Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Τσίπρα - Μerkel για τους πλειστηριασμούς στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Τσίπρα - Μerkel για τους πλειστηριασμούς στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Δέσμευση από Merkel για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα επιχειρήσει να αποσπάσει ο πρωθυπουργός
(upd2) Πολιτική λύση θα επιχειρήσει να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των πλειστηριασμών στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, προκειμένου να εξασφαλίσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel  και τον πρόεδρο της Κομισιόν J. C. Juncker μία δέσμευση για άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.   
Αν και το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου ο Τσίπρας δεν θα χάσει την ευκαιρία να πάρει το μήνμυμα στήριξης προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό το καυτό μέτωπο των πλειστηριασμών.
Eιδικότερα, με δεδομένη την αδυναμία να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν προαπαιτούμενα υφεσιακού και φοροεισπρακτικού χαρακτήρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που προβλέπονται στη συμφωνία η ελληνική κυβέρνησης ανοίγει εκ νέου το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης της συμφωνίας.
Ήδη δείγμα γραφής για τη νέα διαπραγμάτευση με τους πιστωτές έδωσε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο μετά και το χάσμα που χωρίζει το κουαρτέτο και την κυβέρνηση στο ζήτημα της προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των ελλήνων που είναι πολίτες της Ευρώπης και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα» σημείωνε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος με τον Αλ. Τσίπρα να θέτει ευθέως το θέμα και στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.
Στη θέση αυτή, της ηπιότερης εφαρμογής και της χαλάρωσης, φαίνεται να συμφώνησε και ο κ. Hollande που ωστόσο τηρεί ακόμα ουδέτερη στάση και δεν επιθυμεί την μετωπική σύγκρουση με τον ισχυρό πυρήνα της ευρωζώνης δηλαδή το Βερολίνο και τους δορυφόρους του.

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό 

Ωστόσο το αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση με αφορμή και τις οικονομικές επιπτώσεων που προκαλεί στη χώρα μας το προσφυγικό πρόβλημα θα θέσει ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας στην Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν J. C. Juncker σήμερα Κυριακή.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boiko Borisov, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να κλείσει τα σύνορα της χώρας του εάν κάτι ανάλογο κάνει η Γερμανία και η Αυστρία.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκανε γνωστές τις προθέσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στη Σόφια, ενόψει της προγραμματισμένης μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση που θα γίνει αύριο, Κυριακή 25/10.
«Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας» είπε ο Βοικο Βορισοω στους δημοσιογράφους.
Στη σύνοδο θα μετέχουν μόνον οι ηγέτες των χωρών που αποτελούν «διαδρόμους μετακίνησης» ή προορισμού των προσφύγων δηλαδή της Γερμανία, της Αυστρία, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και Σλοβενίας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν κινήσει την διαδικασία ώστε να υπάρξει και μία έστω και ολιγόλεπτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο περιθώριο της συνόδου όπου θα θέσει εν τάχει τα έξι ζητήματα που έθεσε και στον Γάλλο πρόεδρο Hollande δηλαδή, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα κόκκινα δάνεια τις συλλογικές συμβάσεις, τις δράσεις για την ανάπτυξη και τα ζητήματα του ενεργειακού και επενδυτικού τομέα.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών το συντομότερο θέλει ο Τσίπρας 

Ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Τσίπρας φέρεται πως θα επιμείνει ότι αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα δεν μπορεί το κεντρικά αναπτυξιακά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ και τα κονδύλια στήριξης του Juncker να διοχετευθούν στην αγορά με τις τράπεζες να μην διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.
Στο σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν τα επιχειρήματα για δημοσιονομική χαλάρωση και στα προβλήματα που δημιουργεί το μεταναστευτικό κυρίως σε τοπικές κοινωνίες καθώς όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν μπορεί η Ελλάδα να υφίσταται τις μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το προσφυγικό το οποίο είναι κατ' ουσία ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα και την ίδια ώρα να πιέζεται για την πλήρη και άμεση εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα της αυτό έχει βρει σύμμαχο την Ιταλία αλλά και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Nulland άκουσε το συγκεκριμένο αίτημα από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη.

Υποψίες για νέα σενάρια για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

Ένα ακόμα θέμα που θα θέσει εκ νέου ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο ηγετών για το προσφυγικό είναι οι κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι διάχυτο το κλίμα καχυποψίας πως το ζήτημα παρά τις δημόσιες δηλώσεις δεν έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα.
Μάλιστα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού διακρίνουν πίεση από την πλευρά του Βερολίνου και των δορυφόρων του ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζία σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για τον θρησκευτικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.
Αφού επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολίων άφησε αιχμές εναντίον της Γερμανίδας Καγκελάριου λέγοντας πως «η κ. Merkel έκανε μια συζήτηση με τον κ. Erdogan, αλλά η ίδια δεν είναι ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, κατά συνέπεια, καταγράφω τις σκέψεις και τη θέληση της Γερμανίας, όσον αφορά τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η θέληση συνολικά της Ευρώπης».
Όσο για το τον λόγο που αναζωπύρωσε τις νέες υποψίες στην Αθήνα πως το θέμα των κοινών περιπολιών δεν έκλεισε και πως ενδεχομένως το Βερολίνο επιθυμεί να το προχωρήσει «βαφτίζοντας» το αλλιώς δεν ήταν άλλος από τη νέα δήλωση του Εκπρόσωπου της Καγκελαρίας.
«Χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία.
Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο» είπε την Τετάρτη ο Steffen Seibert προκαλώντας τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου.

(Πρώτη ενημέρωση 24 Οκτωβρίου 07:39)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης