Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – Παραμένει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – Παραμένει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων
Συνεχιζονται οι συνομιλίες με τους δανειστές
(upd 4) Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων να παραμένει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση της ελληνικής πλευράς με τις αξιώσεις των δανειστών είναι ακόμα πάρα πολύ μεγάλη, με τους δυο υπουργούς να αποχωρούν από το Μαξίμου για νέο γύρο διαπραγματεύσεων και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίζει ότι τα μικρά δάνεια, δάνεια των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να μην πρέπει να περάσουν σε ξένα funds.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της προσωρινής διακοπής μερικών ωρών των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το οικονομικό επιτελείο πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου.   
Λίγο μετά τις 22:00 οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για τα εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που αφορούν κυρίως τα κόκκινα δάνεια.
Οι δυο υπουργοί επέστρεψαν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους δανειστές που γίνονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Έτσι, συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών και σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%, ενώ σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιος πληροφορίες, θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο “νόμο Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Προσωρινή διακοπή των συνομιλιών με τους δανειστές, που ήδη τρέχουν εκ νέου από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, σημειώθηκε πριν από λίγο.
Ήδη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που συμμετείχε από νωρίς σήμερα στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων  σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατευθύνθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατόπιν να επιστρέψει για τη συνέχιση των συνομιλιών με τους δανειστές.
Αυτό που φαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, είναι το θέμα των κόκκινων δανείων και μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι η μεταβίβασή τους σε funds, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, στο Μαξίμου οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης αναμένεται να μεταφέρουν στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, με έμφαση τις διαφωνίες που φαίνεται να σημειώνονται στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, ώστε να λάβουν τις κατευθύνσεις μέσα στο πλαίσιο των οποίων θα κινηθούν σε περίπου δυο ώρες από τώρα, οπότε και θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι να κλειδώσει απόψε η συμφωνία.
Όπως ανέφεραν άλλες πηγές, υπάρχει πίεση των θεσμών στα ανοικτά θέματα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, καθώς ζητούν πώληση πακέτων σε ξένα funds.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας, λόγω της πορείας των διαπραγματεύσεων, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του.

(Πρώτη ενημέρωση 19:20, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης