Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη σωστή κατεύθυνση η Γεννηματά – Ή ενιαία κεντροαριστερή παράταξη ή πολιτική ανυπαρξία

Στη σωστή κατεύθυνση η Γεννηματά – Ή ενιαία κεντροαριστερή παράταξη ή πολιτική ανυπαρξία
Καθοριστική για το εγχείρημα η στάση του Ποταμιού
Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα και μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που έχει καταστεί σαφές εδώ και αρκετούς μήνες.
Ότι δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς είναι επιτακτικό να αναλάβουν άμεσα δράση προς την ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου.
Η εκλογή Μητσοτάκη επιταχύνει τις εξελίξεις.
Είναι σαφές πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις και θα επιχειρήσει τον διεμβολισμό του Κέντρου, ενώ αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει χωρίς αμφιβολία στο άμεσο μέλλον και ο Τσίπρας.
Έχει έρθει η ώρα που ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και άλλες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες του κεντρώου χώρου πρέπει να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και να πάρουν γενναίες αποφάσεις.
Οι μετρήσεις άλλωστε αποδεικνύουν την περιορισμένη δυναμική τους.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) είναι εγκλωβισμένη στα ποσοστά του 3% με 4% ενώ Το Ποτάμι κινείται στα όρια της πολιτικής ανυπαρξίας, κάτω ακόμα και από το 2%.
Η πορεία τους εφόσον διατηρηθεί στην ίδια ρότα είναι καταδικασμένη αν όχι στην αποτυχία και στην ανυποληψία, τουλάχιστον στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής.
Για αυτό το λόγο η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Διότι αφήνει πίσω της την αδράνεια και την κωλυσιεργία και εκκινεί δυναμικά με στόχο τη συνένωση των δυνάμεων του χώρου προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία κεντροαριστερή παράταξη.
Σε αυτήν την «πρόσκληση» πρέπει να ανταποκριθούν όλες οι δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου.
Αφήνοντας πίσω προσωπικές φιλοδοξίες και ηγεμονικές εμμονές.
Είναι προφανές πως σε αυτήν την «κίνηση» πρέπει να ακολουθήσει και Το Ποτάμι, το οποίο ωστόσο αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του.
Όμως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το εγχείρημα.
Ο χρόνος πιέζει δεδομένων των προθέσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη να διευρύνουν την επιρροή τους προς το κέντρο.
Ο χώρος είναι πολλά υποσχόμενος δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που θα ήθελαν να ακολουθήσουν μια νέα, σύγχρονη και ευρωπαϊκή εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας μακριά από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Επιπλέον, οι πολιτικές συνθήκες αποτρέπουν οποιοδήποτε κόμμα ή προσωπικότητα εμπλακεί σε αυτήν την προσπάθεια να υιοθετήσει ηγεμονικό προφίλ έναντι των υπολοίπων.
Μόνο μια ενιαία κεντροαριστερή παράταξη μπορεί να απειλήσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Αυτό που απομένει είναι να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης