Τελευταία Νέα
Πολιτική

Wall Street Journal: Αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως επικεφαλής της Ν.Δ.

Wall Street Journal: Αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως επικεφαλής της Ν.Δ.
Στιγμή καμπής η ανάδειξη Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., σύμφωνα με τον αμερικανό αρθρογράφο Simon Nixon
Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος αφιερώνει άρθρο του ο Simon Nixon στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», χαρακτηρίζοντας μάλιστα αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ.
Στο άρθρο με τίτλο «Αχτίδα ελπίδας το νέο έτος για την Ελλάδα – Ενδεχόμενη εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα ήταν σημείο καμπής», ο Simon Nixon σημειώνει ότι ο γιος του έλληνα πρώην πρωθυπουργού θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, κερδίζοντας τον σεβασμό των πιστωτών της Ελλάδας για τις προσπάθειές του να εξορθολογίσει τη δυσλειτουργική δημόσια διοίκηση και να εισάγει νέες έννοιες, όπως η προαγωγή με αξιοκρατικά κριτήρια.

mits.jpg

«Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη θα αποτελούσε μια στιγμή καμπής για την Ελλάδα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις εκλογές στη χώρα που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, προκαλώντας μια ακρασφαλή διπλωματία για έξι μήνες που έφθασε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη», σημειώνει ο αμερικανός αρθρογράφος και συμπληρώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε την εντολή να αναμορφώσει το σχεδόν χρεοκοπημένο και βαθιά απαξιωμένο κόμμα του.
Μια εκλογή του, προσθέτει, «θα άνοιγε την πόρτα για την επανατοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας ως ενός σύγχρονου κεντροδεξιού φιλοευρωπαϊκού, φιλοεπιχειρηματικού κόμματος, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημείο συσπείρωσης όλων των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, περιλαμβανομένων εκείνων που έχουν μείνει καθηλωμένα από τη σχεδόν εξαφάνιση του κεντρωαριστερού ΠΑΣΟΚ και την πολιτική αποτυχία του φιλοεπιχειρηματικού Ποταμιού».
Αυτό, σημειώνει, θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και προσθέτει ότι όπως έχουν τα πράγματα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αξιοποιήσει πλήρως το γεγονός ότι πολιτικά είναι ο μόνος παίκτης.
Μια μεταρρυθμισμένη και αναζωογονημένη Νέα Δημοκρατία ικανή να ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις δικές του φιλόδοξες και εν πολλοίς ανεκπλήρωτες μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις του.
Επίσης, συμπληρώνει, θα μπορούσε να αναπτερώσει το ηθικό στον πληττόμενο ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, η περιουσία του οποίου είναι κρίσιμη για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
Οι επιχειρήσεις θα είχαν τουλάχιστον την ανακούφιση ότι το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, ενώ θα παρείχε στους πιστωτές της Ελλάδας πρόσθετα επιχειρήματα στις απαιτήσεις τους, ο κ. Τσίπρας να τηρήσεις τις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης, απαλλάσσοντάς τον από το ατού που χρησιμοποιεί, τον ισχυρισμό δηλαδή ότι η πιο πιθανή εναλλακτική στην αριστερή κυβέρνησή του θα ήταν μια ακροδεξιά κυβέρνηση.
Όμως, πέραν της Ελλάδας, επισημαίνει ο Simon Nixon, μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είχε ευρύτερο αντίκτυπο, καθώς μια εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έστελνε το μήνυμα ότι η πολιτική ανανέωση της Ευρώπης είναι πιθανή, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης