Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης στη Handelsblatt: Η κυβέρνηση έχει δύο προκλήσεις – Προσφυγικό και μεταρρυθμίσεις

Παπαδημούλης στη Handelsblatt: Η κυβέρνηση έχει δύο προκλήσεις – Προσφυγικό και μεταρρυθμίσεις
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης
«Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί σε δύο μεγάλες προκλήσεις: η πρώτη έχει να κάνει με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η δεύτερη με την εφαρμογή ενός ευρύτατου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, απαραίτητο για να κινηθεί η χώρα μπροστά, να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ορθοποδήσει η κοινωνία», τονίζεται σε άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι ελληνικό, και κατά συνέπεια απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση.
Σίγουρα οι ρίζες της κρίσης είναι διεθνείς, καθότι στη Συρία εμπλέκονται οι μεγαλύτερες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, ωστόσο οι συνέπειες της κρίσης επηρεάζουν ευθέως την Ευρώπη με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να περνούν το Αιγαίο με κίνδυνο τη ζωή τους για ένα καλύτερη μέλλον σε μια ειρηνική ήπειρο όπως η Ευρώπη.
Δυστυχώς όμως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν εφαρμόζεται, η οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα δεν επαρκεί, τη στιγμή μάλιστα που το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή και υποστήριξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι εξέχουσας σημασίας με δεδομένο το χάος που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία και τον κίνδυνο για την πλήρη κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν πίσω τους ένα δυσθεώρητο έλλειμμα, ένα αποτυχημένο κούρεμα ομολόγων (PSI) που κόστισε 13 δισεκατομμύρια ευρώ, έντεκα συνεχείς περικοπές συντάξεων από το 2010, περικοπές που μείωσαν δραματικά τα έσοδα των ταμείων. Αυτή είναι η καταστροφική εικόνα την οποία καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί.
Aντίστοιχα, η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και τα ΜΜΕ στοχεύει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του καθεστώτος των πελατειακών σχέσεων, και της ανομίας που είχαν εμποτίσει ολόκληρο τον μηχανισμό άσκησης κρατικής εξουσίας τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν χωρίς άδειες, προκαλώντας τεράστιες απώλειες εσόδων στο κράτος, σχέσεις διαπλοκής και αλληλεξάρτησης ανάμεσα σε ΜΜΕ και σε κυβερνητικά κόμματα, αδιαφανείς διαδικασίας αξιολόγησης και προσλήψεων προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, όλα αυτά τελειώνουν με τις δύο μεταρρυθμίσεις
Στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές.
Για πρώτη φορά μετά το 2010 ελληνική κυβέρνηση συντονίζει προσπάθειες και παίρνει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των προσώπων που εμπλέκονται στις λίστες φοροδιαφυγής στο εξωτερικό.
Έχει πολύ δρόμο ακόμα η μεγάλη αυτή προσπάθεια και δεν μπορούν να γίνουν πολλά σε μόλις ένα χρόνο διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης