Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Γεμάτος εκπλήξεις ο Μητσοτάκης – Αν παραμείνει αυθεντικός, η Ελλάδα θα αρχίσει να αναδύεται από τον… Άδη

Politico: Γεμάτος εκπλήξεις ο Μητσοτάκης – Αν παραμείνει αυθεντικός, η Ελλάδα θα αρχίσει να αναδύεται από τον… Άδη
Με βάση τα παραδοσιακά στάνταρντ, ο Τσίπρας σηματοδοτεί το καινούργιο και ο Μητσοτάκης το παλιό, σημειώνει το Politico, για να προσθέσει, όμως, ότι αν σκάψει κανείς λίγο βαθύτερα, θα δει μια διαφορετική εικόνα...
Με την πρώτη ματιά, ο νέος επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχουν λίγα κοινά σημεία, επισημαίνεται σε άρθρο του περιοδικού «Politico».
Όπως σημειώνεται για πολλούς ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτεί την αλλαγή, καθώς αναδείχθηκε μόνος του στην πολιτική, ενώ από την άλλη μεριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γιος πρώην πρωθυπουργού και αδερφός πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έγινε επικεφαλής ενός κόμματος που σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση το 1974 και που εναλλασσόταν στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ, μέχρι που ο Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο του 2015.
Με βάση τα παραδοσιακά στάνταρντ, ο Τσίπρας σηματοδοτεί το καινούργιο και ο Μητσοτάκης το παλιό, σημειώνει το Politico, για να προσθέσει, όμως, ότι αν σκάψει κανείς λίγο βαθύτερα, θα δει μια διαφορετική εικόνα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός και το κόμμα του, αν και είναι φρέσκοι στην εξουσία, αποτελούν από πολλές απόψεις τη μετενσάρκωση της φιλοσοφίας που επικρατούσε στην μετά χούντα εποχή στην Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται, είναι μια πιο ακραία έκδοση του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1908.
Η λαϊκίστικη συνταγή του, αν και οικονομικά καταστροφική, ήταν τόσο επιτυχημένη πολιτικά, που η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να την αγκαλιάσει επίσης, κάτι που συνέβη κυρίως υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος προχώρησε σε μαζική αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, αφήνοντας πίσω του ένα έλλειμμα που έφθανε στο 16% του ΑΕΠ και διαβεβαιώνοντας τους Έλληνες ότι θα χρειάζονταν ένα σχέδιο διάσωσης.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά του τρόπου εξουσίας πριν το 2010, ουσιαστικά εναντίον του Καραμανλή, ο οποίος υποστήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την αρχηγία του κόμματος.
Ο Μητσοτάκης υποστήριξε τις ίσες ευκαιρίες, την αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα και έναν ελεύθερο ιδιωτικό τομέα από την υπερβολική φορολόγηση και τους ασφυκτικούς κανόνες.
Ο νέος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα δύσκολο μονοπάτι να ακολουθήσει αν θέλει να κάνει τις υποσχέσεις του πράξη, σημειώνει το Politico και το κυριότερο είναι ότι πρέπει να αντισταθεί στο να κάνει πολλούς συμβιβασμούς με την παλιά φρουρά προς όφελος της ενότητας του κόμματος.
Αν ο Μητσοτάκης παραμείνει αυθεντικός σε όλη τη διαδρομή μέχρι την πρωθυπουργία, η Ελλάδα θα αρχίσει επιτέλους να αναδύεται από το μακρύ δρόμο προς τον Άδη, καταλήγει το περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης