Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Τα λόγια για τη μείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνουν έργα και γρήγορα

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Τα λόγια για τη μείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνουν έργα και γρήγορα
Μακάρι να ξεκολλήσει το ΠΑΣΟΚ από τη φιλο-ΝΔ και την αντί-ΣΥΡΙΖΑ στάση τους τόνισε ο κ.Παπαδημούλης
Την θέση πως η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Francois Hollande στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη και μάλιστα γρήγορα διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
«Οι αναφορές του Hollande για την ανάγκη η Ευρώπη να μιλήσει σοβαρά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναμφισβήτητα ένα κέρδος και νομίζω ότι αυτός είναι καρπός των αγώνων του ελληνικού λαού, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι είναι ανάγκη τα λόγια να γίνουν έργα και γρήγορα και επίσης να σημειώσω ότι η παρακαθήμενη του κ. Hollande, η κα.Merkel, γιατί χθες πραγματοποίησαν κοινή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, γι’ αυτό το θέμα δεν είπε τίποτα.
Για να είμαι δίκαιος, να πω ότι η κα Merkel ομολόγησε δημόσια, κάτι το οποίο εμείς φωνάζαμε από καιρό, ότι το Δουβλίνο 1 και 2 για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και των μεταναστών είναι λάθος και χρειάζονται αλλαγές για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενιαία και με ανθρωπιά το πρόβλημα του προσφυγικού κύματος.
Αυτές οι δύο θετικές αναφορές έγιναν στο πλαίσιο της κοινής παρουσίας Merkel - Hollande, 25 χρόνια μετά την κοινή εμφάνιση Μιτεράν – Κολ πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι δύο ηγέτες, με εξαίρεση αυτές τις δύο θετικές αναφορές που έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, περιορίστηκαν σε συμπαθείς γενικότητες.
Αυτό που έλειπε ήταν το σχέδιο, η δέσμευση, η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στην Ευρώπη προς το καλύτερο.
Γιατί τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια, με αυτούς τους δύο ηγέτες στο τιμόνι, είναι ότι έχουμε στασιμότητα ή και ύφεση της οικονομίας, αύξηση της ανεργίας, της φτώχιας, των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά και έλλειψη ελπίδας, καθώς μεγαλώνουν οι ανισότητες» υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ο κ.Παπαδημούλης.
Ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά το ενδεχόμενο να αλλάξει πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, ο κ.Παπαδημούλης  υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».
«Αυτό το διάστημα, ως δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς, χάρη στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ διεύρυνε τα ερείσματα και τις συμμαχίες του σε χώρους όπως οι Πράσινοι ή οι Σοσιαλιστές. Εκείνοι οι Σοσιαλιστές που θέλουν να ξεκολλήσουν από τη Δεξιά, να πάρουν αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, από την ηγεμονία και τις εμμονές και τις εμμονές της κυβέρνησης του Βερολίνου.
Αυτό είναι καλό και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα και αυτό ενοχλεί τους δεξιόστροφους και τους αντιπάλους μας.
Και όλες αυτές οι φημολογίες, ότι τάχα σκεφτόμαστε να αλλάξουμε πολιτική οικογένεια, είναι εκ του πονηρού» είπε ο κ.Παπαδημούλης, ο οποίος είπε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Gianni Pittella, τον πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.
«Παρότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, σε κάποια θέματα έχουμε κοινές προσεγγίσεις.
Ο κ. Pittella για παράδειγμα, υποστηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστολή Τσίπρα να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος για την Ελλάδα, να ενισχυθεί η διαφάνεια, η λογοδοσία, να μην παίρνονται αποφάσεις στο Eurogroup πίσω από κλειστές πόρτες.
Αυτό είναι κάτι θετικό.
Ένα δεύτερο είναι ότι χώρες του Νότου υποφέρουν κι αυτές -ίσως λιγότερο από την Ελλάδα- από μια μονομερή λιτότητα γερμανικής κοπής, η οποία αποτυγχάνει.
Άρα πρέπει κάτι να κάνουμε και να αντιδράσουμε σε αυτό.
Να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε μια κοινωνική, δημοκρατική Ευρώπη στη θέση μιας Ευρώπης που τρέχει «σαν λαγός» εκεί που συμφέρει τους ισχυρούς, τον κ. Schaeuble, την κα. Merkel και τις τράπεζες, ενώ πάει πίσω σε θέματα κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Αυτόν τον διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ενισχύσει.
Μάλιστα, θα προσθέσω και κάτι εντυπωσιακό, που ίσως μέσα στις εκλογές πέρασε «στο ντούκου».
Η Ska Keller ήταν αντίπαλος του Τσίπρα, ανθυποψήφιά του για τη προεδρία της Κομισιόν τον Μάιο του 2014 εκ μέρους των Πρασίνων.
Η Ska Keller, μαζί τον Inglesias, τον Gysi και τον Loran ήταν δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στην εξέδρα της μεγάλης μας συγκέντρωσης την Παρασκευή πριν από τις εκλογές.
Αυτό είναι κάτι θετικό και πρέπει να το χαιρόμαστε και να μην το φοβόμαστε» είπε ο κ.Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη στάση αρκετών Σοσιαλιστών ηγετών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα».
«Η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης βρίσκονται ακόμα σε έναν αστερισμό αντι-ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γεννηματά, παρότι είναι καινούρια ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και είναι άδικο να της φορτώσουμε όλες τις πολιτικές αμαρτίες της ηγεσίας Βενιζέλου, δεν έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά από τη γραμμή Βενιζέλου.
Ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, είναι ο Hollande, o Pittella και οι άλλοι Σοσιαλιστές ηγέτες, όπως και Πράσινοι.
Μακάρι να ξεκολλήσουν στην πορεία από αυτή τη φιλο-ΝΔ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση τους» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης