Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αισθάνομαι ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών - Δεν σνομπάρω τον Λεβέντη

Τσίπρας: Αισθάνομαι ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών - Δεν σνομπάρω τον Λεβέντη
Μεγάλη επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Το Grexit έχει αποφευχθεί
«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν με απασχολούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» που αποκάλεσε την Ελλάδα «ακυβέρνητο πλοίο».
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η Πρεσβεία της Γερμανίας, διέψευσε σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, πλήρως το δημοσίευμα της «Die Welt», παραθέτοντας γεγονότα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλλον κατά της Ελλάδας», ωστόσο η θέση της χώρας είναι διαφορετική και οι ρόλοι έχουν αλλάξει.
«Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και έχουμε συμμάχους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η ανακεφαλαιοποίηση έχει κλείσει με μεγάλη επιτυχία και το ενδεχόμενο Grexit δεν υπάρχει πλέον πάνω στο τραπέζι».
«Είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, παρά τις μεγάλες διαφορές τους, θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να κάτσουν σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούν για τα σημαντικά ζητήματα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, έπειτα από σχετική ερώτηση.
Πρέπει να υπάρχει πληθώρα διαλόγου συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η προσφυγική κρίση που βιώνει η χώρα είναι πολύ σημαντικό γεγονός, για το οποίο όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Αυτονόητη κίνηση» αποκάλεσε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, σχολιάζοντας πως και για το ασφαλιστικό θα έπρεπε όλοι να είναι σε θέση να εκφράσουν την άποψή τους.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως «άλλο πράγμα είναι η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση και άλλο η συγκυβέρνηση».
«Αισθάνομαι ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε οικουμενική κυβέρνηση».
Όπως διευκρίνισε, «η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση τετραετίας και στον ορίζοντα αυτή της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
«Ζήτησα το αυτονόητο, έχουμε μεγάλα ζητήματα μπροστά μας, ας βρούμε μία εθνική γραμμή πλεύσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Προχωρώντας και σε ένα σχόλιο για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η παράταξη βρίσκεται «σε μία ατέρμονη εσωτερική διαδικασία» και σχολίασε ότι «δεν είναι καλό πράγμα για την αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνάει ελπίζοντας να πέσει η κυβέρνηση».
Αυτό που επιθυμώ, συνέχισε, είναι να υπάρξει εθνική γραμμή στα τρία μεγάλα ζητήματα.
Κληθείς να σχολιάσει αν «βλέπει» τον Βασίλη Λεβέντη ως εκπρόσωπο της διαπλοκής, επεσήμανε πως «ο κ. Λεβέντης δεν είναι ο εκπρόσωπος της διαπλοκής, δεν είναι όμως και ρυθμιστής της πολιτικής ζωής».
«Ο κ. Λεβέντης έχει καλές ιδέες, αλλά είναι ανεφάρμοστες.
Δεν σνομπάρω κανέναν.
Θα συναντήσω τον κ. Λεβέντη, όπως θα προσπαθήσω να συναντήσω και άλλους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του αρχηγού της Χρυσής Αυγής», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Εμείς δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν, δεν χρειαζόμαστε στήριξη, δεν είναι αυτό το θέμα μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αλλά «προσφυγικό, Κυπριακό, Συνταγματική αλλαγή, Ασφαλιστικό, χρειάζονται μεγάλο διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις».
«Είμαι πρωθυπουργός, δεν είμαι Χρυσός Οδηγός να λέω ονόματα», απάντησε σε σχετική παρότρυνση των δημοσιογράφων να μιλήσει με ονόματα για τη διαπλοκή, ενώ τόνισε πως «η διαπλοκή δεν είναι κάποια ονόματα - Το τρίγωνο της αμαρτίας περιλαμβάνει το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα».
«Παλαιότερα το πολιτικό σύστημα είχε αξιοπιστία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, όμως «σήμερα οι πολιτικοί στηρίζονται από επιχειρηματικά συμφέροντα».
Απαντώντας σχετικά υπογράμμισε πως «η κριτική είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας» και υπενθύμισε πως «περάσαμε και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δια πυρός σιδήρου».
Μάλιστα, κατέστησε σαφές «δεν κάναμε τους κακούς για να χτυπήσουμε τα Μέσα που δεν στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «υπάρχουν κανόνες και όλοι πρέπει να τους υπηρετήσουμε, μαζί και τα κόμματα».
«Δεν μπορεί κάποιοι να δανειοδοτούνται επειδή μπορούν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι πυλώνας σταθερότητας σε ένα αποσταθεροποιημένο σύστημα», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο νέας εκλογικής διαδικασίας, προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας».
Και συνέχισε: «Η δεδηλωμένη δεν χάνεται εάν συμβεί κάτι σε ένα νομοσχέδιο.
Οι εποχές της μεγάλης πολιτικής αστάθειας έχουν τελειώσει μαζί με τη Βασιλευόμενη Δημοκρατία.
Οι εκλογές έδωσαν την ευκαιρία στο λαό να κρίνει».
Μάλιστα επεσήμανε πως τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά είχαμε εκλογές αμέσως μετά μια δύσκολη συμφωνία.
«Δεν έχω καμία ανησυχία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης «κράτησε στάση αρχής, την οποία τιμώ ιδιαίτερα».
«Αλλοπρόσαλλη» χαρακτήρισε τη στάση που κρατάει η αντιπολίτευση, καθώς όπως είπε ενώ «ψήφισε τα ίδια μέτρα, τώρα κάνουν τους αντιμνημονιακούς».
«Ανεβήκαμε ένα βουνό δύσβατο, στόχος είναι να φτάσουμε στην κορυφή, είδαμε ανυπέρβλητα εμπόδια και αποφασίσαμε να αλλάξουμε διαδρομή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «θέλουμε να ξεφύγει η χώρα από την επιτροπεία, δώσαμε μία σκληρή μάχη, πήγαμε σε έναν συμβιβασμό».
Το success story του Σαμαρά «χτίστηκε» πάνω σε μια δημοσιονομική προσαρμογή 10 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του 2016 περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή 5,7 δισ. ευρώ, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
«Διαλύουν την ψυχολογία του κόσμου», πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια κάλεσε τον κόσμο «να βγάλει τα λεφτά από τα σεντούκια και να τα βάλει ξανά στις τράπεζες».
Παράλληλα, υποστήριξε πως φέτος δημιουργήθηκαν 112 χιλ. θέσεις εργασίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης.
«Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ήμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, καθώς όπως είπε «μπορεί να χρειαζόταν κούρεμα καταθέσεων», κάτι που αποφεύχθηκε με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Εάν είχαμε μηδενική συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα πήγαιναν σε εκκαθάριση», πρόσθεσε ακόμα.
Στη συνέχεια διατύπωσε την εκτίμηση πως «η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να οδηγήσει ξανά τη χώρα στις αγορές».
«Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε σημαντικές κόκκινες γραμμές, όπως η προστασία των δανειοληπτών.
Έχουμε σχέδιο για το ασφαλιστικό», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατέστησε σαφές πως «η κοινωνία πρέπει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια».
Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς όπως είπε «λεηλάτησαν την πιο αδύναμη κατηγορία, τους συνταξιούχους».
«Η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ και της αύξησης της ανεργίας», επεξήγησε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση για το ασφαλιστικό και έχει καταθέσει «μία πρόταση που λέει ότι πρέπει να πάμε σε διαρθρωτικές αλλαγές».
«Αυξήσαμε τα όρια και εξετάζουμε μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών» είπε, ωστόσο υπογράμμισε πως «το ασφαλιστικό αποτελεί κόκκινη γραμμή».
«Ναι, δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα», απάντησε ο πρωθυπουργός σχετικά.
«Υπάρχουν συγκρούσεις με τους δανειστές», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «τα κόκκινα δάνεια ξεκίνησαν από το 16% για να πάμε στο 60% όσον αφορά την προστασία».
Στη συνέχεια ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα της ευθύνης για το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως «από τους συνταξιούχους σήμερα ζουν οι άνεργοι», αλλά και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρούμε τα 600 εκατ. που χρειάζονται».
«Το ΕΚΑΣ αντικαθίσταται σταδιακά από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε βάθος τριετίας», πρόσθεσε.
«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι ενωμένη σαν μία γροθιά», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εντούτοις συμπλήρωσε ότι «το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι πόσους βουλευτές έχεις στη Βουλή, αλλά το εάν έχεις στήριγμα στην κοινωνία».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον εργασιακό τομέα, σημείωσε ότι «τα εργασιακά είναι μία διαδικασία διαλόγου που έχει καθυστερήσει με ευθύνη των θεσμών», ενώ ενημέρωση πως «δεν θα είναι στην πρώτη αξιολόγηση».
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως «τα επιχειρηματικά δάνεια περιλαμβάνονται στη διαδικασία για την εξυγίανση των τραπεζών», ενώ υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα.
«Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν κέρδη που δεν τα φανερώνουν και τα χρήματά τους στο εξωτερικό», ανέφερε ωστόσο.
Θέλουμε να αποκλείσουμε τα distress funds, τα «κοράκια», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, αλλά θα είναι στην Ελλάδα και σε ελληνικά χέρια», ανέφερε σχετικά χαρακτηρίζοντας το ως επιτυχία της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε ότι περίπου 12,5 δισ. από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα επανεπενδυθούν στην Ελλάδα.
Όπως είπε «έχουμε μπροστά μας σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, αεροδρόμια, ΟΛΠ και άλλα», ενώ υπογράμμισε πως αποτέλεσε προσωπική δέσμευση που επιτεύχθηκε η εξαίρεση της παραλιακής ζώνης της Δραπετσώνας.
Οι δανειστές μας είναι ο κ. Hollande, που στηρίζει την Ελλάδα, είναι και ο κ. Schaeuble ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια μικρή, αλλά σημαντική μετατόπιση στην Ευρώπη στον πολιτικό άξονα της Σοσιαλδημοκρατίας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια από την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά είμαστε κοντά», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επανερχόμενος στο ζήτημα της πολιτικής συνεννόησης ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να αλλάξει η κουλτούρα του πολιτικού συστήματος», τονίζοντας ότι «δεν είναι αδιανόητο να συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί».
«Πρέπει να προσπαθούμε με επιχειρήματα και όχι με κραυγές», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών όρων λόγω του προσφυγικού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας «αμέτρητο το κόστος» από τις μεγάλες προσφυγικές ροές.
«Την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε επιπλέον βοήθεια 350 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το προσφυγικό» εκτίμησε, ακόμα.
Είπε, επίσης, ότι «καμία χώρα ευρωπαϊκή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις ροές προσφύγων».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Ελλάδας γνωστοποίησε ότι «οι χώροι υποδοχής στη Λέρο και την Κω θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015», ενώ επέρριψε ευθύνες στις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς «τα αίτημα της χώρας προς τη Frontex δεν έχουν ικανοποιηθεί».
Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της και «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», αλλά και ότι η χώρα αποκτά «ιδιαίτερη αξία» για την Ευρώπη, λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα απέρριψε τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία, αλλά και την επιχειρησιακή δράση της Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας.
«Η φύλαξη των συνόρων αφορά την εθνική άμυνα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Τα ελληνικά σύνορα δεν είναι ελβετικό τυρί όπως λένε διάφοροι εκτός, αλλά και εντός συνόρων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική ακτοφυλακή σώζει ζωές».
Στη συνέχεια είπε πως «το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι ροές από την Τουρκία».
Για το προσφυγικό ζήτημα ανέφερε ακόμα πως: «Φράκτης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σύνορα με τα Σκόπια.
Παράνομο να προσδιορίζεται κάποιος ως πρόσφυγας λόγω εθνικότητας.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών.
Παίρνουμε πρωτοβουλίες με διεθνείς οργανισμούς.
Ζητήσαμε από την Τουρκία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, να τηρήσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής.
Βάλαμε 50 μετανάστες στο αεροπλάνο για το Πακιστάν και μας επέστρεψαν πίσω τους 30, δεν γίνεται δουλειά έτσι.
Βρίσκουμε ευήκοα ώτα.
Η γερμανίδα καγκελάριος δεν τηρεί σκληρή στάση, όπως η Ουγγαρία.
Βραδυφλεγής βόμβα η τρομοκρατία, όπως έδειξαν και οι επιθέσεις στο Παρίσι.
Η χώρα μας δείχνει το δρόμο προς την Ευρώπη.
Υπάρχει προοπτική για το ευρωπαϊκό όραμα όταν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων.
Η Ευρώπη περνάει μία μεγάλη κρίση, η προσφυγική κρίση και η τρομοκρατία αλλάζουν την Ευρώπη
Πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την ενδεχόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είπε πως «η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί εάν δεν δει ότι είναι βιώσιμο το χρέος «, ωστόσο υπογράμμισε πως «μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν χρειάζεται η συμβολή του Ταμείου».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχουν αποφασίσει αν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και ζητούν μεταρρυθμίσεις σκληρές που δεν τις αντέχει η ελληνική οικονομία».
«Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το συμβιβασμό και αν θα μείνει στο πρόγραμμα, εάν δεν θέλει να το δηλώσει ανοικτά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr 











Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης