Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός – Τι θα ζητήσει από Lagarde για το ελληνικό πρόγραμμα

Οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός – Τι θα ζητήσει από Lagarde για το ελληνικό πρόγραμμα
Ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας,  θα έχει μία σειρά από κρίσιμα ραντεβού στο περιθώριο των επίσημων εκδηλώσεων και συζητήσεων
Με όλα τα «καυτά» ελληνικά θέματα στη βαλίτσα του, το χρέος, το ασφαλιστικό και το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο, αναχωρεί για το παγκόσμιο οικονομικό forum του Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός θα έχει μία σειρά από κρίσιμα ραντεβού στο περιθώριο των επίσημων εκδηλώσεων και συζητήσεων, με κορυφαίο αυτό με την
Christine Lagarde.
Μάλιστα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε ότι παρά τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε γερμανική εφημερίδα πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί και είναι δέσμευση της κυβέρνηση» και πως ο Γερμανός ομόλογος του Wolfgang Schaeuble, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έχουν καταστήσει σαφές ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει το θέμα εστιάζοντας στο ρόλο του ταμείου.
Ο πρωθυπουργός που θα μεταβεί στο πολυτελές θέρετρο των Άλπεων στις  20-21 Ιανουαρίου ανταποκρίθηκε ευθύς εξ αρχής θετικά στη συμμέτοχη του και σε ένα  ανοιχτό πάνελ συζήτησης με τον Γερμανό Υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, αλλά υπό έναν όρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας  ζήτησε να συμμετέχει  και κάποιος ομόλογός του απ΄την Ευρώπη.  
Την προηγούμενη Τρίτη η σύνθεση «κλείδωσε» και μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Wolfgang Schaeuble στο πάνελ θα είναι ο γάλλος πρωθυπουργός, Manuel Valls και ο Ολλανδός ομόλογος του, Mark Rutte, ο οποίος έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι αυτό το εξάμηνο.
Ο Schaeuble και ο Rutte είναι οι «σκληροί» απέναντι στην Ελλάδα, ο Valls, ως γάλλος, είναι ο σύμμαχος στην προσπάθεια που θα καταβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας να εξηγήσει σ΄ ένα καχύποπτο και προκατειλημμένο ακροατήριο το δύσκολο ελληνικό πρόβλημα.
Λεπτομέρεια με σημασία;
Ο πρωθυπουργός προτίθεται να μιλήσει στα ελληνικά και θα συμμετάσχει στη συζήτηση, με τη βοήθεια πεπειραμένου μεταφραστή.
Η συζήτηση θα είναι ανοικτή και θα μπορούν  να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι θα συμμετέχουν στο οικονομικό forum που φέτος είναι αφιερωμένο «στην 4η βιομηχανική επανάσταση».
Το κοινό και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις ενώ η «μονομαχία» Τσίπρα – Σόιμπλε θα προσελκύσει αναμφίβολα το ενδιαφέρον τους.
Η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει την πρόθεση η συζήτηση να κινηθεί στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, με έμφαση στην ανάγκη για μετάβαση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και αυστηρής επιτήρησης στις πολιτικές με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο.
Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως ο Αλέξης Τσίπρας, ούτως η άλλως, όποιος κι αν είναι ο τίτλος της συζήτησης, είτε στις δυο φορές που προβλέπεται να τοποθετηθεί είτε επ΄ αφορμή κάποιας ερώτησης από το κοινό ή τους δημοσιογράφους σκοπεύει να μιλήσει για το ρόλο της τρόικας και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 «Το ΔΝΤ πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και τη θέση του στο ελληνικό πρόγραμμα και να μην απαιτεί την λήψη μέτρων που δεν είναι εφαρμόσιμα σε ευρωπαϊκές χώρες» είναι η αναφορά που προτίθεται να κάνει αναμένοντας κυρίως την απάντηση του Wolfgang Schaeuble.
Ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει δημόσια τον προβληματισμό, λέγοντας ότι υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που μπορούν να σχεδιάσουν και να παρακολουθήσουν την δημοσιονομική εξυγίανση που απαιτείται  για να εισέλθει μια χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας που προκαλείται από «αποτυχημένες συνταγές».  
Τα όσα θα πει ο κ. Τσίπρας για το ρόλο του ΔΝΤ, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αφού θα έχει προηγηθεί το τετ α τετ του με την επικεφαλής του ΔΝΤ,
Christine Lagarde, με την οποία θα συζητήσουν για όλα τα φλέγοντα ζητήματα: Ασφαλιστικό, χρέος, αξιολόγηση και συμμετοχή του Ταμείου στο 3ο ελληνικό μνημόνιο.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Christine Lagarde θεωρείται η πλέον σημαντική απ΄ την ατζέντα των ραντεβού του, ωστόσο έχει ήδη προγραμματίσει εξίσου κρίσιμες κατ΄ ίδιαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, Mario Draghi, τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Joe Biden, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη,  τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ενώ ολιγόλεπτες συνομιλίες, στο περιθώριο του forum, θα έχει με τον τούρκο ομόλογό του, Α. Davutoglou και τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και πρόεδρο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Sigmar Gabriel.    
Σε όλες του της συναντήσεις ο πρωθυπουργός θα επικεντρώσει στην οικονομία, το προσφυγικό, τα εθνικά θέματα, την ενεργειακή πολιτική και τις διακρατικές συνεργασίες αλλά και τις επενδύσεις μεγάλων ομίλων και πολυεθνικών εταιρειών  στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και θα παραμείνει μόλις ένα 24ωρο.
Θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για τις επενδύσεις, Νίκος Παππάς, ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας και τύπου του πρωθυπουργού, Άγγελος Τσέκερης και η ιδιαιτέρα γραμματέας του, αρμόδια για τον διεθνή τύπο, Δανάη Μπαδοδιάννη.
Ήδη, τις λεπτομέρειες του ταξιδίου και τις επαφές του πρωθυπουργού, έχει κλειδώσει την τελευταία εβδομάδα ο κ. Καλπαδάκης.

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης