Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Οι εκλογές δεν είναι η λύση - Να ασκηθεί επιτέλους μία αποτελεσματική πολιτική

tags :
Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Οι εκλογές δεν είναι η λύση - Να ασκηθεί επιτέλους μία αποτελεσματική πολιτική
«Ο τόπος χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική», αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Θ. Θεοχαρόπουλος
Την ανάγκη να ασκηθεί μία αποτελεσματική πολιτική, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Θ. Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία.
Σε ερώτηση για μία ενδεχόμενη σύμπραξη αριστεράς - κεντροαριστεράς, ο ίδιος αναφέρει ότι «στην χώρα μας δύο φορές το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έκανε κυβέρνηση με το κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς, χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, όλα τα άλλα είναι υποθέσεις».
Τονίζει δες, πως «οι εκλογές δεν είναι η λύση.
Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει αδιέξοδα, πηγαίνει την χώρα σε εκλογές και μετά δημιουργεί ακριβώς τα ίδια αδιέξοδα.
Λύση είναι να ασκηθεί επιτέλους μία αποτελεσματική πολιτική.
Η δική μας θέση είναι σταθερή».
Κατά τον ίδιο, απαιτείται κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που επιδιώκουν την υπέρβαση της κρίσης με παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με προγραμματική συμφωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «η στάση μας δεν εξαρτάται από την στάση κανενός άλλου κόμματος.
Δεν πρέπει όμως να έχουμε και πάλι το φαινόμενο κάποιοι να προχωρούν σε ανέξοδη αντιπολίτευση και να έχουμε τα Ζάππεια της ΝΔ ή το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν το αντέχει η χώρα, δεν το αντέχει η κοινωνία».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μιλά προοδευτική προγραμματική συμφωνία, σημειώνοντας ότι «θα εμπεριέχει την δέσμευση σε βαθιές αλλαγές, τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Δέσμευση σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την απλή αναλογική και την κατάργηση του bonus των 50 εδρών».
Όπως αναφέρει, «δεν αντέχει η οικονομία αλλά μέτρα υπερφολόγησης και μείωσης μισθών και συντάξεων.
Οδηγούν σε ύφεση και φτωχοποποίηση.
Απαιτούνται εξυγιαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής για μείωση δαπανών, εκτός του μισθολογικού κόστους.
Ο τόπος χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική».
Εξηγώντας τι σημαίνει προοδευτικό και τι συντηρητικό σήμερα, τονίζει ότι «συντηρητικό είναι να ρίχνεις το βάρος της προσαρμογής πάντα στους αδύναμους, καθώς και η δογματική λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση.
Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα ακόμη και αν είναι κοινωνικά άδικα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες. Συντηρητική πολιτική είναι να προσπαθείς με πόλωση να συσπειρώσεις κομματικά ακροατήρια.
Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που θα κρατήσει την χώρα εντός Ε.Ε. και όχι αυτή που διακινδυνεύει την παρουσία μας στην ευρωζώνη».
Για το ασφαλιστικό ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζει ότι «οι έως σήμερα ενέργειες της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από απίστευτη προχειρότητα.
Γνωρίζετε εσείς την κυβερνητική πρόταση;
Οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν προτάσεις, κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από ευχές.
Εμείς, δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε αναλυτικά προτάσεις που εμπεριέχουν και δύσκολες αλλαγές και είναι στην διάθεση της κυβέρνησης».
Όπως σημειώνει, η  ΔΗΜΑΡ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν επεξεργασμένες θέσεις για ένα  βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, συνδέοντας την πορεία του και τα χαρακτηριστικά του με την πορεία της οικονομίας, ξεκινούν από τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους και αφορούν στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, και τη χρηματοδότησή του.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι «η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών και προ πάντων η φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση θα μας βρουν απέναντι».
Για την κινητικότητα που σημειώνεται στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο ίδιος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το όχημα προς αυτή την κατεύθυνση.
Για αυτό τον λόγο προχωρούμε την άνοιξη σε προγραμματική συνδιάσκεψη».
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Ισπανίας ως ακολουθία και των εξελίξεων σε Πορτογαλία και Γαλλία, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «οι σοσιαλιστές παρά τις απώλειες είναι στην δεύτερη θέση και είναι η πρώτη προοδευτική δύναμη της Ισπανίας, με δεδομένο ότι στην πρώτη θέση είναι το συντηρητικό κόμμα.
Τα άλλα δύο κόμματα πήγαν καλά αλλά είναι στην τρίτη και τέταρτη θέση.
Αυτή την κατάταξη αποφάσισε ο Ισπανικός λαός.
Στο πιθανό σενάριο δεν αποκλείεται οι Podemos να διαλέξουν τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή να μην αναλάβουν ευθύνες θεωρώντας ότι με μία ανέξοδη αντιπολίτευση μπορούν να αναρριχηθούν στην εξουσία.
Το ελληνικό παράδειγμα έδειξε ότι αυτό μπορεί να τους ωφελήσει βραχυπρόθεσμα αλλά θα έχει αρνητικές συνέπειες για την χώρα.
Το ευκταίο σενάριο είναι να υπάρξει μία προοδευτική προγραμματική συμφωνία την οποία θα την υπηρετήσουν όσες περισσότερες δυνάμεις μπορούν με τους σοσιαλιστές ως την πρώτη προοδευτική δύναμη να αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης