Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Πολύ δύσκολος συμβιβασμός η νέα συμφωνία – Κλειδί για την επιτυχία η ελάφρυνση του χρέους

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Πολύ δύσκολος συμβιβασμός η νέα συμφωνία – Κλειδί για την επιτυχία η ελάφρυνση του χρέους
Τα capital controls θα αρθούν εντός του 2016 αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών
Την θέση ότι η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι αποτελεί έναν «πολύ δύσκολο συμβιβασμό» που έκανε η κυβέρνηση με την «πλάτη στον τοίχο» διατυπώνει σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο κ.Τσακαλώτος έχει αναλάβει την πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη, καθώς είναι ο οικονομικός επικεφαλής μιας χώρας, η οποία βιώνει την χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας της, είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος ενώ εξαρτάται οικονομικά από τη διεθνή βοήθεια.
Στις δηλώσεις του ο κ.Τσακαλώτος υποστηρίζει πως «ακόμα και τώρα δεν είναι βέβαιο ότι η Αθήνα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά τουλάχιστον σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ολοκληρώθηκε πολύ καλύτερα από ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί.
«Ακόμα και ο Schaeuble έχει πει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει αυτά που έχει υποσχεθεί και ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές με έναν πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο» τονίζει ο κ.Τσακαλώτος.
«Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε φύγει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο μοιάζει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δε θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δε θα υποχρεωνόμασταν να πάμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο και ότι το ΔΝΤ δε θα επέβαλε όρους.
Αυτή η ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι τελείως ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν υποστηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία», υποστηρίζει ο κ.Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ελάφρυνση του χρέους.
«Αυτή κρίνεται αναγκαία για να δώσει στους επενδυτές το πράσινο φως για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια για να αρθεί η πιθανότητα του Grexit» λέει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκφράζει την επιθυμία αυτή η συζήτηση να αρχίσει τον Φεβρουάριο μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την πρώτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον κ.Τσακαλώτο, «το πραγματικό τεστ για την κυβέρνηση δεν είναι αν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, που οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να το κάνει.
Κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό και έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, αλλά πρέπει αυτή να αφήσει περιθώριο για ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την παιδεία – την κοινωνική σφαίρα για την οποία η αριστερά θα ήταν περήφανη».
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν έχουν πολλά στην αντιμετώπιση μιας «ολιγαρχικής ελίτ», με τον Guardian να υποστηρίζει ότι περισσότερα από 100 δις ευρώ έχουν φύγει από την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν capitalcontrols για να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ.Τσακαλώτος τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να κυνηγήσει την ανώτερη τάξη που απέφυγε να βοηθήσει τη χώρα, μεταξύ άλλων βγάζοντας τα χρήματά της στο εξωτερικό στο απόγειο της κρίσης.
«Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιος και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης.
Κάνουμε σημαντική δουλειά συγκρίνοντας εκροές από ελληνικές τράπεζες με φορολογικά έσοδα και κοιτάζουμε όλες τις λίστες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο», τονίζει ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «μεταρρυθμιστικής κόπωσης».
«Συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και οι πολίτες δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Είχαμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις».
Οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά» αναφέρει ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος εκτιμά ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2016.
«Είναι σημαντικό οι Έλληνες να αρχίσουν να νιώθουν τα οφέλη της αλλαγής.
Είναι σημαντικό οι Έλληνες να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης