Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύπρος: Αντίθετος ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό

Κύπρος: Αντίθετος ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό
Ο κύπριος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι έχει προσκληθεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, σημειώνοντας όμως ότι πρόθεσή του δεν είναι να μεταβεί για να συμμετέχει σε μια πολυμερή ή οποιαδήποτε διάσκεψη
Την αντίθεσή του στην πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων εξέφρασε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Αναστασιάδης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν έχει βολιδοσκοπηθεί από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, για διαβουλεύσεις με τη μορφή άτυπης «πολυμερούς» διάσκεψης, απάντησε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι η ώρα για κάτι ανάλογο».
Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι έχει προσκληθεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, σημειώνοντας ότι πρόθεσή του δεν είναι να μεταβεί για να συμμετέχει σε μια πολυμερή ή οποιαδήποτε διάσκεψη.
Στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων, πρόσθεσε, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την ανάγκη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αλληλοκατανόησης των δυσκολιών, αλλά και συναντίληψης ότι θα πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές», επισήμανε αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, την τελευταία για το 2015 και πρόσθεσε ότι παραμένουν διαφορές και ότι οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στο περιουσιακό.
Το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα, όπως επίσης και οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις, τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων κ.λπ., πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά αναπροσαρμογές, που να περιλαμβάνουν και επιστροφή της Μόρφου, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν έχουν υπεισέλθει στο εδαφικό και δήλωσε ότι θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφονταν με βάση το Σχέδιο Ανάν, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν».
Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αναμένει την εκ μέρους της ενθάρρυνση και στήριξη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε θέματα που οπωσδήποτε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Τέλος, ο ευχήθηκε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους το 2016 να είναι η χρονιά που δώσει «τις βασικές προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης και προοπτικής για το μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης