Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενοχλημένη η κυβέρνηση από τις διαρροές της ΕΕ για το προσφυγικό – Με ποια στοιχεία αντικρούει τις κατηγορίες

Ενοχλημένη η κυβέρνηση από τις διαρροές της ΕΕ για το προσφυγικό – Με ποια στοιχεία αντικρούει τις κατηγορίες
Με στοιχεία και αριθμούς απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στις κατηγορίες που δέχεται για το προσφυγικό
(upd)Στοιχεία και αριθμούς παραθέτει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι σε όλους όσοι επιμένουν να διακινούν τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Συνθήκη Σένγκεν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν πολιτική πίεση από εξωθεσμικούς κύκλους και κυρίως από τις χώρες που επιθυμούν να κλείσουν τα σύνορά τους, σκοπεύοντας να καταστήσουν ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα ως ελληνικό.
Κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για ολιγωρία και ανετοιμότητα αντιμετώπισης του προβλήματος από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραθέτοντας αριθμούς που είναι αποκαλυπτικοί.
Σε ό,τι αφορά στα σενάρια ότι η Ελλάδα δεν κατέθεσε εγκαίρως σχέδιο και αιτήματα για την παροχή βοήθειας, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δεν έκρυβε την ενόχλησή της, που είναι έκδηλη σε όλο το επιτελείο του πρωθυπουργού.
Σε ό,τι αφορά στα μηχανήματα ταυτοποίησης Eurodac η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα για την παροχή τουλάχιστον 100 συσκευών, παρέλαβε μόλις 12, αυτές που υποσχέθηκε η Angela Merkel στον Αλέξη Τσίπρα.
Συνολικά έπρεπε να έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας 111 μηχανήματα και αυτή τη στιγμή έχουμε μόλις 48.
Σε ό,τι αφορά στην στήριξη από την πολυεθνική δύναμη της Frontex το ελληνικό αίτημα και η συμφωνία προέβλεπαν την αποστολή και εγκατάσταση στην Αθήνα 312 ειδικά εκπαιδευμένων και έμπειρων στελεχών με την πολυεθνική δύναμη να έχει αποστείλει μόλις 160.
Ακόμα η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να στηριχθεί στις δυνάμεις επιτήρησης και διάσωσης στα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο με 36 σκάφη της Frontex και μόλις 8 έχουν διατεθεί παρά την ολοένα και αυξανόμενη πίεση των προσφυγικών ροών.
Συνολικά η κυβέρνηση είχε πάρει δεσμεύσεις ότι 1600 στελέχη της Frontex, Έλληνες και ξένοι, θα ριχθούν στη μάχη της αντιμετώπισης του προβλήματος, πολλά από τα οποία θα είχαν ως βάση τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά στην κριτική για τις δυνάμεις RABIT (εξειδικευμένη δύναμη ταχείας επέμβασης) πράγματι οι ελληνικές πηγές επιβεβαιώνουν πως μέχρι πρότινος δεν είχε τεθεί ανάλογο αίτημα και αυτό γιατί οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες είχαν δηλώσει πως αδυνατούν να το ικανοποιήσουν.
Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε το σχετικό αίτημα για να καταγραφεί ως κίνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρει και το κλίμα που υπήρξε στην 8μερή συνάντηση των χωρών που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό πρόβλημα και η οποία διεξήχθη στο περιθώριο της ευρω-τουρκικής συνόδου.
Καλά πληροφορημένη πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου αποκάλυπτε στο www.bankingnews.gr πως ο έλληνας πρωθυπουργός που μετείχε στη συνάντηση είχε εισπράξει τα συγχαρητήρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τους επτά συνομιλητές τους, οι οποίοι αναγνώρισαν την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.
Η ίδια πηγή επιβεβαίωνε πως συνολικά η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει ποσό που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, με μοναδική στήριξη από την ΕΕ το ποσό των 140 χιλ. ευρώ, που είναι και το μόνο που έχει εκταμιευθεί.
Θυμίζει, δε, ότι η δέσμευση των εταίρων για παροχή οικονομικής στήριξης είναι 500 χιλ. ευρώ.
Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν και αύριο 4 Δεκεμβρίου στο συμβούλιο των υπουργών, με την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα θέσει και το θέμα της επανεισδοχής και επαναπροώθησης και του προγράμματος μετεγκατάστασης με το Μέγαρο Μαξίμου να μιλά και πάλι με αριθμούς, σημειώνοντας πως από τις 160 χιλ. πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας μόλις 159 έχουν ενταχθεί στα σχετικά προγράμματα, καθώς άλλες χώρες της Ευρώπης δεν ανταποκρίνονται στην υποδοχή, ενώ συγκεκριμένα στο ζήτημα της επαναπροώθησης και επανεισδοχής το Μαρόκο, το Πακιστάν, αλλά και η Τουρκία δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα.
Όσο για τα hot spots το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι θα είναι έτοιμα ως το τέλος του χρόνου.
Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, με στόχο την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδωμένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η πλήρης λίστα που εστάλη στην Ε.Ε. (επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αίτημα για ασθενοφόρα, λεωφορεία, κρεβάτια και φορητές ντουζιέρες.
Παράλληλα, η Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου θα βοηθήσει με την εγγραφή των μεταναστών, ενώ η αποστολή πρόσθετου προσωπικού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών - μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει μέχρι σήμερα.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης