Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας «πιέζει» για έγκαιρη αξιολόγηση στο Davos, με «όπλο» την προοπτική ανάπτυξης - Μπαράζ επαφών

Ο Τσίπρας «πιέζει» για έγκαιρη αξιολόγηση στο Davos, με «όπλο» την προοπτική ανάπτυξης - Μπαράζ επαφών
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του έλληνα πρωθυπουργού το πρόγραμμα προσαρμογής, η αξιολόγηση, η λιτότητα, αλλά και η προσφυγική κρίση
Με διαπραγματευτικό «όπλο» τις προοπτικές για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, «πιέζοντας» για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και εναλλακτική λύση στη λιτότητα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο Νταβός, είχε μια σειρά από συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους, όπως ο Joe Biden, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, και ο Pierre Moscovici, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Στις συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού βρέθηκε, επίσης, επί τάπητος η προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη και η Ελλάδα, αλλά για το κυπριακό ζήτημα, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η ενέργεια.
 
Την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος συζήτησαν Τσίπρας - Moscovici
Στην ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκαν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, σε συνάντηση που είχαν σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν, επίσης, για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στον ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Προσπαθούμε», η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στον ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας, A. Stubb
«Προσπαθούμε» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Οικονομικών της Φιλανδίας, Alexander Stubb.
Ειδικότερα, οι δύο άνδρες είχαν μίνι, άτυπο τετ-α-τετ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τον φιλανδό ΥΠΟΙΚ να ρωτά τον έλληνα πρωθυπουργό: «Τα πράγματα πάνε καλά;» και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Προσπαθούμε».
Παράλληλα, ο Stubb αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την οποία ο πρωθυπουργός σημείωσε: «μου είπε τα καλύτερα».

«Δεν γίνεται να κόψω συντάξεις» - Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Gabriel στο Davos
«Δεν γίνεται να κόψω συντάξεις» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, στη συνάντηση που είχαν στο Davos, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «τα μισά σπίτια στην Ελλάδα ζουν από τις συντάξεις, καθώς αποτελεί ένα άτυπο κοινωνικό επίδομα, που διατηρεί την κοινωνική συνοχή».
Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, χαρακτήρισε «γενναία» την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.
Στο επίκεντρο της συνάντηση βρέθηκαν, συγκεκριμένα, η υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο χρόνος της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να μην καθυστερήσει η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, καθώς και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, αλλά και την άσκηση πίεσης στην Τουρκία ώστε να ανακοπούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της γειτονικής χώρα, προτού ξεκινήσουν για τα ελληνικά νησιά.

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και η αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Gabriel
Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Νταβός.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης, ενώ υπογραμμίστηκε και από τις δυο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Η ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου από τη λιτότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Visentini (Ευρωπαϊκά Συνδικάτα)
Την ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου στην Ευρώπη από τις πολιτικές της λιτότητας συζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Luca Visentini, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου στην Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας, η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οικονομικών θεσμών, και η υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε στον Πρωθυπουργό τη σταθερή της θέση για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή καθώς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αθήνα.

Οι θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Schwab (WEF)
Οι θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Klaus Schwab, πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum -WEF).
Ειδικότερα, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Συζητήθηκε, επίσης, η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Πρόγραμμα προσαρμογής, ενεργειακά, κυπριακό, προσφυγικό και ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Biden
Ενεργειακά, κυπριακό, προσφυγικό, ΠΓΔΜ, αλλά και το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διοργανώνεται στο Νταβός.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.
Παράλληλα, για το προσφυγικό ζήτημα, χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.
Επιπλέον, χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας.
Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ως προς το Κυπριακό ζήτημα, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες.
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.
Τέλος, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Και οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.
Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας εξήρε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden
Τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, αλλά και την Ευρώπη, εξήρε ο Joe Biden, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Biden φέρεται να υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι άγκυρα της σταθερότητας στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια σταθερή Ευρώπη χωρίς σταθερή Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο Νταβός, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης