Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αύξηση της ποσόστωσης σε όλες τις χώρες για την υποδοχή προσφύγων και τη συνεργασία της Τουρκίας ζήτησε ο Τσίπρας

Αύξηση της ποσόστωσης σε όλες τις χώρες για την υποδοχή προσφύγων και τη συνεργασία της Τουρκίας ζήτησε ο Τσίπρας
«Δεν είναι δυνατόν το Λουξεμβούργο να δέχεται 30.000 προσφυγές και να ισχυρίζεται ότι έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση την προσφυγική κρίση»
Να αυξηθούν οι θέσεις υποδοχής από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η όποια απόφαση για τον καταμερισμό να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλους, πρότεινε ο πρωθυπουργός στην δεύτερη μέρα της Άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό στη Μάλτα, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, στενός συνεργάτης πρωθυπουργού σχολιάζοντας αυτή την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σημείωνε πως δεν είναι δυνατόν το Λουξεμβούργο να δέχεται 30.000 προσφυγές και να ισχυρίζεται ότι έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση την προσφυγική κρίση.
Η συζήτηση στην άτυπη Σύνοδο είχε δύο σκέλη με το πρώτο να αφορά αυτή καθ αυτή την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και το δεύτερο μέρος να επικεντρώνεται στην συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπήρχε ένα κλίμα από μερίδα ηγετών που συμμερίζονταν τη λογική των κοινών περιπολιών αλλά κάτι τέτοιο όπως επέμεναν οι ίδιες πηγές δεν διατυπώθηκε στην κλειστή αίθουσα της Συνόδου παρά το σχετικό κείμενο θέσεων και προτάσεων που διανεμήθηκε προ της συνόδου σε στις αντιπροσωπείες ορισμένων χωρών.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα στέκεται σκωπτικά και… φυλάει τα νώτα της. Στη σύνοδο «κλείδωσε» η διεξαγωγή Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και τις επαφές του με τον τούρκο πρόεδρο, Tayip Erdogan και τον ομόλογο του να προηγούνται.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, χθες, πήρε το λόγο και επανέλαβε την ανάγκη για άμεση συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Με την Τουρκία αναλύοντας τις τρείς βασικές θέσει που θα αποτελέσουν την ατζέντα στις συναντήσεις του με τους Erdogan και Davutoglu.
Πρώτον, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να παρασχεθεί βοήθεια στην Τουρκία για να ενισχύσει τους μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων της κυρίως των θαλάσσιων, δεύτερον να υπάρξει άμεση στήριξη για την κατασκευή hot spots και η διαδικασία μετεγκατάσταση σε χώρες της Ευρώπης να γίνεται κατευθείαν από το τουρκικό έδαφος και τρίτον να προχωρήσει το ζήτημα της χαλάρωσης της βίζας που ζητά η Τουρκία με πρόβλεψη ωστόσο να λειτουργήσει η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία επανεισδοχή που υφίσταται μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα δεν τηρείται και ζήτησε η συμφωνία αυτή να πάρει της μορφή μια συμφωνία ανάμεσα σε στην Ε.Ε. και την Τουρκία.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως σχολίαζαν το γεγονός ότι η Άγκυρα ζητά ενίσχυση ύψους 3 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. την ώρα που οι Αφρικάνικες χώρες έλαβαν μόλις 1,5 εκατ. «χαλάρωση» της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς χώρες της Ε.Ε. και «ξεπάγωνα» της ενταξιακής της διαδικασίας.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης