Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Απορρίπτω τη σύνδεση των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια - Όχι σε νέες μειώσεις

Κατρούγκαλος: Απορρίπτω τη σύνδεση των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια - Όχι σε νέες μειώσεις
Η πρόταση της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης - Όχι στη λογική του τσεκουριού, ναι στην εθνική σύνταξη

(upd7)Ωρολογιακή βόμβα χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες ώρες μάλιστα πριν την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών.
Το ασφαλιστικό είναι ωρολογιακή βόμβα, αλλά κάποιος πρέπει να την απασφαλίσει, διεμήνυσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στην εκπομπή "στον ενικό".
"Εμείς δεν πάμε να κάνουμε μια ακόμη μείωση στις συντάξεις, αλλά επιχειρούμε μια μεταρρύθμιση", τόνισε ο υπουργός, περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Θέλουμε μία μεταρρύθμιση στις συντάξεις, επανέλαβε για να εξηγήσει πως "Μία από τις προτάσεις είναι να υπάρχει μία εθνική σύνταξη".
Η πρόταση της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης, έσπευσε να επισημάνει ο κ. Κατρούγκαλος, για να σημειώσει πως απαιτείται χρόνος για τη δημόσια συζήτηση για το ασφαλιστικό μέχρι τον Νοέμβριο.
Απορρίπτω οποιαδήποτε πρόταση σύνδεσης των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, ανέφερε επίσης ο κ. Κατρούγκαλος.
Ξεδιπλώνοντας περαιτέρω τις σκέψεις της κυβέρνησης για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η σύνταξη δεν θα βασίζεται στις εισφορές, αλλά στη φορολογία.
Μία είναι, συνέχισε, μια σύνταξη που θα εγγυάται τα προς το ζην.
Στο μνημόνιο υπάρχουν δεσμεύσεις για μειώσεις, επιβεβαίωσε ο κ. Κατρούγκαλος, για να επισημάνει ωστόσο πως "αυτός είναι και ο λόγος που κάλεσα τους δανειστές να βρεθούν ισοδύναμα". 
Η ανάγκη για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι δική μας, πρόσθεσε, για να εξηγήσει πως "Δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές, καθώς αυτός θα ήταν ένας φαύλος κύκλος".
Το μνημόνιο ορίζει μείωση στις συντάξεις της τάξης του 1% του ΑΕΠ, εξήγησε, για να επισημάνει πως "αφενός δεν είμαστε της λογικής του «τσεκουριού» και αφετέρου δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι κυβερνητικές αποφάσεις".
Πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες στο ασφαλιστικό, τόνισε επίσης ο υπουργός Εργασίας, για να δεσμευθεί στη συνέχεια πως "θα εφαρμόσουμε έναν κανόνα αναπλήρωσης εισοδήματος για να εκπληρώσουμε τις μνημονιακές υποχρεώσεις".
Βάλλοντας κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε καταστροφικά για τις συντάξεις τα δύο πρώτα μνημόνια.
Το ασφαλιστικό έχει πληγεί από τον παλαιοκομματισμό και το PSI, κατήγγειλε, για να συμπληρώσει πως το μνημόνιο το 2010 οδήγησε τους ανθρώπους στην πρόωρη συνταξιοδότηση.
Θα εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν σύνταξη με ενιαίους κανόνες, επανέλαβε, για να χαρακτηρίσει χρεοκοπημένο το ασφαλιστικό σύστημα.
Οι συνταξιούχοι δίκαια παραπονιούνται ότι χάνουν χρήματα που έχουν πληρώσει, αλλά η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι λύση, διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας.
Θέλαμε με την επαναφορά της 13ης σύνταξης να επανεκκινηθεί η οικονομία, αλλά οι δανειστές μας ξεγέλασαν, τόνισε στη συνέχεια, για να διαμηνύσει χαρακτηριστικά πως "Στύψαμε την πέτρα...".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης