Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αμανατίδης (υφυπ. Εξωτερικών): Η Κυβέρνηση καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Αμανατίδης (υφυπ. Εξωτερικών): Η Κυβέρνηση καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας
O υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μίλησε στο 9ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη»
«Η Ελληνική Κυβέρνηση καταβάλλει συντονισμένη και εργώδη προσπάθεια για την επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας και την επαναφορά της χώρας μας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο 9ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, στο επίκεντρο του πολυμέτωπου αυτού αγώνα βρίσκονται προγράμματα και δράσεις που συντείνουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, της προώθησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, πρωτίστως, δε, μέσω της ανάδειξης της Πατρίδας μας ως κορυφαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, τουριστικού προορισμού.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανέφερε, συνεισφέρει στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της ελληνικής Κυβέρνησης ως κρίσιμος πολλαπλασιαστής, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες συντονισμού και εμβάθυνσης του συνόλου των διεθνών οικονομικών δράσεων της χώρας μας και συντονίζοντας, σε εθνικό επίπεδο, δράσεις και ενέργειες Υπουργείων και Οργανισμών που έχουν, κατά περίπτωση, συναρμοδιότητα στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας.
«Η εν προκειμένω δραστηριοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών διευκολύνεται καθοριστικά από το εκτεταμένο δίκτυο των Αρχών μας στο Εξωτερικό και, ειδικότερα, από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.
Αφού τόνισε ότι η γεωργία και ο τουρισμός είναι δύο από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου μας,  υπογράμμισε πως «η ανάδειξη, στις ξένες αγορές, του ποιοτικού πλεονεκτήματος της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, καθώς και της υπεροχής της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας έχει τοποθετηθεί, από την παρούσα Κυβέρνηση, στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας.
Η Ελλάδα κατέχει αξιοσημείωτη θέση στις λεγόμενες «ώριμες αγορές», εκεί δηλαδή όπου οι απαιτήσεις της ποιοτικής διατροφής είναι αυξημένες.
Η στροφή από μία γεωργία “χαμηλού κόστους” σε μία γεωργία ποιότητας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της αγροτικής μας πολιτικής.
Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και όχι ο όγκος αυτών είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Χαρακτηριστικά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα που διακρίνονται είναι οι επιτραπέζιες ελιές, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, η φέτα, τα φρούτα, ενώ εμφανίζονται συνεχώς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παντρεύουν παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες διατροφικές μεθόδους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κατοχυρωθεί 100 ελληνικά αγροτικά προϊόντα ως προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), τα οποία αποτελούν το 11% του συνόλου των αντιστοίχων κοινοτικών προϊόντων. (Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει 73 ΠΟΠ και 27 ΠΓΕ ή το 13% και 5% στο σύνολο των κοινοτικών ΠΟΠ και ΠΓΕ).
Το Υπουργείο Εξωτερικών, με πάγια οδηγία στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, παρακολουθεί και εντοπίζει ενδεχόμενες παραβιάσεις και προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες τόσο σε διμερές, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο».
Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση, διάδοση και προστασία των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, διαδραματίζει η Ομογένειά μας.
Ακόμη, τόνισε ότι οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων συνδέονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «έχει πλέον αποδειχθεί και καταστεί ξεκάθαρο ότι ο ξένος επισκέπτης, όταν επιστρέφει στην πατρίδα του έχει την τάση να αναζητά και να προτιμά εκείνα τα ελληνικά προϊόντα που γνώρισε και γεύτηκε κατά τη διαμονή του στην Ελλάδα.
Κατά τούτο, εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και τουρισμός συμβαδίζουν και αλληλοενισχύονται».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Ελλάδα, πέραν της φυσικής της ομορφιάς και του πολιτιστικού της πλούτου της που δίκαια την κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων ταξιδιωτικών προορισμών, προσφέρει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εναλλακτικών μορφών ψυχαγωγίας για την προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών.
Μεταξύ αυτών, όπως είπε, περιλαμβάνεται και ο θρησκευτικός τουρισμός.

Αναφερόμενος στις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για την τόνωση της ροής τουριστών προς τη χώρα μας, σημείωσε «τη στρατηγική μας επιλογή να διαμορφώσουμε και να εφαρμόσουμε μία στοχευμένη πολιτική στον τομέα της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου».
Όπως είπε, με πρωτοβουλία του Υπουργείου των Εξωτερικών υλοποιήθηκε επιτυχώς και εφέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το πιλοτικό πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της χορηγήσεως θεωρήσεων σε πολίτες τρίτων χωρών, κυρίως Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς, οι οποίοι, προερχόμενοι από τα Μικρασιατικά παράλια, επισκέπτονται τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελλόριζο.
Επιπλέον, παρατηρώντας την ευρύτερη εικόνα, σημείωσε ότι διαπιστώνεται, από τα υπάρχοντα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου, ότι κατά το 2014, οι ελληνικές Προξενικές Αρχές χορήγησαν περισσότερες από 1.345.000 θεωρήσεις σε πολίτες τρίτων χωρών, κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι η Ελλάδα κατετάγη στην 5η θέση μεταξύ των 25 κρατών-μελών του χώρου Schengen.
Αφού ανέφερε ότι το 2015 χαρακτηρίσθηκε, σε μεγάλο βαθμό, από τους κλυδωνισμούς, που προκάλεσαν στην τουριστική αγορά της Ρωσίας η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, η συνακόλουθη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, η πολιτική της ρωσικής Κυβερνήσεως για ενίσχυση του εσωτερικού της τουρισμού, καθώς και η ανάλογη συρρίκνωση της επίσης σημαντικής για την Ελλάδα ουκρανικής αγοράς, τόνισε την αναστροφή των αρνητικών αυτών τάσεων, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα, την Ινδία, την Αρμενία, τη Γεωργία και άλλες χώρες.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στην εξάπλωση του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Θεωρήσεις, γνωστού ως VISA Information System-VIS, που στις ευρωπαϊκές χώρες ολοκληρώνεται στις 20 Νοεμβρίου 2015 ενώ, ήδη, λειτουργεί σε σημαντικές για τον τουρισμό μας τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Κίνα και η Ινδία.
Εξήγησε ότι το VIS αποτελεί ένα μεγάλο, ασφαλές πληροφοριακό σύστημα, το οποίο διευκολύνει τους ελέγχους και τη χορήγηση θεωρήσεων από τις προξενικές Αρχές των κρατών μελών της ζώνης Schengen και τα συνοριακά σημεία εισόδου, βοηθά στην καταπολέμηση της καταστρατήγησης και των καταχρήσεων του υπάρχοντος πλαισίου (όπως η «άγρα θεωρήσεων» – VISA shopping) προστατεύει τους ταξιδιώτες από την κλοπή της ταυτότητάς τους (identity theft) μέσω της χρήσεως των βιομετρικών στοιχείων, όταν τρίτα άτομα επιχειρούν να ταξιδεύσουν με κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, ενισχύει την ασφάλεια των κρατών μελών -ιδιαίτερα μέσα στο εξόχως ασταθές διεθνές περιβάλλον που ζούμε- και, εν τέλει, προσφέρει τη δυνατότητα να διευκολύνονται, έτι περαιτέρω, οι καλής πίστεως ταξιδιώτες.
Ειδικότερα, από το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη:
-Έχουν δοθεί οδηγίες στα Προξενεία μας να αξιοποιούν στο έπακρο τις προβλέψεις του Κώδικα Θεωρήσεων και των Συμφωνιών Διευκολύνσεως Θεωρήσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες.
Κατά μέσο όρο, σχεδόν το 50% των χορηγουμένων από τα Προξενεία μας θεωρήσεων είναι πολλαπλών εισόδων, μακράς διαρκείας. Στη δε περίπτωση της Τουρκίας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 94%.
-Καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την εκπαίδευση του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα θεωρήσεων και στη χρήση του VIS.
-Για τη διευκόλυνση της υποβολής αιτήσεων θεωρήσεων έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο 71 ελληνικών Κέντρων Θεωρήσεων σε 21 τρίτες χώρες, μέσω της συνεργασίας με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών.
- Δημιουργία ειδικής ομάδας αντιστοίχισης (task force) των ενεργών δικτύων των Ελλήνων της Διασποράς με την εγχώρια ελληνική παραγωγή μέσω των δομών cluster.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Κλείνοντας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου θα αναμένουμε με ενδιαφέρον σκέψεις και προτάσεις σας για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, τη βελτίωση του συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης