Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Lagarde στο Νταβός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Bloomberg: Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Lagarde στο Νταβός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Στην ατζέντα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και το ασφαλιστικό
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φέρεται πως σχεδιάζει η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde για τις 21 Ιανουαρίουστο Νταβός της Ελβετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
Ωστόσο, τις πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε η Αθήνα ούτε το ΔΝΤ.
Βάσει των πληροφοριών αυτών στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η βιωσιμότητα του χρέους, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και το ασφαλιστικό.
Η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για το ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση της να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θέση όμως με την οποία διαφωνούν κατηγορηματικά τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και οι ΗΠΑ, όπως φάνηκε άλλωστε από τις επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος με Ευρωπαίους ομολόγους του.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι να μειώσουν το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.


Τσίπρας στο Canal+: Επαρκής η κυβερνητική πλειοψηφία, υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή

Το προσφυγικό και οι τρομοκρατικές επιθέσεις δημιουργούν γόνιμο έδαφος για τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, τονίζει ο πρωθυπουργός
Τη βεβαιότητα ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, αλλά ανήσυχος και προβληματισμένος για την διεθνή κατάσταση.
Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την πρώτη αξιολόγηση και το βήμα αυτό ολοκληρώνεται με την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ενώ τόνισε ότι «όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προχωράει, είτε το κάνουν εσκεμμένα, διότι δεν θέλουν να προχωρήσει, είτε δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα».
Όσον αφορά τη διεθνή κατάσταση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πέρα από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζουμε και την προσφυγική, αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δημιουργούν κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε κινδύνους, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθεί η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, αντιλήψεις που θα καταστρέψουν την Ευρώπη».
Επισημαίνει δε ότι «είναι ώρα για πλατιά ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για αλλαγή πορείας».
Σχετικά με την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων από τον Ιούλιο ως σήμερα.
Έχει εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια, με βασικό πρόσημο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μία μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έβλεπαν ότι το Ασφαλιστικό οδηγείται σε αδιέξοδο, με την αφαίμαξη των ταμείων, την έκρηξη της μαύρης εργασίας.
Για αυτό προχωρούμε με κοινωνική ευθύνη, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και ετοιμότητα να συγκρουστούμε.
Αυτό σημαίνει αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή», ενώ στη συνέντευξή του είπε επίσης ότι «για πρώτη φορά, πρώτα είχαμε μια συμφωνία έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση και μετά είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός ήξερε ποιες είναι οι εναλλακτικές μπροστά του».
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να βγει από την κρίση μέσα στο 2016», ενώ σημείωσε ότι «μετά την επιβολή των capital controls πολλοί πίστευαν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 4%.
Και όμως, έκλεισε με μηδενική ύφεση.
Χρειαστήκαμε πολύ λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από όσα είχαν εκτιμηθεί.
Σε έξι μήνες από σήμερα η Ελλάδα περνάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ειδικά για το θέμα της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αφορά όλη την Ευρώπη», ενώ κατήγγειλε ότι «ορισμένες χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση».
Και συνέχισε, λέγοντας ότι «οι χώρες υποδοχής πρέπει να υποστηριχθούν και ταυτόχρονα πρέπει να σταματήσει αυτό το δράμα του πνιγμού εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά στις θάλασσες της Ευρώπης, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο».
Μιλώντας για την πορεία της Ελλάδας και τις κινήσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη αξιών, ως πρωτοπόρος στον αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, σε μια προοδευτική κατεύθυνση».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα είναι ο πολιτισμός και μάλιστα όχι οι δάφνες του παρελθόντος, αλλά ο πολιτισμός που σήμερα παράγεται σ' αυτό τον τόπο και που μπορεί να αποτελεί σύγχρονη ταυτότητα, αλλά και πραγματικό πρεσβευτή της Ελλάδας και του ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί, σημαντική προτεραιότητα για μας να προχωρήσουμε σε μια νέου τύπου πολιτισμική αναγέννηση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, ολοκληρώνοντας τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι σε 5 χρόνια από σήμερα, το 2021, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα να είναι μια διαφορετική χώρα.
Μια χώρα, όπου οι πολίτες της θα ζούνε σε περιβάλλον αξιοκρατίας και ισονομίας, διαρκούς και βαθιάς δημοκρατίας, ένα διαρκές λίκνο της Δημοκρατίας και του παγκόσμιου πολιτισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης