Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ): Προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή επί το αναλογικότερο του εκλογικού νόμου

Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ): Προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή επί το αναλογικότερο του εκλογικού νόμου
Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών, δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αναγκαιότητα για λόγους στοιχειώδους εκλογίκευσης διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι αναγκαία και η μείωση του αριθμού των βουλευτών.
Ερωτηθείς εάν φοβάται η κυβέρνηση ότι θα κατηγορηθεί ότι κάνει αυτή την κίνηση επειδή βλέπει να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις ο κ.Χρυσόγονος μιλώντας στο Real Fm υποστήριξε ότι «η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον είναι και προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω είναι και αναγκαιότητα για λόγους στοιχειώδους εκλογίκευσης αν μη τι άλλο».
«Δηλαδή, αυτό που είδαμε π.χ. στις εκλογές του Μαΐου του 2012 με 18 και κάτι τοις εκατό των ψήφων πήρε 50 ολόκληρες έδρες πριμοδότηση ήταν προδήλως δυσανάλογο, υπέρμετρο και ενδεχομένως και αντισυνταγματικό.
Πρέπει αν μη τι άλλο να υπάρχει μία κλιμάκωση του πριμ ανάλογα με το ποιο είναι το ποσοστό ψήφων του κόμματος.
Δεν είναι δυνατόν να είναι το ίδιο το πριμ σε όλες τις περιπτώσεις.
Και θα έλεγα ότι και το 50 είναι υπερβολικό, αλλά αυτό βέβαια συναρτάται και με τον αριθμό των βουλευτών.
Σε μια κατάσταση, πτωχευμένης ουσιαστικά χώρας ή εν πάση περιπτώσει πτωχευμένου ελληνικού δημοσίου, είναι προκλητική πολυτέλεια να έχουμε 300 βουλευτές, τη στιγμή που η Ολλανδία, ας πούμε, που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, έχει 150.
Θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και μπορεί να γίνει αυτό με τον εκλογικό νόμο δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.
Όπως πρέπει να μειωθούν βέβαια και τα προνόμια της πολιτικής τάξης και να υπάρξει και μεγαλύτερη διαφάνεια στις ροές του πολιτικού χρήματος» υπογράμμισε ο κ.Χρυσόγονος.
Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι είναι ιδανική ευκαιρία για να προχωρήσουν όλα αυτά τώρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε καταφατικά.
«Ναι, όλο αυτό το πακέτο νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει και θα συμβάλλει να καταλάβει ο κόσμος ότι εμείς είμαστε κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους, κι ότι αν δεν το καταλάβει πραγματικά και ο τελευταίος Έλληνας τότε φοβάμαι ότι θα έχουμε την τύχη των προηγούμενων» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης