Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φορολογούν εκτάκτως τσιγάρα και ποτά για να μην επιβάλλουν ΦΠΑ 23% στην παιδεία

Φορολογούν εκτάκτως τσιγάρα και ποτά για να μην επιβάλλουν ΦΠΑ 23% στην παιδεία
Πόλεμο από τους Μιντιάρχες διακρίνει το Μαξίμου
Αποκλειστικό - Κλείδωσε το ισοδύναμο μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση απέφυγε την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία, με τον πρωθυπουργό, Aλ. Τσίπρα, να λαμβάνει την τελική απόφαση μετά από εισήγηση του οικονομικού του επιτελείου, κατά τη χθεσινή (20/10) κοινή συνεδρίαση του οικονομικού και κοινωνικού κύκλου.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι το ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει τον ΦΠΑ στην παιδεία θα είναι αύξηση του συντελεστή φορολόγησης σε τουλάχιστον δύο είδη πολυτελείας μεν, ευρείας κατανάλωσης δε, όπως τα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα.
Μάλιστα η ίδια πηγή σημείωνε ότι η απόφαση για φορολόγηση στα συγκεκριμένα είδη έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι αποδέχονται ότι θα υπάρξει εισπρακτικό αποτέλεσμα, ικανό να καλύψει το κενό της ακύρωσης του 23% στην παιδεία και συμπλήρωνε πως επισήμως η απόφαση θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά την εύρεση και άλλων ισοδυνάμων η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, καθώς ακόμα αναζητούνται μέτρα που θα απαλύνουν πτυχές της συμφωνίας και θα υιοθετηθούν από τους πιστωτές ως αποτελεσματικά.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί νέο Υπουργικό Συμβούλιο, την Πέμπτη το πρωί, λίγες μόλις ώρες πριν την άφιξη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Ελλάδα, έχοντας δώσει από χθες εντολή στους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης να καταρτίσουν λίστα με προτεραιότητες στον επενδυτικό και αναπτυξιακό τομέα, ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση επώδυνων προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, καθώς και μία σειρά από προτάσεις που αφορούν στην απομείωση του χρέους και τα ζητήματα «αγκάθια» που βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές (εργασιακά, ασφαλιστικό κ.α.).
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναπτύξει στον Γάλλο πρόεδρο μια πλήρη ατζέντα προτάσεων σε όλο το φάσμα των ανοικτών θεμάτων, με στόχο να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία και κυρίως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς να τύχουν της υποστήριξηw του Παρισιού και να κάμψουν τις ενστάσεις και τις πιέσεις του Βερολίνου.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου με τον μεγαλύτερο όγκο των προαπαιτούμενων της συμφωνίας ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο το βάρος πέφτει στο οικονομικό επιτελείο, με τον πρωθυπουργό να περιμένει τον τελικό φάκελο με τις προτάσεις για τη βελτίωση ρυθμίσεων που αφορούν στα κόκκινα δάνεια, τα φορολογικά των αγροτών, τη φορολόγηση των ενοικίων.
O πρωθυπουργός περιμένει τις καταληκτικές προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα έχουν κοστολογηθεί και θα έχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνουν δεκτά από το κουαρτέτο των δανειστών.

Πόλεμο από τους Μιντιάρχες διακρίνει το Μαξίμου
Μέσα σε αυτό το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα υπάρχει κλιμάκωση των επιθέσεων από τα Μέσα Eνημέρωσης και κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν βλέπουν με καλό μάτι το νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και της άδειες.
Ενδεικτική είναι η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της κυβέρνησης αμέσως μετά τα κεντρικά δελτία των καναλιών.
«Σεισμοί, Λιμοί, Καταποντισμοί, Φοροκαταιγίδες, Αρμαγεδώνες και ψύχραιμα ρεπορτάζ για το επικείμενο Τέλος του Κόσμου, αποτέλεσαν σήμερα το κυβερνητικό ρεπορτάζ των απογευματινών δελτίων των περισσότερων ιδιωτικών σταθμών» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και κατέληγε πως «είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες εξωθεί κάποιους σε ολοκληρωτική απώλεια ψυχραιμίας».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης