Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο τραπέζι η ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν

Στο τραπέζι η ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν
Για κοινή προσπάθεια και στο θέμα της Συρίας δεσμεύτηκαν οι Κοτζιάς και Zarif
Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Ιρανό ομόλογό του Mohammad Javad Zarif.
Αμφότεροι στάθηκαν στην ανάγκη να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Παράλληλα, δεσμεύτηκαν για μία κοινή δράση και προσπάθεια έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Κοτζιάς προσκάλεσε, εξάλλου, τον Zarif στη Διάσκεψη για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου και επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τεχεράνη, η οποία είχε προγραμματιστεί και αναβληθεί λόγω των πρόσφατων εκλογών.

Συναντήθηκε και με τον Νορβηγό υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης V. Helgesen ο Κοτζιάς

Οι διμερείς επαφές είχαν, όμως, και συνέχεια για τον Νίκο Κοτζιά, που είχε συνάντηση και με τον Νορβηγό Υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κ. Vidar Helgesen.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για την αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και να διευρύνουν τις συνέργειες στην εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των εκπαιδευτικών ινστιτούτων που εδρεύουν στο Όσλο.
Ο κ. Helgesen ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον κ. Κοτζιά για τη Διάσκεψη δωρητών για τη Συρία που θα διοργανώσει, προσεχώς, η Νορβηγία, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ της συνεργασίας των δύο χωρών, που είναι τα γεωγραφικά άκρα της Συμμαχίας, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο του ΕΟΧ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης