Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει αριστερή ψυχή, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο;

Σβίγκου: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει αριστερή ψυχή, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο;
Τι είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, την εκπαίδευση και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
Παραδέχτηκε εμμέσως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου ότι είναι αντιθετικό το γεγονός ότι ένα αριστερό κόμμα ψήφισε μνημόνο, ωστόσο τόνισε ότι οι πολίτες στήριξαν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει τομές και ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ελλάδα.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι, σε κόμμα και κυβέρνηση, ότι την αριστερή ψυχή δεν την επικαλείσαι απλώς, αλλά την κάνεις πράξη σε όλο το φάσμα της πολιτικής σου», αναφέρει πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στο Νews.247.gr η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν η κ. Σβίγκου ερωτάται «πώς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει αριστερή ψυχή, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο», υπογραμμίζει ότι «οι πολίτες στήριξαν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει τομές και ριζοσπαστικές αλλαγές στο σύνολο του θεσμικού πλαισίου, για να συγκρουστεί με συντηρητικές αντιλήψεις και πρακτικές» και περιμένουν από αυτόν.
Ερωτηθείσα για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε με την παρουσία του κ. Κατρούγκαλου, η κ. Σβίγκου είπε πως είναι τεράστια τα προβλήματα στο ασφαλιστικό, μετά από την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων από το PSI και της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, που μείωσαν τα έσοδά τους λόγω της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, και προσέθεσε ότι είναι κοινή αγωνία όλων -κόμματος, υπουργείου, κυβέρνησης- το πώς θα εκπονηθεί ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Και βέβαια το πώς θα συγκροτηθεί ένα πλαίσιο που θα στηρίζει την απασχόληση και κατ' επέκταση και τα έσοδα των ταμείων.
Για το 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι «τα ισοδύναμα πρέπει να βρεθούν, ώστε να μην ισχύσει ο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Και αυτό, γιατί όσες οικογένειες κάνουν αυτήν την επιλογή, από τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μέχρι τα ωδεία, αναγκάζονται να το κάνουν, και εξαιτίας της χρόνιας απαξίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης».
Ωστόσο, η κ. Σβίγκου υπογραμμίζει ότι το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας θα κριθεί, κυρίως, στο πεδίο της αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, τόσο στο επίπεδο των υλικοτεχνικών υποδομών, όσο και σε αυτό της φιλοσοφίας και του ρόλου της.
«Έχουμε ένα κοινωνικά άδικο, βαθιά ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Και αυτό πρέπει να αλλάξει, ανεξαρτήτως του ποσοστού φορολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερώτηση για τη διάταξη που εισάγει αύξηση φορολογίας στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, η Ράνια Σβίγκου υπογραμμίζει ότι πρέπει να στηριχθούν με όλους τους τρόπους οι Έλληνες παραγωγοί και να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιβληθούν μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι αποφάσεις επείγουν και δεν γίνεται η Ευρώπη να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτή την τραγωδία».
Ερωτηθείσα ειδικότερα για το ζήτημα του φράχτη, η κ. Σβίγκου υπογραμμίζει πως «η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Ευρώπη με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού προϋποθέτει την ασφαλή διέλευση των προσφύγων, και αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσα από την ανύψωση φραχτών, αλλά μέσα από την πτώση τους στο σύνολο των χωρών. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την πίεση των κινημάτων και των κοινωνιών».
«Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, την Παρασκευή στη Βουλή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεων και των αγώνων που δίνει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στην Ευρώπη.
Οι αποφάσεις επείγουν και δεν γίνεται η Ευρώπη να συνεχίζει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτήν την τραγωδία», αναφέρει η κ. Σβίγκου.
Για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι εδώ και 25 χρόνια δεν εφαρμόστηκε κανένα πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
«Δεν επρόκειτο για "αδράνεια", αλλά για μια συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνώντων, ώστε να συντηρούν ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς προσωρινότητας στη λειτουργία των καναλιών που ευνοούσε και ευνοεί τη διαπλοκή», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι σκοπός του νόμου δεν είναι το να αλλάξουν χέρια τα κανάλια, αλλά να μπει μια τάξη και να εφαρμοστούν κανόνες διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης.
Πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να ολοκληρωθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης