι «σκοπός μας είναι να σταματήσουμε, επιτέλους, το τεχνητό πάγωμα της οικονομίας μας, που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μας υποχρεώσει να ακολουθήσουμε τις πολιτικές της.
Ο απώτερος σκοπός της κάθε διαπραγμάτευσης και συμφωνίας με τους εταίρους, είναι η ανάκτηση και η ανασύνταξη της Οικονομίας.
Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται δημιουργούν μια αναγκαία αίσθηση εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη, και δείχνουν την καλή μας διάθεση και τη σοβαρότητά μας ως χώρα».
Όπως τόνισε «εργαζόμαστε λοιπόν πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κύκλου της συμφωνίας, δηλαδή του 70% περίπου του προγράμματος, και για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο.
Μπορεί κάποιοι να μην το αναγνωρίζουν, καθώς προτιμούν να βλέπουν στενά τα πράγματα και να αποφεύγουν τη μεγάλη εικόνα, αλλά η κυβέρνησή μας, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έχει καταβάλει τα μέγιστα για να μεταδοθεί το μήνυμα του αδιεξόδου των πολιτικών Λιτότητας, σε όλη την Ευρώπη.
Έχει επίσης προσπαθήσει πολύ να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπαταχτσής”, ούτε θέλει την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Οικονομίας για να διαγραφούν οι δικές της ευθύνες, όπως προσπάθησαν να μεταδώσουν κάποια κέντρα του εξωτερικού.
Αντίθετα, εργαζόμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εκεί είναι τα συμφέροντά μας, και καθώς από αυτήν λάβαμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε στήριξη.
Όμως δεν δεχόμαστε όρους καταστροφής, ούτε την υποταγή σε κάθε απαίτηση».
Σημείωσε ακόμη ότι η  Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, προσθέτοντας «εργαζόμαστε, αντίθετα, πυρετωδώς, για να δημιουργήσουμε ένα ευρύ εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Οικονομίας, και Αναδιάρθρωσης του Κράτους, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί επάξια και ανταγωνιστικά, δίπλα στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, προσπαθούμε να συνδυάσουμε έναν αριθμό διαφορετικών εργαλείων και να στήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο πολλών επιπέδων.
Είναι η πεποίθησή μας ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν θα έλθει από την ισοπέδωση των συντάξεων και των κατώτατων μισθών, αλλά από μια στρατηγική επενδύσεων σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες θα χρησιμοποιούν το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που έχει η χώρα μας».
Σύμφωνα με την κ.Τσαρουχά, «είναι θέλησή μας να επενδύσουμε στους πτυχιούχους και επίδοξους επιχειρηματίες» και μάλιστα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ανήκουν και τα 4 νέα προγράμματα επιδότησης του Νέου ΕΣΠΑ, ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ.
Κάνοντας αναφορά σε ένα άλλο θέμα, που ανήκει πλήρως στην αρμοδιότητά της, το θέμα των ελέγχων, σημείωσε πως «αναλαμβάνοντας το Μακεδονίας-Θράκης, διαπίστωσα ότι, ένας μεγάλος αριθμός εταιριών που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο 3908/2011 και έχουν υλοποιήσει το επενδυτικό τους σχέδιο, δεν μπορούν εδώ και χρόνια να ελεγχθούν εξαιτίας διάφορων κωλυμάτων, ενώ έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούν να λάβουν τα επενδυτικά κεφάλαια και τις ελαφρύνσεις που ορίζει ο νόμος».
«Είμαι αποφασισμένη, εγώ και οι συνεργάτες μου, να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες, για να δοθούν μεγαλύτερες ανάσες ρευστότητας στις περιφερειακές επιχειρήσεις», τόνισε.
Ακόμη, ανέφερε ότι προχωρά η θεσμοθέτηση ενός 11μελούς αναπτυξιακού συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν επιφανείς άνθρωποι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με μεγάλο κύρος, εμπειρία και επιστημονική υπόσταση, που θα λειτουργούν συμβουλευτικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενώ οργανώνεται μια αναπτυξιακή τράπεζα, που θα προσφέρει στις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ΕΤΕΑΝ.
Επιπλέον, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση των διάφορων τομέων της Ελληνικής Οικονομίας, μέσα από τη διοργάνωση Εμπορικών Εκθέσεων, που γίνονται ειδικά στην Περιφέρεια, αλλά και στον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
Μετά το πέρας του Συνεδρίου, η Υφυπουργός επισκέφτηκε την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στην οποία από τον 17ο αιώνα συγκεντρώνονται τόμοι, χάρτες και έγγραφα υψηλής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, τα οποία της παρουσίασαν ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης, Παναγιώτης Δημόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης