Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Τροφή» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς η εκλογική πανωλεθρία του Ποταμιού

«Τροφή» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς η εκλογική πανωλεθρία του Ποταμιού
Είναι ίσως η μόνη πολιτική προοπτική για ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι
Από τους μεγαλύτερους – αν όχι ο μεγαλύτερος - χαμένους των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ήταν Το Ποτάμι.
Το Ποτάμι μέσα σε εφτά μήνες έχασε λίγο περισσότερες από 150.000 ψήφους (έλαβε 222.166 από 373.924 στις εκλογές του Ιανουαρίου) και είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,09% από 6,05% που είχε λάβει στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου.
Τα αποτελέσματα αυτά όχι μόνο απέχουν κατά πολύ από το 10% που είχε θέσει ως στόχο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αλλά κυρίως πιστοποιούν ότι το κόμμα δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία ότι διαθέτει ένα σαφές πολιτικό στίγμα.
Ότι αποτελεί μια πολιτική δύναμη ανανέωσης, ότι έχει να προτείνει μια νέα, εναλλακτική πρόταση, πέρα από τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας.
Εξηγήσεις και ερμηνείες για το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα μπορούν να δοθούν πολλές (με αυτό το ζήτημα άλλωστε ασχολήθηκε χθες και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού).
Αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.
Αν και τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο στις αρχές Δεκεμβρίου, γίνεται πλέον αντιληπτό ότι Το Ποτάμι δεν θα έχει μέλλον, αν συνεχίσει τη μοναχική πορεία του.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα.
Όταν το εγχείρημα της «Ελιάς» κατέρρευσε διότι το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε ακόμα τις ηγεμονικές του προσεγγίσεις και η ΔΗΜΑΡ ονειρευόταν να καταστεί ο τρίτος πόλος, η πραγματικότητα έδειξε το σκληρό πρόσωπο της.
Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 3% ενώ η ΔΗΜΑΡ εμφάνιζε σημάδια εξαΰλωσης κοντά στο 0,2%.
Ωστόσο, η συμπόρευση τους είχε ως αποτέλεσμα να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) να πάρει την τέταρτη θέση, λαμβάνοντας 341.390 ψήφους.
Η απογοητευτική εκλογική εμφάνιση του Ποταμιού ίσως να αποτελεί μια καλή ευκαιρία , ένα σαφές μήνυμα για την ευρεία ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Το εγχείρημα είναι αναμφίβολα δύσκολο και οι ενστάσεις για τη σύμπραξη πολλές.
Αλλά όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες – όπως τουλάχιστον φάνηκε από τον προεκλογικό τους λόγο – για βήματα πίσω, για μικρούς συμβιβασμούς, για συνεργασίες.
Εξάλλου η προοπτική είναι γοητευτική.
Μια μεγάλη Κεντροαριστερά θα έχει πολιτικό αφήγημα και σίγουρα θα βρει απήχηση στην ελληνική κοινωνία, η οποία ούτως ή άλλως έχει πιο ανεπτυγμένα τα «αριστερόστροφα αντανακλαστικά» της.
Μια μεγάλη Κεντροαριστερά μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και να μπει σφήνα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Η μεγάλη Κεντροαριστερά είναι ίσως η μόνη εναλλακτική που έχουν ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – Ποτάμι για να ξαναμπούν δυναμικά στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης