Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξανθός (υπ. Υγείας): Αύξηση δαπανών και 3.500 προσλήψεις για τα νοσοκομεία το 2016

Ξανθός (υπ. Υγείας): Αύξηση δαπανών και 3.500 προσλήψεις για τα νοσοκομεία το 2016
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, το 2016 οι δαπάνες των νοσοκομείων θα αυξηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ
Αύξηση των δαπανών για τα νοσοκομεία πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αλλά και προσλήψεις 3.500 ατόμων το 2016, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016.
Μάλιστα, μίλησε για «διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ’ ατμόν καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων», προσθέτοντας πως «αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης», κάτι που χειροκρότησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας για την αύξηση των δαπανών στα νοσοκομεία, είπε πως «το 2016 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια θα υπάρξει πραγματική ενίσχυση στη δημόσια υγεία», σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις του προϋπολογισμού στον χώρο της υγείας υπηρετούν ένα κοινωνικό σχέδιο που προβλέπει την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων», ζήτημα για το οποίο σύντομα θα έρθει νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το πραγματικό πολιτικό ζήτημα είναι ότι έχουμε πολύ χαμηλές δαπάνες δημόσιας υγείας.
Ήταν στο 5%, δηλαδή κάτω από το 6% του ΑΕΠ που ήταν ο μνημονιακός στόχος», όταν «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 6,5% με 7%».
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει «προσλήψεις 3.500 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια», ενώ «έχουμε αναστροφή της τάσης για συνεχή μείωση των δαπανών των νοσοκομείων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, το 2015 το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία ήταν 1,388 δισ. ευρώ και «επειδή εντοπίσαμε ότι το όριο αυτά ήταν απολύτως προβληματικό, το αυξήσαμε κατά 150 εκατ. τον Οκτώβριο αναιρώντας στην πράξη το μεσοπρόθεσμο.
Και τώρα αυξάνουμε κατά άλλα 48 εκατ. ευρώ το όριο γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα παρέχουμε υγεία σε κάθε πολίτη».
Το 2016, όπως είπε, οι δαπάνες των νοσοκομείων θα αυξηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε νομοσχέδια για την αναδιοργάνωση συστήματος προμηθειών και φαρμάκων στα νοσοκομεία, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, την ολική φροντίδα για τα άτομα με εξαρτήσεις, αλλά και την αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης