Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι ζήτησε... επίμονα ο Fr. Hollande από τον Αλ. Τσίπρα - Η ατζέντα και οι «εμβόλιμοι» υπουργοί

Τι ζήτησε... επίμονα ο Fr. Hollande από τον Αλ. Τσίπρα - Η ατζέντα και οι «εμβόλιμοι» υπουργοί
Της αυστηρής δήλωσης για τα κόκκινα δάνεια του πρωθυπουργού προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Τσακαλώτου - Τσίπρα για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις
«Η Γαλλία θέλουμε να αποτελέσει μια ισχυρή γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών» ανέφερε ο  F. Hollande στον Έλληνα πρωθυπουργό στην κατ' ιδίαν κρίσιμη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτή την αναφορά του ο Γάλλος πρόεδρος συμπύκνωσε τη στήριξη της χώρας του σε τρία κομβικά ζητήματα που είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, η έναρξη μια ουσιαστικής και αποτελεσματικής συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρος ξεκίνησε αρχικά με τους δύο άνδρες και ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τρία ζητήματα για το οποία η ελληνική κυβέρνησης ζητά τη στήριξη της Γαλλικής πλευράς.
Τα κόκκινα δάνεια, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι συλλογικές συμβάσεις, η δράσεις για την ανάπτυξη και ο ενεργειακός και επενδυτικός τομέας με επίκεντρο των ΑΔΜΗΕ ήταν τα έξι θέματα τα οποία εξέτασαν οι δύο ηγέτες ενώ στη συνάντηση λίγο αργότερα προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να αναπτύξει με λεπτομέρειες δύο από τα έξι καυτά ζητήματα αυτό της διαπραγμάτευση και των κόκκινων δανείων με έμφαση το ζήτημα των πλειστηριασμών, το σχέδιο – πρόταση της κυβέρνησης για την απομείωση και διευθέτηση του χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε καθώς είχε συνάντηση με τους εκπρόσωπους των θεσμών –στην οποία δεν πήγε ο κ. Σταθάκης παραμένοντας στο Μέγαρο Μαξίμου-  και τη θέση του στο πρωθυπουργικό γραφείο πήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί εκτενώς ο Hollande για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κύμα των προσφυγικών ροών.
Αργότερα στις κοινές δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν πως Ελλάδα – Γαλλία αποτελούν μια ισχυρή ενδοευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις και σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Το θέμα των δανείων αποτελεί νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Hollande προσθέτοντας πως «πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Το θέμα το συζητήσαμε πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ειδικά στο Eurogroup, και συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών».
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την θέση του ότι η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ναι μεν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, αλλά τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν απ’ όλους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και σε αυστηρούς τόνου ο πρωθυπουργός που είχε ήδη ενημερωθεί από τους συνεργάτες του πως η συνάντηση του Ευκλείδη Τσκαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς κατέληξε σε πλήρη διαφωνία με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, να εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανέναν που ασπάζεται τις αξίες της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε κατάδικοι που εκπληρώνουν κάποια ποινή, αλλά ισότιμοι εταίροι» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τους κίνδυνους του Grexit, γιατί κάποιοι θέλουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι το θέμα της διαίρεσης (της Ευρώπη).
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη ούτε φτωχός συγγενής.
Σέβεται τους κανόνες και θέλει τον σεβασμό».
Υψηλόβαθμη ανέφερε στο bankingnews.gr και το επίμονο αίτημα του Γάλλου προέδρου προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Απόδειξη του ζωηρού αιτήματος του Hollande ήταν η υπόθεση του ιπποδρόμου όπου επί δύο χρόνια γαλλικά funds προσπαθούσαν να προχωρήσουν σε επενδυτική κίνηση, εξαγορά και αξιοποίηση και βρίσκονταν αντιμέτωποι με το τείχος της γραφειοκρατίας.
Ο F. Hollande αφού εξήγησε πως υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρήσεων και ομίλων για τον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού το γραφειοκρατικό περιβάλλον καθιστά απαγορευτική κάθε κίνηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος είναι θέμα ημερών και πως τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης