Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Οριστική η συμφωνία για τα NPLs, θα ψηφιστεί την Πέμπτη 19/11 στη Βουλή – Προστατεύεται το 60% των δανειοληπτών

Σταθάκης: Οριστική η συμφωνία για τα NPLs, θα ψηφιστεί την Πέμπτη 19/11 στη Βουλή – Προστατεύεται το 60% των δανειοληπτών
Ξεχωριστή κατηγορία τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης
Το 60% των δανειοληπτών καλύπτει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γιώργο Σταθάκη, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πρώτη κατοικία.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως το 60% των δανειοληπτών μπορεί να ζητήσει προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα τρία χρόνια.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται η στήριξη των φτωχών δανειοληπτών, ανάλογα βέβαια πάντα με τα εισοδηματικά κριτήρια.
Όπως τόνισε τα μικρά εισοδήματα θα καλούνται να καταβάλουν μόλις το 5% για την εξυπηρέτηση του δανείου τους, ενώ τα μεσαία εισοδήματα το 10%, με το κράτος να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό.
Ο κ. Σταθάκης δεν αναφέρθηκε επισταμένα στις διαφορετικές διατάξεις και τα εισοδηματικά κριτήρια ή τα κριτήρια της αξίας του ακινήτου.
Τόνισε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν διατάξεις με στόχος να «ξεχωρίσουν» όσοι εκμεταλλεύονται την εύνοια του νόμου από αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι η αξιολόγηση των ακινήτων θα γίνει με βάση την ισχύουσα κατάσταση στη χώρα, ενώ γνωστοποίησε πως η λίστα με τους αξιολογητές θα έχει συσταθεί έως και τα Χριστούγεννα του 2015, ήτοι μέσα στον Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι επιτεύχθηκε οριστική συμφωνία, η οποία θα ψηφιστεί από τη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.
«Δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα στη συμφωνία για την πρώτη κατοικία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, γνωστοποίησε πως η επιβολή φόρου στο κρασί δεν έχει κλειδώσει και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Στη συνέχεια ανέφερε πως τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, καθώς «δεν μπορεί το κράτος να παρέμβει στις σχέσεις επιχειρήσεων – τραπεζών».
Δήλωσε εντούτοις ότι η κυβέρνηση εξετάζει το το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο νόμος Δένδια για τα δάνεια των ΜμΕ, ενδεχομένως με αλλαγές.
Τέλος, έπειτα από τη σχετική ερώτηση, απάντησε πως «υπάρχει προοπτική για επενδύσεις στην Ελλάδα», καθώς παρουσιάζεται ενδιαφέρον.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανόνας για τα ξένα funds, κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης