Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη σύνοδος στη Βιέννη για τον εμφύλιο στη Συρία - Kerry (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δύσκολες οι συνομιλίες

tags :
Κρίσιμη σύνοδος στη Βιέννη για τον εμφύλιο στη Συρία - Kerry (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δύσκολες οι συνομιλίες
H συριακή αντιπολίτευση απέρριψε την ιρανική πρόταση για μια μεταβατική περίοδο και εκλογές
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεθνής σύνοδος της Βιέννης με στόχο τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε δύσκολες τις συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, η συριακή αντιπολίτευση απέρριψε την ιρανική πρόταση για μια μεταβατική περίοδο και εκλογές.
Στη διάσκεψη της Βιέννης συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Ιορδανίας, Αιγύπτου, Λιβάνου, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας.
Να δείξουν ευελιξία κάλεσε τις ξένες χώρες που εμπλέκονται στο Συριακό κάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, ενόψει της σημερινής συνάντησης τους στη Βιέννη.
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έχουν προσέλθει, όπως και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, από την Πέμπτη στη Βιέννη για τις διήμερες συνομιλίες στο Συριακό.
Στόχος των συνομιλιών είναι η αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των ξένων δυνάμεων.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους συμμετέχοντες σε ευελιξία, λέγοντας πως «όσο περισσότερο επιμένουν στην εθνική τους οπτική, τόσο περισσότερο θα υποφέρουν άνθρωποι και ολόκληρος ο κόσμος».
Ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο ρόλος του προέδρου Assad την επόμενη ημέρα.
Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία τονίζουν ότι ο Assada πρέπει να φύγει κατά τη διάρκεια περιόδου πολιτικής και ότι δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία».
Το Ιράν κρατά πιο ήπιους τόνους στην συμπαράταξή του με τον Assad ενώ η Ρωσία τάσσεται υπέρ του Σύρου προέδρου.
Εν τω μεταξύ, καμία χώρα δεν μπορεί να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία αν δεν έχει πρώτα εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της συριακής κυβέρνησης, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Σύμφωνα με το Tass, ο Ryabkov δέχτηκε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης εδάφους στη Συρία, με την απάντησή του να αποτελεί ένα έμμεσο αλλά ηχηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ.
«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής δύναμης, όποιας μορφής, χωρίς την έγκριση της Δαμασκού», τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης