Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραπαίει η κυβέρνηση - Παραιτήθηκε ο Σακελλαρίδης - Διεγράφησαν Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ)

Παραπαίει η κυβέρνηση - Παραιτήθηκε ο Σακελλαρίδης - Διεγράφησαν Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ)
Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση καθώς σήμερα δέχθηκε τριπλό πλήγμα, με τον αριθμό των βουλευτών της να μειώνεται σε 153
(upd7) Παραπαίει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς μετά την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διεγράφησαν τόσο ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Πλέον η συγκυβέρνηση αριθμεί μόλις 153 έδρες, με τα σενάρια συμμετοχής της Ένωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση να «φουντώνουν». 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγούλης διαγράφηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απείχε από τη διαδικασία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Παράλληλα, από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διεγράφη ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο, όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει από το πρωί.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα την παραίτησή του είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έπειτα από απαίτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr: 

Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει δύο μήνες θητείας και οι πρώτοι τριγμοί για την δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απειλούν την ίδια την ύπαρξή της, καθώς ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα.
Σε επιστολή του o κ. Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζει ότι παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετακινείται σε άλλο χώρο και πως θα ασχοληθεί με την πανεπιστημιακή καριέρα και το διδακτορικό του.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόρροια των πληροφοριών που υπήρχαν ότι ο κ.Σακελλαρίδης επρόκειτο να καταψηφίσει στη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τα νέα μέτρα.
Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του άλλοτε στενού του συνεργάτη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος και την υπέβαλε.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με μια, μάλλον ασυνήθιστη, ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται ότι «τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, ο κ. Σακελλαρίδης από καιρό είχε διαφοροποιηθεί από τις επιλογές του Μαξίμου, ενώ απέφευγε να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων, τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και με τους χειρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου απέναντι στις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που θίγονται από το νέο νομοσχέδιο.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφοροποίησή του αυτή, αποτυπώνεται και στη μη συμμετοχή του στο υπουργικό σχήμα, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σακελλαρίδης αποτελούσε μέρος του στενού πυρήνα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, ο κ. Σακελλαρίδης δέχτηκε, μάλιστα, το σχετικό τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
Δεν είναι ακόμη γνωστό το τι θα πράξει ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίδης.

Καμμένος προς Νικολόπουλο: Ή ψηφίζεις ή παραδίδεις την έδρα σου
Εν τω μεταξύ, θέμα στην κυβέρνηση έχει προκύψει και με το βουλευτή των ΑΝΕΛ, Ν. Νικολόπουλο, δηλώνει ότι θα καταψηφίσει διότι διαφωνεί με τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.
Ο Ν. Νικολόπουλος οδηγεί στα άκρα την κόντρα του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο βουλευτής ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ούτε να παραδώσει την έδρα του, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο τελεσίγραφο που του έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος.
Όπως είπε διαφωνεί με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και επεσήμανε ότι είναι «υπόλογος αυτός που είχε υποσχεθεί σεισάχθεια στα χρέη».
«Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνω» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Η πολιτική μου άποψη, θέση και στάση είναι γνωστή. Και δεν άλλαξε ποτέ:
Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!
Δηλαδή, αυτό που λέγαμε όλοι προεκλογικά, με πρώτο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο στις ομιλίες του. Τώρα, λέει, ήταν γνωστά τα  «προαπαιτούμενα». Ωστόσο λησμονεί ο ίδιος, ότι τόσο  προεκλογικά σε ομιλία του στην Πάτρα (13 Σεπ 2015 Π. Καμμένος στην Πάτρα: Είμαστε εγγυητές της Α κατοικίας όλων των Ελλήνων https://youtu.be/qOyodQFXemQ), όσο και μετεκλογικά μετά από συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό (22.07.15 - Καμμένος: Η πρώτη κατοικία θα εξακολουθεί να προστατεύεται https://youtu.be/JLLQFno_S7s), διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους πλειστηριασμούς. Κι ας γνώριζε τα «προαπαιτούμενα».

Η στάση μου στη Βουλή ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρη.
Δεν πρόκειται να ψηφίσω, γα να μην εξαπατήσω τον ελληνικό λαό!
Όσο για το ποιος εξαπατά ποιον, ο Ελληνικός Λαός το γνωρίζει πολύ καλά.
Εμένα από την πρώτη μέρα που με γνώρισαν οι πολίτες της Αχαΐας ως πολιτευόμενο έως και σήμερα -σχεδόν 30 χρόνια- μένω αμετακίνητος και απαράλλακτος, ασυμβίβαστος. Αυτό για άλλους  είναι προτέρημα για άλλους ελάττωμα. Όπως και να έχει έτσι είμαι, έτσι με ξέρουν οι συμπολίτες μου.
Τώρα σχετικά με την έδρα μου. Αυτήν, τη δίνουν και την αφαιρούν μόνον οι πολίτες. Άλλωστε έτσι ακριβώς έπραξε ο Πάνος Καμμένος όταν έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία και είχε δίκιο.
Θα είχε και σήμερα δίκιο αν όντως είχαμε εκλεγεί με ατό το πρόγραμμα που φέρνει το Ν/Σ, τότε ΝΑΙ, θα έπρεπε να παραδώσω την έδρα μου. Όμως εμείς εκλεχτήκαμε υποσχόμενοι την προστασία ης πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των αδυνάτων και την μη επιβολή νέων φόρων. Αυτά δεν τα κάναμε .....
Έχω ήσυχη την συνείδηση μου.
Όσο για τα άλλα: Μεγαλοστομίες χωρίς αντίκρισμα. Η δική μας στάση είναι σαφής: Αρχή άνδρα δείκνυσι».

Αναλυτικά η επιστολή του Σακελλαρίδη:

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, θα ήθελα με την επιστολή μου να σας ανακοινώσω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και να σας ζητήσω να κινήσετε τις διαδικασίες για την αντικατάστασή μου.
Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη.
Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα.
Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.
Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία».

Embedded image permalink

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης παραίτησης – Τι προηγήθηκε της παράδοσης της έδρας από τον Σακελλαρίδη

Η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και η πρόθεσή του να μην συνηγορήσει στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ήταν γνωστή στο Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εδώ και πολύ καιρό.
Μάλιστα, υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του ίδιου του πρωθυπουργού με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Τσίπρας επιχείρησε να μεταπείσει τον κ. Σακελλαρίδη να μην παραιτηθεί.
Ο πρώην βουλευτής, ο οποίος είχε αρνηθεί να αναλάβει νέο υπουργικό θώκο, απέφευγε το τελευταίο διάστημα οποιαδήποτε τοποθέτηση ενώ είχε πολύ τακτική επαφή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο διατηρεί προσωπική φιλία, καθώς ανήκουν και στην ίδια εσωκομματική τάση, την κίνηση των «53».
Ο ίδιος μιλώντας σε φίλους και συνεργάτες του, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε είπε ότι δεν θα στηρίξει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, πως δεν είναι η τακτική του να κρύβεται ή να διαφοροποιείται και επιλέγει την πιο έντιμη κίνηση, αυτή της παραίτησης και της παράδοσης της βουλευτικής έδρας.
Επιπλέον χτες το βράδυ ο Σακελλαρίδης έκανε το τελευταίο τηλεφώνημα στον Τσίπρα και παρά τις νέες προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός για να μην υποβάλει την παραίτησή του, ο κ. Σακελλαρίδης του ανακοίνωσε την απόφασή του λέγοντας του ότι παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πως δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει μνημονιακές επιλογές.
Μάλιστα, ο ίδιος μιλώντας σε φίλους του σημείωνε πως αισθάνεται εκτεθειμένος απέναντι στους ψηφοφόρους του και πως δεν μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί πολιτικές περικοπών, μειώσεων και μνημονίων.
Πριν το τηλεφώνημα Σακελλαρίδη στον πρωθυπουργό, είχε μακρά επικοινωνία με τον κ. Τσακαλώτο, ενώ ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης και τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, στον οποίο έδωσε σήμερα το πρωί την παραίτησή του.
Ωστόσο, στην πλ. Κουμουνδούρου όλοι γνώριζαν τις στενές φιλικές σχέσης του Σακελλαρίδη με τον πρώην γραμματέα του κόμματος, Τ. Κορωνάκη, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί μήνες πριν.
Μάλιστα, Σακελλαρίδης και Κορωνάκης συζήτησαν πολλές φορές για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο πρώην βουλευτής.
Ο Σακελλαρίδης, μάλιστα, δεν κρύβει την ενόχλησή του για τον τρόπο που κινήθηκε το Μαξίμου και τις διαρροές ότι ο ίδιος απειλούσε ότι δεν θα ψηφίσει.
Μιλώντας σε φίλους του ξεκαθάριζε πως ουδέποτε έχει πει κάτι τέτοιο και πως είχε ενημερώσει πολύ καιρό πριν ότι εάν δεν βρεθούν λύσεις κοντά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα σταθεί συνεπής απέναντι στον εαυτό του και τους πολίτες δίνοντας παραίτηση και παραχωρώντας την έδρα.
Γι’ αυτό άλλωστε στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πως δεν πάει σε κάποιο άλλο κομματικό και πολιτικό χώρο.
Άλλωστε ο Τσίπρας γνώριζε καλά πριν τις εκλογές ότι ο στενός του συνεργάτης διαφοροποιείται πλήρως.
Ο Σακελλαρίδης ήδη λέει στους φίλους και συνεργάτες του πως θα ασχοληθεί με την πανεπιστημιακή του καριέρα συνεχίζοντας το διδακτορικό του στα οικονομικά, συνεισφέροντας στο ΣΥΡΙΖΑ όπου και όταν του ζητηθεί.
Πάντως στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ενόχλησή τους καθώς η κίνηση Σακελλαρίδη προκαλεί εμπλοκές και φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και το κόμμα λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για τα 48 προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.

(πρώτη ενημέρωση 19 Νοεμβρίου 2015, 11:06)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης