Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δούρου: Η άνοδος εξτρεμιστικών οργανώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παγιδεύει πολλούς νέους

Δούρου:  Η άνοδος εξτρεμιστικών οργανώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παγιδεύει πολλούς νέους
«Στην περιφέρεια Αττικής έχουμε την πολιτική βούληση να συνεργαστούμε με τις περιφέρειες της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή»
Παρέμβαση στην 29η Σύνοδο της Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε η Ρένα Δούρου.
Η περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος του εξτρεμισμού στην Ευρώπη, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
«Το θέμα της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και κάθε είδους εκδήλωσης μίσους, θρησκευτικού ή φυλετικού, είναι κρίσιμο και επείγον μαζί και για αυτό απαιτεί άμεση δράση» υποστήριξε αρχικά η Δούρου και εξήγησε γιατί είναι ένα κομβικό θέμα.
«Είναι κρίσιμο, γιατί θίγει τις βασικές οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης.
Αξίες που δοκιμάζονται σκληρά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υπό την πίεση ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος που δημιουργεί κύματα ξεριζωμένων προσφύγων.
Το ζήτημα είναι παράλληλα επείγον, γιατί απειλεί την κοινωνική συνοχή, μέσα από την άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οργανώσεων που καταφέρνουν να παγιδεύσουν και πολλούς νέους.
 Και σας το λέω αυτό προερχόμενη από τη χώρα που είναι το λίκνο της δημοκρατίας και όπου σε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ενδυναμώνεται ένα ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα με ψήφους νέων ανθρώπων.
Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στην απάντηση του γενικού γραμματέα Thorbjørn Jagland στον δήμαρχο Σάμου, και να υπογραμμίσω ότι στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού οι νέοι και οι νέες βλέπουν την ΕΕ "πιο πλούσια και πιο οργανωμένη από ποτέ... να κλείνει τα μάτια".
Αναφέρομαι στη συγκεκριμένη απάντηση, όχι για την απόδοση ευθυνών αλλά γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοινές αιτιάσεις και διαπιστώσεις ώστε να επιλέξουμε από κοινού την ορθή αντιμετώπιση».
Η Δούρου δεσμεύτηκε, εξάλλου, ότι μέσα από την περιφέρεια Αττικής και συνεργασία με τις περιφέρειες της Ευρώπης θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαλειφθεί η απειλή του εξτρεμισμού.
«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση: πρώτον, την επεξεργασία αποτελεσματικών στρατηγικών στην κατεύθυνση της πρόληψης - όπως ορθά τονίζεται στην έκθεση - και δεύτερον, τη σοβαρή ευθύνη ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων λόγω της εγγύτητάς τους στους πολίτες.
Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε την πολιτική βούληση να εργαστούμε, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της Ευρώπης, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή.
Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν θα είναι και η τελευταία που θεσμοί κι αιρετά όργανα, όπως το Κογκρέσο, ασχολούνται με το θέμα του εξτρεμισμού και του ρατσισμού.
Ας κάνουμε όμως την υιοθέτηση αυτού του κειμένου, που θα μείνει ευχολόγιο αν δεν συνοδευτεί από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, το πρώτο βήμα στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Γιατί συζητήσεις έχουμε κάνει αρκετές. Τώρα χρειάζεται δράση και όχι πια λόγια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης