Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Κοινό πλάνο δράσης Ελλάδας με Ιράν – Θα γίνουν συμφωνίες σε τουρισμό και ναυτιλία

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Κοινό πλάνο δράσης Ελλάδας με Ιράν – Θα γίνουν συμφωνίες σε τουρισμό και ναυτιλία
«Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς
Στην ανταλλαγή επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, αλλά και στην προώθηση ενός πλάνου δράσης, αυτό που στη διεθνή διπλωματία λέγεται “action plan”, το οποίο προσδοκάται ότι θα είναι έτοιμο ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2016,  συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif.
Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης, «θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν.
Οι σχέσεις αυτές έχουν μπει σε ένα καλό αυλάκι, όπως λέμε εμείς στην Ελλάδα, που θέλει να γίνει μεγάλος ποταμός.
Είναι σχέσεις που αφορούν διμερή θέματα, αφορούν την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, την ανάπτυξη σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης.
Είναι σχέσεις ανταλλαγής πολιτικών επισκέψεων σε όλες τις βαθμίδες.
Με τον Υπουργό κ. Ζarif συμφωνήσαμε ότι όλα αυτά θα τα ενσωματώσουμε σε ένα πλάνο δράσης, αυτό που στη διεθνή διπλωματία λέγεται “action plan”, το οποίο ελπίζουμε και οι δύο να είναι έτοιμο ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί».
Επίσης, όπως είπε, συμφώνησαν με τον Υπουργό να βλέπονται πιο συχνά.
«Έχουμε συναντηθεί τρεις φορές το τελευταίο εξάμηνο, είχα την χαρά να τον υποδεχτώ στην Ελλάδα, συναντηθήκαμε στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, σήμερα τον ευγνωμονώ για την πρόσκληση που μου απηύθυνε.
Είπαμε να κάνουμε ανταλλαγή επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, μία φορά στην Τεχεράνη, μία φορά στην Αθήνα, για να βλέπουμε πώς προωθούνται αυτό το “action plan”, οι οικονομικές μας σχέσεις αλλά και ο πολιτικός μας διάλογος», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Tόνισε ότι «οι συμφωνίες για συνεργασία στον τουρισμό και στη ναυτιλία και θα γίνουν και ελπίζουμε να συμπεριληφθούν στο κοινό σχέδιο δράσης που θα συγκροτηθεί ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες», αλλά και ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι αεροπορικές μας συγκοινωνίες, εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην προώθηση του τουρισμού και του διμερούς μας εμπορίου».
Επιπλέον, ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, από τις πιο παλιές στην ιστορία της ανθρωπότητας, «είναι πολύ πέραν των σημερινών προβλημάτων και μπορούν να συμβάλουν στη λύση πολλών προβλημάτων», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τη Συμφωνία της Γενεύης με την ομάδα των 5+1, «που εμπεριέχει μια βαθιά σοφία μέσα της" καθώς "δείχνει τον δρόμο με τον οποίο πρέπει να λύνονται προβλήματα».
Όπως είπε,  «όποιος δεν την εφαρμόσει, εκείνος θα χάσει.
Το Ιράν είναι ένα κράτος που ξέρει τη σημασία της εφαρμογής αυτών που υπογράφει, αυτό όμως πρέπει να κάνουν και τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας».
Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας για τη συμμετοχή του Ιράν τις συνομιλίες στη Βιέννη, ως σημαντικού παίκτη της περιοχής, επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Συρία, καθώς η Ελλάδα και χώρες σαν την Ελλάδα πληρώνουν και στο προσφυγικό αποφάσεις τρίτων.
Ακόμη, τόνισε τη σημασία του διαμεσολαβητικού ρόλου της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την ΕΕ, εξηγώντας ότι η χώρα μας μπορεί και καταλαβαίνει αυτό το κομμάτι του κόσμου διότι, ενώ είναι η κοιτίδα της Ευρώπης και κράτος μέλος της ΕΕ, ταυτόχρονα είναι και κομμάτι αυτού του κόσμου και κατά συνέπεια μπορεί να συμβάλει σε διαπραγματεύσεις και να βοηθήσει να κατανοηθεί η κουλτούρα, ο πολιτισμός και η πολιτική σκέψη όλων στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «το συμβάν της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου που έπεσε σε συριακό έδαφος δεν έπρεπε να είχε συμβεί», αλλά και ότι «χώρες όπως η Ελλάδα πληρώνουν και στο προσφυγικό αποφάσεις τρίτων».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης