Τελευταία Νέα
Πολιτική

Le Monde: Τσίπρας και Hollande, η ιστορία ενός γάμου από συμφέρον

Le Monde: Τσίπρας και Hollande, η ιστορία ενός γάμου από συμφέρον
Πώς σχολιάζει ο Γαλλικός Τύπος την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα
Στη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Francois Hollande αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία κάνει λόγο για μια ιστορία «ενός γάμου από συμφέρον».
Το δημοσίευμα περιγράφει πως η σχέση των δύο αντρών εξελίχθηκε από εντελώς αρνητική σε ειδύλλιο.
«Ένα ειδύλλιο συμφέροντος, που έδεσε με τη διακριτική ευχέρεια των διανυκτερεύσεων στις Βρυξέλλες που συνηθίζει η ευρωπαϊκή διπλωματία» επισημαίνει η Le Monde.
Βάσει του δημοσιεύματος, η πρώτη προσπάθεια επαφής των δύο αδρών ήταν άκαρπη.
Ήταν την άνοιξη του 2012, όταν ο Τσίπρας μετέβη στο Παρίσι αλλά δεν έγινε δεκτός από τον Hollande, γεγονός για το οποίο – όπως υπογραμμίζεται – ο Έλληνας πρωθυπουργός κράτησε μια σχετική πικρία.
Εξίσου απογοητευτική ήταν και η δεύτερη όταν ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο, επισκέφθηκε τη Γαλλία με την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του Francois Hollande θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μέτωπο των χωρών του Νότου κατά της λιτότητας.
Όμως, σύμφωνα με τη Le Monde, υπερίσχυε ο Γάλλο-γερμανικός άξονας.
«Αυτό τελικά που έφερε κοντά τους δύο άντρες ήταν η κρίση των καλοκαιρινών μηνών και η απειλή του Grexit.
Παρ' όλο που η ξαφνική ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα δεν ενθουσίασε τον Hollande μια τη θεώρησε ως «έλλειψη εμπιστοσύνης», ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή και ισορροπιστή.
Όταν την περίφημη νύχτα της 12 Ιουλίου ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση, ο Hollande ήταν εκείνος που τον αναζήτησε προσωπικά και τον έπεισε να επανέλθει.
Από αυτά τα βράδια του Ιουλίου, παρέμεινε ένα αίσθημα σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν κάποια διακριτική απόσταση στις προσωπικές τους σχέσεις.
Αλλά είναι δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλον» επισημαίνει η Le Monde.
Στις σχέσεις Hollande και Τσίπρα αναφέρεται και η Liberation, η οποία υπογραμμίζει η ρητορική Τσίπρα ικανοποιεί την αριστερή πτέρυγα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος αλλά απειλεί τη «ρεαλπολιτίκ» του Hollande: «απόρριψη λιτότητας, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, μορατόριουμ στην αποπληρωμή χρέους, αύξηση κατώτατου μισθού, εθνικοποιήσεις..... μια υπενθύμιση για το τι θα μπορούσε να είναι πραγματικά αριστερό».
Από την πλευρά της η Le Figaro τονίζει ότι η επίσκεψη Hollande στην Αθήνα είναι ένας τρόπος για να αξιοποιήσει τις προσπάθειες του περασμένου Ιουλίου που κράτησαν την Ελλάδα εντός της ζώνης του ευρώ.
«Στην πραγματικότητα ο Francois Hollande ήρθε για να δρέψει τις δάφνες του» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης