Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην εκδήλωση του ιδρύματος Clinton - Το χρέος σε προτεραιότητα

Παρέμβαση Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην εκδήλωση του ιδρύματος Clinton - Το χρέος σε προτεραιότητα
Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέδριο του Clinton και Γιάννας Αγγελοπούλου...
Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε  ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στο πάνελ που διοργανώθηκε από το Clinton Global Initiative και την Γιάννα Αγγελοπούλου στη Ν. Υόρκη.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης, υπερθεμάτισε για τη συνολική αλλαγή οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται από το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και επανέλαβε ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Clinton, ο Ιταλός πρωθυπουργός M. Renzi,  ο οικονομολόγος J. Stiglit, η Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής G. Soros και η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Νωρίτερα, στη Συνοδό Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που αφορούσε την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το  (Post-2015 Development Agenda), έθεσε εκ νέου το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι «Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος» συμπληρώνοντας πως  «σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».
Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε ότι η  Ελλάδα βρίσκεται «στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων μιας οικονομικής που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα, και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση λόγω της πολυετούς εφαρμογής μνημονίων λιτότητας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε».
Πέρα από τις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών o πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών καθώς και μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.
Στο πλαίσιο των επαφών του θα έχει συνομιλίες με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, ενώ θα έχει και την πρώτη συνάντηση του με την ιδιότητα του έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.
Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τετάρτη θα μετέχει στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» ενώ στο πρόγραμμά του προβλέπονται συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.    

Τι ανέφερε ο Τσίπας στην ομιλία του στον ΟΗΕ   

Κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε

Πώς θα διασφαλιστεί ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη.
Τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται.
Αναφερόμενος στην διδακτική ελληνική κρίση τόνισε ότι έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ προκαλώντας σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
Έχει προκαλέσει κρίση ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα.
Έχει δημιουργηθεί προσφυγική κρίση.

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα του χρέους.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί.
Ταυτόχρονα γενίκευσε την έννοια αναδιάρθρωσης χρέους και σε χώρες που το έχουν ανάγκη.

Το σημερινό πρόγραμμα του Α. Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σήμερα στις 08:00-8.50 (τοπική ώρα) στη δεξίωση υποδοχής από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στους αρχηγούς κρατών, ενώ από τις 9:00 έως τις 11:00 θα παρακολουθήσει την έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με πρώτο ομιλητή τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών και επόμενο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την ππρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και στις 11.30 διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Iσημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Στις 13:15 ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στις 15:00 θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και στις 16:30 διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Από τις 19:00-22:00, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης