Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεροβασίλη (κυβ. εκπρόσωπος): Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της κύριας σύνταξης

Γεροβασίλη (κυβ. εκπρόσωπος): Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της κύριας σύνταξης
"Το κυβερνητικό σχήμα θα ολοκληρώσει την τετραετία", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη
«Η κυβέρνηση και σταθερή είναι και προσηλωμένη στο έργο της», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κεφάλαιο»,
Η ίδια σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με συλλογικές διαδικασίες και προχωρά στην πορεία που χάραξε από την επομένη των εκλογών, με σταθερότητα, αποφασιστικότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Για τις συντάξεις η κ.. Γεροβασίλη μεταξύ άλλων τονίζει ότι στόχος είναι να μην  μειωθούν περαιτέρω οι κύριες συντάξεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έχουν συρρικνωθεί ακόμη και περισσότερο από 50%, αλλά και πως «η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της κύριας σύνταξης.
Ο στόχος είναι εφικτός».
Κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό, είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία ακόμη ανθρωπιστική κρίση μέσα στη βαθιά οικονομική κρίση, προσθέτοντας ότι είναι ξεχωριστή η αντιμετώπιση των δύο ζητημάτων, αλλά και πως «η αναγκαία οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από πλευράς Ε.Ε. για τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει για την ελληνική οικονομία».
Τόνισε δε, πως «είναι ζωτικής σημασίας να επιταχύνουν και οι εταίροι μας την τήρηση των δικών τους υποχρεώσεων».
Σχετικά με το εάν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο του Grexit, η ίδια υπογράμμισε ότι «η επιδίωξη του κ. Σόιμπλε να δει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης είναι γνωστή και καταφέραμε να την ανατρέψουμε το περασμένο καλοκαίρι με τεράστιο διαπραγματευτικό αγώνα και θυσίες.
Όποιος φαντάζεται ακόμη Grexit, καλό θα είναι να το ξεχάσει, διότι οι υπόλοιποι εταίροι είναι πλέον πεπεισμένοι και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει οριστικά αποφευχθεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η προσπάθεια υπονόμευσης των ελληνικών προσπαθειών από διάφορους κύκλους και στο εξωτερικό, αλλά -και αυτό είναι πολύ λυπηρό- και στο εσωτερικό.
Βλέποντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να πετυχαίνει την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος και ταυτόχρονα να ανατρέπονται σιγά σιγά οι συσχετισμοί, αντιδρούν ολοένα και πιο σπασμωδικά.
Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αποκαλύπτουν σε όλους το πραγματικό, αντιευρωπαϊκό, εν τέλει, πρόσωπό τους».
Για το αν επιθυμεί η Κυβέρνηση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «το ΔΝΤ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα με τη μορφή τεχνικού συμβούλου.
Η Ελλάδα, έχοντας επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να χρειαστεί περίπου τα 20 από τα 25 δισ. της αρχικής πρόβλεψης της συμφωνίας, έχει πλέον πολύ μικρότερες δανειακή ανάγκη.
Καθώς η προβλεπόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν της τάξης των 23 δισ, υπάρχει ενδεχόμενο να μην κριθεί αναγκαία».
Σημειώνει δε πως «θεωρούμε ότι η είσοδος του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά προγράμματα του πρόσφατου παρελθόντος ήταν ένα ευρωπαϊκό λάθος.
Το ίδιο το ΔΝΤ άλλωστε παραδέχτηκε τα σφάλματά του προ ημερών, τόσο για το γεγονός ότι δεν έγινε από την αρχή αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και για το ότι η μείωση μισθών και συντάξεων ήταν αυτοσκοπός.
Η χώρα μας συνεχίζει να έχει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στο Ταμείο, οι οποίες έρχονται από τις άστοχες συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από εκεί και πέρα, η συμμετοχή του είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί και θα αποφασίσει τελικά το ίδιο το ΔΝΤ, τον ερχόμενο Μάρτιο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «επιζητάμε τη συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και θεσμικά άλλωστε οφείλουμε, ειδικά για μεγάλα θέματα εθνικής σημασίας.
 Όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου συνολικά ως πολιτικό σύστημα έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τη σύνταξη όλων των Ελλήνων».
Ανέφερε ότι είναι ζήτημα στόχου και αυτό «φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν σαν αποκλειστική επιδίωξη την επιστροφή με κάθε τρόπο στην εξουσία».
Η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κυβερνητικό σχήμα θα ολοκληρώσει την τετραετία, διαθέτει την απαιτούμενη συνοχή και κυρίως συναίσθηση ευθύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης