Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζιτζικώστας σε Juncker: Αντί για τα περί… συνδιαχείρισης, να επεκτείνει την αρμοδιότητά της η Frontex στη θάλασσα

Τζιτζικώστας σε Juncker: Αντί για τα περί… συνδιαχείρισης, να επεκτείνει την αρμοδιότητά της η Frontex στη θάλασσα
Απάντηση στη δήλωση του Juncker «δεν είναι δυνατόν να τσακώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία για 10 χλμ στο Αιγαίο» έδωσε ο κ. Τζιτζικώστας
Απάντηση στην τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. C. Juncker, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να τσακώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία για 10 χλμ στο Αιγαίο» έδωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Διάβασα με προσοχή αυτά που είπε ο κ. Juncker.
Συμφωνώ, και οι Έλληνες το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη, ότι είναι ύψιστο καθήκον όλων μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των προσφύγων, όπως και η ασφάλεια των λαών της Ευρώπης.
Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα όμως οφείλει να είναι ευρωπαϊκή κι όχι ελληνική και βεβαίως πρέπει να μη θίγει τα εθνικά κεκτημένα, την εθνική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους και να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο είμαι βέβαιος γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Juncker και το οποίο αρνείται να επικυρώσει η Τουρκία ως σύμβαση του ΟΗΕ.
Αντί λοιπόν να γίνονται προτάσεις περί… συνδιαχείρισης, δε θα ήταν πολιτικώς ορθότερο και πιο αποτελεσματικό να επεκτείνει την αρμοδιότητά της η Frontex και στο θαλάσσιο χώρο, με ενίσχυσή της σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, δεδομένου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Αυτή δε θα ήταν μια λύση στην κατεύθυνση της ‘ευρωπαϊκά οργανωμένης ακτοφυλακής’, σε αντιδιαστολή με λαϊκισμούς του τύπου ‘κοινές ελληνοτουρικές περιπολίες’, που μπορεί να υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες;».
Υπενθυμίζεται ότι εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρότασή του για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε:
«Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών.
Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε;
Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;
Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής».
Οι δηλώσεις Juncker αποτελούν ευθεία παρέμβαση στα εθνικά θέματα και η απάντηση του υπουργείο Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης