Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης – Κούνεβα: Με ρυθμούς χελώνας κινείται η Κομισιόν στο θέμα της ανεργίας

Παπαδημούλης – Κούνεβα: Με ρυθμούς χελώνας κινείται η Κομισιόν στο θέμα της ανεργίας
Αόριστη η απάντηση Dombrovskis για το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Αόριστη και αναβλητική χαρακτηρίζουν την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, για τη σύσταση Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας ύστερα από ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Κωνσταντίνας Κούνεβα, τονίζοντας ότι η Κομισιόν κινείται με ρυθμούς χελώνας στο θέμα της ανεργίας.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι δύο ευρωβουλευτές, παρά τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο Valdis Dombrovskis εμφανίζεται αναβλητικός και άτολμος, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως «η Επιτροπή, στο πλαίσιο πιλοτικού έργου που δρομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκίνησε πρόσφατα την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σκοπιμότητα και την προστιθέμενη αξία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν καταλήγει με μιααρκετά γενικόλογη δήλωση λέγοντας πως η σκοπιμότητα για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, θα κριθεί από αντίστοιχη «μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016».
Υπενθυμίζεται ότι και σε αντίστοιχη ερώτηση που ετέθη από τον Δ. Παπαδημούλη προς την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Απασχόλησης, στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής, η Μ. Τίσεν είχε δηλώσει πως η πρόταση του ιταλού υπουργού Παντοάν «δεν έχει ακόμη συζητηθεί τόσο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σύγκλιση όσον αφορά τις ενέργειες των κρατών-μελών πριν καταλήξουμε κι εμείς σε συγκεκριμένη πρόταση».
«Η Κομισιόν επιλέγει σε θέματα ώριμα και πιεστικά όπως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, να κινηθεί με ρυθμούς χελώνας, την στιγμή μάλιστα που έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την απάντηση του Valdis Dombrovskis.
«Στο σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα της Ε.Ε., που δεν είναι άλλο από την ανεργία, η Επιτροπή συνεχίζει να λειτουργεί με δημοσιονομικά κριτήρια», σχολίασε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα.
Οι Δημ. Παπαδημούλης και Κων. Κούνεβα είχαν θέσει με ερώτησή τους προς την Κομισιόν το ζήτημα του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας ως ελάχιστου συμπληρωματικού εργαλείου, το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει τις ευρωπαϊκές χώρες από τα ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, με οικονομικά οφέλη από τη σχετική τόνωση της ζήτησης που θα μπορούσε να προκαλέσει .
Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτησή τους, ζήτησαν από την Κομισιόν να απαντήσει για το εάν θα «ήταν θετική στην υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού Ταμείου για την ανεργία που θα λειτουργούσε ως σταθεροποιητικός αντικυκλικός μηχανισμός εντός της Ε.Ε.», όπως είχε προτείνει ο ιταλός υπ. Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Παράλληλα, είχαν ζητήσει επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το αν η Επιτροπή «είναι έτοιμη να πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία, με δεδομένο ότι για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, δεν απαιτείται αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης