Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δηκτική απάντηση Βαρουφάκη στον Renzi: Αυτό που «ξεφορτωθήκατε» είναι η αξιοπρέπεια, ίσως και η ψυχή σας

Δηκτική απάντηση Βαρουφάκη στον Renzi: Αυτό που «ξεφορτωθήκατε» είναι η αξιοπρέπεια, ίσως και η ψυχή σας
«Κύριε Renzi, είμαι ζωντανός και πολιτικά δραστήριος», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών
Ένα μήνυμα για τον κ. Renzi τιτλοφορείται κείμενο, που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, και δημοσιεύεται στον προσωπικό του ιστότοπο.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης δίνει μια άκρως δηκτική απάντηση στον πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, με αφορμή δηλώσεις του, στις οποίες εξέφρασε τη χαρά του για την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη από το πολιτικό σκηνικό.
Στο εν λόγω κείμενο, που ακολουθεί αναλυτικά μεταφρασμένο στα ελληνική, ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει πως αυτό που «ξεφορτώθηκε» ο M. Renzi, συμμετέχοντας στο «πραξικόπημα κατά της Ελλάδας» είναι η αξιοπρέπειά του, ίσως δεν και η «ίδια του η ψυχή».
Αναλυτικότερα αναφέρει:

«Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, M. Renzi, εξέφρασε τη χαρά του, που με «ξεφορτώθηκε» - χαρακτηρίζοντας την «απομάκρυνσή μου», ως ένα σημάδι ότι οι «αποστάτες» (i.e. αυτοί που διασπούν τα κόμματα) εγκαταλείπονται.
Πρόκειται για μία ψευδαίσθηση με κίνητρα.
Τον περασμένο Ιούλιο «ξεφορτώθηκε» κάτι πολύ πιο σημαντικό από εμένα.
Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τον ιταλό πρωθυπουργό…
Ο κ. Renzi με παρουσιάζει ως αποστάτη, ο οποίος άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βρίσκεται σε μια πολιτική έρημο.
Η αλήθεια είναι πιο αφυπνιστική.
Σε αντίθεση με πολλούς από τους συντρόφους μου, παρέμεινα πιστός στην πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία εκλεχτήκαμε στις 25 Ιανουαρίου ως ενιαίο κόμμα που φέρει την ελπίδα για τον ελληνικό και ευρωπαϊκούς λαούς.
Ελπίδα για τι;
Ελπίδα για ένα οριστικό τέλος στα επεκτεινόμενα – και – προσποιούμενα δάνεια διάσωσης, τα οποία κοστίζουν ακριβά στην Ευρώπη, καταδικάζουν την Ελλάδα σε μόνιμη κατάθλιψη και προαναγγέλλουν αποτυχημένες πολιτικές για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τι συνέβη;
Υπό ακραίο εξαναγκασμό από τους ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Renzi (ο οποίος αρνήθηκε να συζητήσει λογικά τις προτάσεις της Ελλάδας) ο πρωθυπουργός μου, ο Αλέξης Τσίπρας, υποβλήθηκε στις 12 και 13 Ιουλίου σε έναν αφόρητο εκφοβισμό, σε έναν «γυμνό» εκβιασμό, σε απάνθρωπες πιέσεις.
Ο κ. Renzi διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να «σπάσει» ο Αλέξης, παίζοντας τον «καλό μπάτσο», βασιζόμενος στο αφήγημα, «εάν δεν ενδώσεις, θα σας καταστρέψουν - παρακαλώ πες ναι σε αυτούς».
Ο Αλέξης και εγώ προχωρήσαμε σε χωριστούς δρόμους, επειδή διαφωνήσαμε για το αν «αυτοί» μπλόφαραν ή όχι και για το πόσο εμείς, σε αυτή την περίπτωση, είχαμε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να υπογράψει ακόμη μία μη-βιώσιμη συμφωνία, παραδίδοντας τα κλειδιά για ό, τι έχει απομείνει από το Ελληνικό Δημόσιο, στην ανελέητη τρόικα.
Αυτή ήταν, και παραμένει, μια διαφωνία μεταξύ εμού και του Αλέξη.
Κατόπιν αυτής της διαφωνίας, ο Αλέξης ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολιτική στροφή στη θέση που διατηρούσε ως προς τα δάνεια (αποδεχόμενος αυτά για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ως αναγκαίο κακό) και, ως εκ τούτου, ένα μεγάλο τμήμα των μελών του κόμματος αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει σε αυτό το μονοπάτι.
Και δεν ήταν μόνο το τμήμα της Λαϊκής Ενότητας που αποχώρησε.
Ήταν άνθρωποι όπως ο Τάσος Κορωνάκης, γραμματέας του κόμματος, εγώ και πολλοί, πολλοί άλλοι που ποτέ δεν μοιραστήκαμε την ατζέντα της Λαϊκής Ενότητας.
Δεν ήμαστε αποστάτες - απλώς σύντροφοι που διαφώνησαν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις τάξεις των νέων κομμάτων, όπως η Λαϊκή Ενότητα, και που επέλεξαν να απέχουν από αυτές τις θλιβερές βουλευτικές εκλογές - η οποίες δεν μπορούσαν, και δεν κατάφεραν, να παράγουν ένα Κοινοβούλιο ικανό να εφαρμόζει ένα βιώσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.
Επιστρέφοντας στον κ. Renzi τώρα.
Κύριε Renzi, έχω ένα μήνυμα για εσάς: Μπορείτε να χαίρεστε όσο θέλετε για το γεγονός ότι δεν είμαι πλέον υπουργός Οικονομικών, ούτε καν βουλευτής.
Αλλά δεν μπορείτε να με «ξεφορτωθείτε».
Είμαι ζωντανός και πολιτικά δραστήριος, όπως μου υπενθυμίζουν και οι πολίτες της Ιταλίας, που συναντώ καθώς περπατώ στους δρόμους της όμορφης πόλης σας.
Όχι, αυτό που ξεφορτωθήκατε, συμμετέχοντας σε αυτό το ποταπό πραξικόπημα κατά του Αλέξη Τσίπρα και της Ελληνικής Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο, είναι η ίδια η αξιοπρέπειά σας, ως ευρωπαίος δημοκράτης.
Ίσως να ξεφορτωθήκατε και την ίδια την ψυχή σας, ελπίζοντας όχι ανεπιστρεπτί.
Πρέπει όμως να επανορθώσετε ουσιαστικά.
Ανυπομονώ να σας δω να επιστρέφετε τις τάξεις των δημοκρατών της Ευρώπης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης