Τελευταία Νέα
Πολιτική

Les Echos: Επίσκεψη φιλίας Hollande στην Αθήνα – Θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας

Les Echos: Επίσκεψη φιλίας Hollande στην Αθήνα – Θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας
Τον γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
Ύστερα από μήνες αντιπαραθέσεων και εντάσεων, είναι η στιγμή να επιστρέψουμε στην εμπιστοσύνη, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» με αφορμή την επίσκεψη του γάλλου προέδρου, Francois Hollande, στην Αθήνα.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αυτό το ταξίδι «φιλίας και αισιοδοξίας» λαμβάνει χώρα ύστερα από σχετική πρόσκληση του έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συμφώνησε στα μέσα Ιουλίου σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και μεταρρυθμίσεων.
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση στα μάτια των πιστωτών της επέλεξε την υπευθυνότητα, γλιτώνοντας στο παρά πέντε την εκδίωξή της από τη ζώνη του ευρώ.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αναφέρει η «Les Echos», η Γαλλία διατήρησε έναν σταθερό τόνο έναντι της Αθήνας, όμως στο παρασκήνιο και ειδικά προς το τέλος, το Παρίσι ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του ριζοσπαστικού και άπειρου ιδεολόγου έλληνα Αριστερού πρωθυπουργού και των ευρωπαίων φιλελεύθερων ηγετών και λιγότερο αλληλέγγυων.
Κανείς από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου δεν διστάζει να πει ότι χωρίς τη διαμεσολάβησή του, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα αποτελούσε πλέον μέλος της ζώνης του ευρώ, σημειώνεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι «η ελληνική ηγεσία, αναγνωρίζοντας ότι η συμβολή του γάλλου προέδρου υπήρξε καθοριστική, τον προσκάλεσαν να απευθυνθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Ο γάλλος πρόεδρος, σημειώνεται, θα αναφέρει ότι σε μια στιγμή αμφισβήτησης της Ευρώπης τόσο από την ίδια όσο και από ορισμένα κράτη – μέλη της, η Ελλάδα έστειλε στην Ευρώπη ένα μήνυμα δέσμευσης στο ευρώ.
Επίσης θα στείλει ένα πολιτικό μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι μια αριστερή κυβέρνηση στην Ε.Ε. μπορεί να είναι συνώνυμη με την υπευθυνότητα, την ένταξη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και την οικονομική επιτυχία.
Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο Francois Hollande θα δώσει έμφαση στους πόρους της Ελλάδας για να βγει από την κρίση και να πάρει τον δρόμο της ανάκαμψης, σημειώνεται από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.
Η Γαλλία θα του παρέχει στήριξη και τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ειδικά αυτών στους τομείς της διοίκησης, της φορολογίας και της διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σαφώς υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους

Συνοδευόμενος από τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Michel Sapin, ο Hollande θα υπενθυμίσει ότι είναι σαφώς υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα φθάσει το 2016 το 200% του ΑΕΠ, αν και ακόμη δεν έχει γίνει τι θα επιλεγεί να γίνει, γνωρίζοντας ότι η Γερμανία έχει αποκλείσει κούρεμά του.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι προκειμένου η γαλλική κυβέρνηση να δείξει τη βούλησή της να ενθαρρύνει τους επενδυτές να επιστρέψουν στον δρόμο της Ελλάδας, ο Francois Hollande θα συνοδεύεται από επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων (Vinci, Alstom, Suez Environment και Bic), που όλες έχουν διατηρήσει την παρουσία τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και πολλές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποια από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα λάβουν χώρα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης