Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθήκαμε σε ανανέωση και διεύρυνση των πολιτικών λιτότητας

Βενιζέλος: Με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθήκαμε σε ανανέωση και διεύρυνση των πολιτικών λιτότητας
«Το 2015 η Ευρώπη δεν ήθελε πραγματικά Grexit», εκτίμησε ο Ευ. Βενιζέλος
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθήκαμε σε ανανέωση και διεύρυνση των πολιτικών λιτότητας λόγω της μεγάλης βλάβης που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στην εθνική οικονομία», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο ίδιος , σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημειώνει «σκεφτείτε πού βρισκόταν η χώρα τον Δεκέμβριο του 2014 και πού βρίσκεται τώρα.
Η οπισθοχώρηση είναι πολύ μεγάλη».
Ο κ. Βενιζέλος κάνοντας αναφορά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει πως «τώρα εμφανίζεται ως «πολιτικός μάγκας», επειδή παρουσιάζεται ως κυνικός, ως ικανός να εγκαταλείψει αξίες, υποσχέσεις και προγραμματικούς στόχους και να γίνει το αντίθετο του εαυτού του».
Ακόμη, παραδέχεται πως ήταν λάθος που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ψήφισαν χωρίς όρους το μνημόνιο το περασμένο καλοκαίρι, τονίζοντας μάλιστα ότι «οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έπρεπε να είχαμε θέσει σαφείς και καθαρούς προγραμματικούς και θεσμικούς όρους τον Αύγουστο.
Επιδείχτηκε υπέρμετρη καλοπιστία στον κ. Τσίπρα" τόνισε ενώ σε οτι αφορά το φόβο περί Grexit»
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το 2015 η Ευρώπη δεν ήθελε πραγματικά Grexit, προσθέτοντας πως «ο πραγματικός κίνδυνος είναι η στασιμοχρεοκοπία.
 Το σύρσιμο χωρίς απογείωση.
Οχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα».
Περαιτέρω, ο κ. Βενιζέλος αφήνει αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου και σημειώνει ότι δεν έπρεπε να είχε υποχωρήσει το 2007 όταν επιχείρησε να κάνει έναν όμιλο προβληματισμού αλλά το πήρε πίσω υπό την απειλή διαγραφής από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «το 2007 το πήρα πίσω υπό μια απειλή θεσμικά χυδαία, αντιδημοκρατική και βάρβαρη.
Αλλά έπρεπε να σεβαστώ την ενότητα της παράταξης.
Το αποδέχτηκα κι αυτό, όπως αποδέχτηκα σωρεία άλλων πραγμάτων εις βάρος της εσωκομματικής δημοκρατίας και του πολιτικού πολιτισμού.
Κι αναρωτιέμαι αν αυτό πρέπει να γίνεται.
Αν δηλαδή πρέπει να υποχωρούμε, επειδή πρέπει να διαφυλαχθούν μείζονα αγαθά, όπως π.χ. η προοπτική νίκης του ΠΑΣΟΚ το 2009, στην οποία συνέβαλα.
Αλλοι δεν την τίμησαν και την εξανέμισαν.
Τώρα σας λέω ότι δεν πρέπει να υποχωρούμε».
Τονίζει δε, πως «με τον κ. Παπανδρέου δεν έχω καμία προσωπική κόντρα. Θεωρήθηκε το 2007 «έγκλημα καθοσιώσεως» ότι διανοήθηκα να θέσω υποψηφιότητα…
Να σας το πω διαφορετικά;
Δεν θα γινόμουν ούτε το 2012 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν δεν υπήρχε απόλυτη ανάγκη για λόγους επιβίωσης του χώρου.
Αυτά είναι όμως παθογένειες των πολιτικών κομμάτων που πρέπει να θεραπευτούν. Τα κόμματα αυτού του τύπου, τα αρχηγικά, τα προσωπικά, τα οικογενειακά, στα οποία υπάρχουν «πρίγκιπες» και «βαριά ονόματα», δεν αντέχουν στην εποχή μας».
Για τη δήλωση του Κώστα Σημίτη το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να φτιαχτεί ένα νέο κόμμα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, που θα διευθύνεται από μια ηγετική ομάδα, ο  κ. Βενιζέλος ανέφερε «πριν αποχωρήσω από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015, εκφώνησα έναν αποχαιρετιστήριο λόγο, ο οποίος αποτέλεσε την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας.
Εκεί είπαμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ενός μεγάλου σχήματος του προοδευτικού Κέντρου.
Αυτό υπερβαίνει και τα όρια της Κεντροαριστεράς.
Διότι στην Κεντροαριστερά προσπαθεί να αποκτήσει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνοντας τις έννοιες.
Για να μην παιδευόμαστε λοιπόν με τους όρους, υπάρχει ένας προοδευτικός μεσαίος χώρος.
Το προοδευτικό Κέντρο που πρέπει να εκφραστεί».
Γι την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και το εάν αυτή θα μπορούσε να είναι  πρόεδρος του σχήματος του προοδευτικού Κέντρου, απάντησε «γιατί να μην μπορεί; Σημασία έχει η ουσιαστική ισοτιμία όλων των συμμετεχόντων.
Η προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων.
Η αξιοκρατική ανάδειξη νέων πολιτικών στελεχών».
Κάνοντας αναφορά στη σχέση του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε «δεν έφυγα από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να ασχολούμαι με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.
Η κοινοβουλευτική παρουσία και ο λόγος μου είναι στοιχεία που αφορούν τον θεσμικό μου ρόλο ως μέλους της Βουλής έναντι της παράταξης αλλά και έναντι της κοινωνίας.
Δεν διαπραγματεύομαι ούτε το δικαίωμα λόγου ούτε την πολιτική μου προσωπικότητα.
Εχω υποχρέωση να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας χάριν του εθνικού συμφέροντος. Η κ. Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχει εκλεγεί με μια υποδειγματική διαδικασία».
Ακόμη, σημείωσε πως θεωρεί τον εαυτό του θεματοφύλακα μιας εθνικής προσπάθειας που ανακόπηκε δυστυχώς τον Ιανουάριο".
«Δεν έχω καμιά διάθεση ούτε αποστρατείας ούτε εκστρατείας, δεν έχω καμιά διάθεση που να προσδιορίζεται από προσωπικές επιδιώξεις.
Το κριτήριό μου αφορά συλλογικότητες, την παράταξη, το έθνος, την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Είμαι στρατευμένος εκεί που ήμουν πάντα.
Σε ένα αξιακό πρόταγμα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Κάνοντας αναφορά στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέφερε ότι είναι η συνέχεια της γραμμής της Ελιάς, την οποία «αναγκαστήκαμε δυστυχώς να αναστείλουμε τον Ιανουάριο υπό την απειλή του διασπαστικού σχήματος του κ. Παπανδρέου».
Σημειώνει δε, πως «πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης του συνεδρίου μας για ένα σχήμα που θα ενώνει τις δυνάμεις του προοδευτικού μεσαίου χώρου, θα είναι συμμετοχικό, δημοκρατικό και θα τους αντιμετωπίζει όλους με ισοτιμία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης